Изненадващите ходове на Борисов - мисията невъзможна или печеливша тактика?

Неочаквано - Валентин Радев в МВР, Захариева - във Външно и Павлова - извън МРРБ

Бойко Борисов, Валери Симеонов
Източник: Пресцентър ГЕРБ

Бойко Борисов, Валери Симеонов

Изненадите в новия кабинет на Бойко Борисов не са много, но определено предизвикват въпроси. 

Набива се на очи хрумването бивш военен и бивш зам.-министър на отбраната да стане началник на полицаите. Изпращането на партийния войник и безспорно човек с експертиза по темата "национална сигурност" - Валентин Радев, начело на МВР, е от серията "външен човек на системата".

И ако полицаите не приеха социолога Бъчварова да ги командва, ще очакваме с интерес как те ще приемат армеец да води патрулките. Винаги е имало, не от вчера, едно негласно съперничество и ревност между армия и полиция, и то не само по плоскостта социални придобивки. Защо решението е такова, каквото е - остава да гадаем. Една от версиите е, че Радев е безкрайно лоялен на Борисов. Другата - премиерът иска да държи на нокти МВР с нежелание след Вучков да им сложи човек от системата.

Пак странно е решението Екатерина Захариева да оглави родната дипломация при положение, че няма никакъв дипломатически опит.

Юристката ще е и вторият вицепремиер на ГЕРБ заедно с Томислав Дончев, в което няма нищо за чудене. Захариева е добър организатор, администратор и ръководител. Въпросът е каква експертиза има, за да стане външен министър и изглежда това да е прецедент в МВнР - досега там са влизали предимно дипломати, посланици или най-малко международници от съответната партия на власт.

Защитници на тезата, че когато е политическо лице, министърът може да е представител и на друга професионална общност, ще ни напомнят, че и филоложката Надежда Михайлова беше направена от Иван Костов външен министър само и единствено заради партийното поръчение. Или пък Захариева, спрягана за правосъден министър, е трябвало да отстъпи място и за изпадналата от парламента, но лоялна на партията Цецка Цачева? Няма как Борисов да замени едната с другата, поради което е решил уравнението по този начин.

Другата сюжетна линия, която интригува в новия кабинет, е новото министерство на Лиляна Павлова, която изглеждаше като несменяем титуляр в МРРБ. И ако опозицията твърди, че ресорът й европредседателство без портфейл е в резултат на магистрали и прокурорски проверки, и панелки, то това не се връзва с факта, че избраникът е неин досегашен заместник и един вид продължава нейната линия в регионалното ведомство. Така че, в това ведомство приемствеността е налице, но увисва въпросът - какво ще прави Павлова от есента на 2018, когато европредседателството ще е минало и заминало. Или ще чакаме есенен ремонт на кабинета?

Трети любопитен факт - въпреки обещанията на ГЕРБ, в правителството няма етнически турчин.

Трактовката, че бившият министър на културата Вежди Рашидов е уморен след 8 години на поста и има здавословни проблеми, вероятно върви за оправдание, но е неизпълнено обещание. Но пък и в културата имаме заместник-министър, който сяда в креслото на довчерашния си шеф, ситуация, идентична с тази в МРРБ - Боил Банов беше зам.на Рашидов и досега. Дали пък неглижиране на етническото начало не е било условие, поставено от Патриотите, вероятно е рано да гадаем, нека да видим и зам.-министрите. Наследствената линия е запазена и в земеделското министерство - там Румен Порожанов наследява Десислава Танева, която скоро ще излиза в майчинство.

Калкулацията показва, че правителството "Борисов" 3 е 1/3 съставен от бивши министри на ГЕРБ. 7 министри, в това число и премиерът, запазват постовете си в третото издание на кабинета "Борисов" - заедно с премиера, това са Владислав Горанов, Ивайло Московски, Николина Ангелкова, Теменужка Петкова, Томислав Дончев, Красен Кралев. Още двама стари министри на ГЕРБ, но в ново амплоа - Лиляна Павлова и Екатерина Захариева, плюс бившата председателка на парламента Цецка Цачева също допълват отбора на партията-мандатоносител. Към него можем да причислим двама-трима зам.-министри и управленски кадри от стария кабинет на ГЕРБ.

