Елисейският дворец, дом на френските президенти, крие вековни тайни

В същата сграда Наполеон е подписал своята абдикация след разгрома при Ватерло

Източник: БГНЕС

Кой ще влезе в президентската резиденция на Париж – Еманюел Макрон или Марин льо Пен? Който и да е, Елисейският дворец вече се подготвя за посрещането му.

В момента ключовете са при настоящия държавен глава Франсоа Оланд, чийто мандат изтича след броени дни. Той ще трябва да напусне жилището до 14 май.

Любопитен факт е, че повечето лидери на Франция не са прекарвали по цял мандат в резиденцията, с изключение на Шарл дьо Гол и Жак Ширак. Самият Оланд заживя там едва преди две години.

Какво решение ще вземе новият ръководител на страната? Марин льо Пен например вече е казвала, че ако спечели, ще остане у дома, тъй като иска да живее с трите деца в досегашното им жилище.

Реликва

Освен факта, че Елисейският дворец е резиденцията на държавния глава, той е пазител на френската история.

Стените му са били свидетели на големи събития, засегнали през последните два века развитието на Европа и по света. Ако можеше да говори, той би разказал и как на 22 юни 1814 г. Наполеон подписва абдикацията си след поражението при Ватерло, а оттам заминава за остров Света Елена.

Първата сграда на мястото на настоящия дворец е построена през 1718 г. от известния архитект Клод Моле.

Тази част на Париж е била далеч от главните пътища на града по онова време. Първият обитател на имението става граф Д‘Евро.

Четвърт век след това го купува Луи XV. За да я подари на любимата си – маркиза Дьо Помпадур, той преструктурира сградата радикално. По-късно й дава това име заради близостта до известния булевард Шанз-Елизе.

Президентите

Революцията от 1848 г. трансформира Елисейския дворец в резиденция на президента. Тук са отсядали общо 23 френски държавни глави.

Временно той е бил и приемна за високопоставените чуждестранни длъжностни лица, където са нощували британската кралица Виктория, руският император Александър II, турският султан Абдул Азиз и други.

Междувременно френското правителство заделя значителни средства за превръщането му в едно от най-удобните и бляскави имения в Европа.

Кабинетът

Най-важната част несъмнено е стаята на последния етаж, предназначена за работен кабинет. Тук е "Златния салон" с луксозни мебели и барокови картини по стените, където важни решения е взимал самият Дьо Гол.

Оланд обаче е преместил кабинета си на приземния етаж.

Срещите

Визитите от чуждестранни лидери включват задължително посещение на резиденцията на френския президент.

Той посреща гостите си в "Залата на тържествата". Стените, подът и таванът са украсени с бял мрамор, а позлатен полилей осветява стаята.

В зала "Салон Мурат" всяка седмица има срещи на Съвета на министрите. Те се провеждат на голяма кръгла маса, която заема почти цялото пространство.

Защитата на двореца и неговите жители е възложена на войниците от Републиканската гвардия.

Етикети: Франция
Амаду Гон Кулибали
21:52 | 08 Юли 2020 г.

Почина премиерът на Кот д‘Ивоар Амаду Гон Кулибали

21:52 | 08 Юли 2020 г.
Премиерът на Кот д'Ивоар Амаду Гон Кулибали почина на 61-годишна възраст. Както Ройтерс съобщи, това заяви президентът Аласейн Уатара...
Янко Янков
21:36 | 08 Юли 2020 г.

Янко Янков: Стига с този популизъм - президентът з...

21:36 | 08 Юли 2020 г.
Охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски е назначена по закона за НСО, а президентът е ръководител на службата. Той трябва да е абсолютно ...
Басейн
21:33 | 08 Юли 2020 г.

Как коронакризата може да увеличи рисковете от уда...

21:33 | 08 Юли 2020 г.
Едва ли сте предполагали, че коронакризата би могла да доведе до повече удавяния, нали? Поне ние не сме го допускали, докато не прочетохм...
Владимир Путин и Си Дзинпин
21:05 | 08 Юли 2020 г.

Путин и Дзинпин ще засилят партньорството си в ене...

21:05 | 08 Юли 2020 г.
Владимир Путин и Си Дзинпин проведоха телефонен разговор днес, на който решиха, че руснаци и китайци трябва да задълбочат междусъседските...
Доц. Рачо Стойчев и д-р Мария Христова
21:00 | 08 Юли 2020 г.

Как пандемиите са променили хода на историята по с...

21:00 | 08 Юли 2020 г.
Пандемиите неведнъж са се превръщали в двигателя на промяната за човечеството, защото в името на нашето оцеляване сме се видели принудени...
Детска градина
20:46 | 08 Юли 2020 г.

Затвориха забавачка в Добрич заради служител с COV...

20:46 | 08 Юли 2020 г.
Детска градина №17 в Добрич е затворена заради положителна проба за коронавирус на човек от персонала. Утре ще бъдат направени PCR те...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо