Емил Георгиев: Доказа се, че Иво Прокопиев е нарушил договора за концесия край Меричлери (ВИДЕО)

Съдеше ме, защото го нарекох олигарх! Съдът постанови, че това не е обида, разказа екологът

Емил Георгиев
Източник: Канал 3

”Съдеше ме лицето Иво Прокопиев. Този симптоматичен образ за олигархия в България. Болешките на Прокопиев дойдоха оттам, че ние разкрихме огромните нарушения в кариерата за добив на варовик в района на Меричлери. 2009-2011 доказахме, че той в нарушение на договора за концесия, е добивал нерегламентирано варовик, но и е добивал много по-голямо количество варовик, от това което се е допускало. За съжаление тогава се оказахме лоши пророци! Това, което твърдяхме, че водата ще се замърси с арсен се оказа факт”. 
 
Това разказа дългогодишният лидер на ”Екогласност” и изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите Емил Георгиев в студиото на предаването ”Офанзива” по Канал 3. 
 
 
Филмът ”Капитал и смърт” на Канал 3 може да гледате ТУК
 
”За да говори Иво Прокопиев, той трябва да каже дали е нарушил договора за концесия. Доказа се, че го е нарушил, така че той трябва да признае за своите нарушения, а той не е свикнал да признава, още повече, че около него се беше създала обстановка на него да му се дава всичко, той беше капризното дете на демокрацията в периода 2001-2010.Затова и неговата хармония беше нарушена и започнаха делата срещу мен. Върху мен бяха стоварени медийните му бухалки”, каза още Георгиев. 
 
”Аз съм се посветил на каузата по опазване на околната среда, защото съм я изстрадал! Затова и бях така всеотдаен към мъката на тези хора, защото се оказа, че там се извършват огромни безобразия. Това не е лична битка! Аз съм председател на ”Екогласност” и ми идва в повече, когато такива чевренобузести персони се опитват да показват, че те имат право на всичко в тази страна”, заяви екологът. 
 
”На едно от заседанията на Софийският районен съд като свидетел по делото се появи неговата съпруга и тя каза, че той се чувствал много нещастен, затова, че ние сме казали, че той е олигарх, че той е нанесъл поражения на околнота среда и когато отивал да си купува зеленчуци от пазара, жените недоволствали”, разказа още той. 
 
”Истината е, че върху мен и екипът ми беше оказан огромен натиск! Най-напред започна неговият изп.-директор Ангелов, след това започна брат му. И двете дела бяха прекратени. След това той се намеси и поиска от съда да бъда осъден на 600 000 лева. Спечелих делата и с тримата, но това, което той нанесе като напрежение върху мен и моите приятели няма да му бъде простено никога, защото нанесе огромни поражения. Има и хора, които загубихме. Един човек получи инфаркт от напрежение, другият ни съидейник почина от левкемия. Това не се забравя толкова лесно”, заяви той. 
 
”Не съм виждал писмото на кмета на Меричлери, в което се твърди, че водата не е заразена, но чух за него. Това е едно поведение дежа вю на последната кметица, която направи всичко възможно да се прикрият нарушенията на фирмите на Прокопиев в Меричлери. В филма, който Канал 3 направи, същият този кмет заяви, че се чувства много притеснен от това, което е направила фирмата там и се чувства съпричастен към проблемите на хората. Явно по-натам са се разиграли някакви финикийски аргументи, за да говори един път едно, а друг път друго”, коментира още Емил Георгиев. 
 
”В Хасково се оказа, че освен, че плащат една от най-скъпите вода в страната – над 3 лева на кубик, се оказа, че хасковлии пият вода, в която има всички елементи на Менделеевата таблица. 2004 година разкрихме, че в продължение на 2 години ръководството на ХЕИ, знаейки, че водата е замърсена с манган – тежък елемент, който влияе на здравето, прикриваха информацията от хората. След 5-6 години заради замърсяването на водата в Мери Члери, пак тези същите от ХЕИ прикриха 5-6 месеца, че водата е замърсена. Тогава се появиха водоноските. Сега в Хасково отново се появиха водоноските и отново е същата история – прикриване от държавните компетентни органи. Тук обаче нарушението е още по-глобално, защото не става въпрос за обикновени елементи, а става въпрос за уран, става въпрос за алфаоблъчване, което е абсолютно опасно и вредно за здравето на хората. Интересното е, че още преди една година – на 27 април, за първи път се споменава, че е засичан уран и алфаактивност в района. Пълно мълчание!”, разказа той.  
 
”От протоколите е видно, че октомври-ноември са засечени алфачастици, засечен и уран, въпреки че това чак на четвърти април тази година се алармира.И още по-страшното е и според мен това е престъпление по служба, че на 17 април тази година, когато служебният министър на здравеопазването в стила на Москов ни уверяваше, че няма никаква опасност, че няма други завишени проби, същият ден излизат други две проби, където е видно, че алфаактивността е не 13 пъти, както е засечено през ноември миналата година, а е 30 пъти над предела, което си е престъпление по служба отвсякъде”, заключи Георгиев. 

 
Етикети: Емил Георгиев
Бесило
12:40 | 04 Юли 2020 г.

Бивш военен се обеси в Карлово

12:40 | 04 Юли 2020 г.
46-годишен мъж от Карлово сложи край на живота си след тригодишна депресия, съобщава вестник „Марица“. Мъжът се обесил в ...
Лувър
12:12 | 04 Юли 2020 г.

Лувърът отваря врати за посетители

12:12 | 04 Юли 2020 г.
Лувърът в Париж, най-посещаваният в света музей и дом на Мона Лиза, отваря врати в понеделник, но с коронавирусни ограничения и части от ...
Подготвят среща Борисов - Тръмп през 2019 година
12:07 | 04 Юли 2020 г.

Борисов поздрави Доналд Тръмп за Деня на независим...

12:07 | 04 Юли 2020 г.
Министър-председателят Бойко Борисов изпрати поздравителен адрес до президента на Съединените американски щати Доналд Тръмп по случай Ден...
Иззета информация от обиските срещу приближени на Васил Божков 1
11:37 | 04 Юли 2020 г.

При акцията срещу приближени на Божков са намерени...

11:37 | 04 Юли 2020 г.
В хода на проведените на 03.07.2020 г. действия по разследване под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура във връзка с дос...
Бойко Борисов
11:28 | 04 Юли 2020 г.

Борисов присъства на връчването на бойното знаме н...

11:28 | 04 Юли 2020 г.
Премиерът Бойко Борисов е на обиколка в Пловдив, научихме от профила в социалните мрежи на министър-председателя. В момента премиерът...
Парайзе плац
11:10 | 04 Юли 2020 г.

Хубертус Хайл: Позор е, че в Германия хора от Бълг...

11:10 | 04 Юли 2020 г.
„Позор е, че в това богато общество хора от България и Румъния стават жертва на експлоатация", заяви германският министър на т...

гледай на живо

04.07.2020
 • в момента
  Стъпките към успеха
 • 13:30
  Кухнята на Звездев
 • 14:00
  Новини
 • 14:15
  Икономика и бизнес