Лицата с "патриотични" биографии пък са само двама - вицепремиерите на по-малкия коалиционен партньор Обединени патриоти Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, макар да взеха още две министерства. Там пък са хора, които се водят уж от патриотичната квота, но са също така доста сериозно свързани с ГЕРБ. Такива са шефът на приватизационната агенция Емил Караниколов и Нено Димов, макар и бивш костовист, и бивш основател на ДБГ, през последните години от близкия до ГЕРБ Институт за дясна политика.

Палитрата на кабинета се допълва от няколко чисти професионалисти - експерти и кадри, извадени директно от ресорите, в които си изкарват хляба - като министъра на здравеопазването, до днес шеф на ВМА, проф. Николай Петров, като бившия главен секретар на МОН Красимир Вълчев, като шефа на НОИ Бисер Петков, за когото дори от БСП се изказаха ласкаво. И Петров, и Вълчев, и Петков са работили с няколко различни правителства и на пръв поглед не са партийно оцветени номинации.

Изводът е, че имаме кабинет по формулата "много повече ГЕРБ и много по-малко коалиционен партньор", което пък е предпоставка да се избегнат трусовете от предишната коалиция с Реформаторите,

на които бяха харизани възлови сектори и ресори, несъотносими с електоралната им тежест.

А дали изненадите в третото издание на кабинета Борисов ще се окажат "мисията невъзможна" или печеливша тактика, ще стане ясно след около година и половина време - дотогава със сигурност ремонт и оставки няма да има.

Поне на първо четене предпоставките за мир и любов са налице - кабинет, доминиран от политици и доверени кадри на ГЕРБ, опитомени Патриоти в малцинство, с евроатлантически уклон и сговорчиво настроени да не клатят властта, след като вече влязоха и с двата крака в нея.

21:56 | 09 Юли 2020 г.

Капитанът и голмайсторът на Лудогорец за титлата, ...

21:56 | 09 Юли 2020 г.
Капитанът на Лудогорец Светослав Дяков и голмайсторът на шампионите Клаудиу Кешеру споделиха пред камерата на Канал 3, че следващата голя...
Полиция
21:47 | 09 Юли 2020 г.

Гърците протестират срещу нов закон

21:47 | 09 Юли 2020 г.
Хиляди гърци демонстрираха днес срещу нов закон за затягане на правилата за улични протест, който беше критикуван от опозицията като неде...
Гей
21:30 | 09 Юли 2020 г.

Норвегия ще приема приоритетно бежанци с хомосексу...

21:30 | 09 Юли 2020 г.
Норвегия е първата страна в света, която официално обявява, че ще приоритизира приемането на бежанци с различна сексуална ориентация. Тов...
Социални мрежи
21:14 | 09 Юли 2020 г.

Букурещ включи онлайн насилието в Закона срещу дом...

21:14 | 09 Юли 2020 г.
Румънското правителство прие промени в Закона срещу домашното насилие, според които онлайн тормоза вече е криминално престъпление с реалн...
Мирела Иванова
21:00 | 09 Юли 2020 г.

Мирела Иванова: Родителите трябва да запознаят дец...

21:00 | 09 Юли 2020 г.
Днес честваме 170 години от раждането на „Патриарха на българската литература“ - Иван Вазов, а по този повод драматургът от Н...
Румен Радев и Илияна Йотова
20:34 | 09 Юли 2020 г.

Румен Радев оглави протеста след арестите на „Донд...

20:34 | 09 Юли 2020 г.
Акция и арести в президентството. Задържани са двама от приближените на президента Румен Радев. За разгласяване на държавна тайна е отвед...

гледай на живо

10.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 00:25
  Спорт в обектива
 • 01:00
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин