Велислава Кръстева: Коалицията „Борисов 3“ е все едно Макрон да вземе за вицепрезидент Льо Пен

Няма как ДПС да подкрепи ГЕРБ, който институционализира във властта националисти и фашисти

Източник: Канал 3

Велислава Кръстева, народен представител от ДПС, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" коментира актуалните обществено-политически теми

В началото Беновска отбеляза, че дълги години Кръстева е била едно от основните лица в ДПС като ПР, а в 44-то НС за първи път е народен представител. На въпрос как се чувства в новата си роля, Кръстева отговори, че се чувства малко по-задължаващо и отговорно.

Изборният резултат на ДПС и посланията от Караманци и Крепча

Беновска обърна внимание на факта, че на последните парламентарни избори ДПС постигна най-ниския си изборен резултат от 2005 г. насам.

„Ниският резултат има своето обяснение. Слушах преди малко проф. Константинов с неговата оценка. Днес ние с ръководството на ДПС бяхме в Караманци, вчера в Крепча.

И ако това на Вас в момента може би не Ви говори нищо, за членовете на ДПС това са едни много важни знаци за памет, защото влизайки в месец май, който е особено специален за ДПС, за турците в България, български граждани, не само в България, за мюсюлманите, за всички нас, които сме съпричастни, това са дните на памет за онова време, в което точно тези хора – българските турци, мюсюлмани – водени, макар и от затвора, от своя лидер д-р Доган, се изправят срещу тоталитарната машина, за да защитят правото си на име, правото си на вяра.

Всеки път се респектирам, когато ги срещам.

Всеки път си мисля, че тази памет трябва да бъде обща, на всички нас, в България.

Тази памет трябва да е жива и особено политическият елит всеки ден трябва да си дава сметка, че благодарение на тези действия, на тази смелост, беше променена системата в България, рухна тоталитарният режим, благодарение на това стана възможна демокрацията в България.

Благодарение на смелостта на тези хора, благодарение на уникалния български етнически модел, доктрината на д-р Ахмед Доган, България стана член на ЕС, член на НАТО, България никога не преживя, това, което преживяха всички балкански държави.

Днес си мислех, докато течеше митинга, парадоксално е, че повече от 30 години по-късно, защото събитията в Караманци са от 1984 г., днес България отново е на кръстопът именно по отношение на опазването на правата, на свободите, на етническия мир и сигурността на държавата“, каза Кръстева.

Беновска цитира думите на Карадайъ от Караманци: „ДПС отново ще брани мира и демокрацията в нашата Родина“, както и думите му от Крепча: „ДПС е алтернативата на тези, които се опитват да разделят“. Кръстева определи думите на Карадайъ като много верен прочит, а на въпрос кои са тези, които разделят, тя отговори, че те са ясно персонализирани.

 

Коалицията ГЕРБ-ОП и критиката на ДПС

„Парадоксът е, че те вече са институционализирани. Визираме националистите. След един непълен мандат с подкрепата на националистите, най-голямата партия ГЕРБ направи един още по-рисков ход, институционализирайки ги във властта в европейска България“, посочи Велислава Кръстева.

По думите й е цинизъм това, че представител на националистите в лицето на Валери Симеонов отговаря за демографската криза като вицепремиер.

„Лидерът на една националистическа формация, който използва определения за цяла етническа група, които няма да повторя, защото собствената ми представа за хигиена не го позволява.

Този човек вече е вицепремиер. Любипитно ми е как министър-председателят ще разговаря със своите европейски колеги“, отбеляза Кръстева.

Тя посочи още, че това е особено важно днес, когато Франция избира своя следващ президент между Еманюел Макрон и Марин льо Пен. По думите и става дума за отстояване на ценности, а в България ценностното основание е игнорирано като такова.

„Министър-председателят Борисов създаде една странна коалиция. Ако направим аналогия с Франция, трябва Макрон да вземе за вицепрезидент Льо Пен“, каза Кръстева.

Според нея у нас има едно свенливо премълчаване на фактите, но от ДПС ще бъдат непремирими към действията на националистите в управлението.

„Нямаше опция, при която на една и съща маса да седнем с ценностно несъвместими участници“, отговори Кръстева на въпрос дали щеше да бъде така критична към коалицията между ГЕРБ и ОП, ако ДПС участваше също в нея.

„Прогнозата на ДПС за това управление не е добра.

Ние нямаме гадателски способности и рядко се съобразяваме с хода на Меркурий, ние работим изключително политически.

Прогнозата не е добра, защото стабилността на държавата беше заменена от стабилност при съставянето на едно правителство. Не виждаме потенциал за реформи, не виждаме потенциал за политическа стабилност, която е необходима на България.

Не виждаме и потенциал за това България да може да се включи пълноценно с формулиране на тези, използвайки Председателството на Съвета на ЕС“, посочи Кръстева. По думите й предстои задълбочаване на липсата на перспектива, задълбочаване на бедността.

„Не е въпросът какво ще направи Европа за нас, а какво ще направим ние за себе си, така че да живеем по-добре като активни участници в Европа.

Не виждаме управление, което да създава добри условия за инвестиции, за предвидимост“, каза Кръстева. Тя добави, че по време на единствената среща на ДПС с ГЕРБ след изборите от ДПС са заявили, че са за създаването на програма, която е базирана на два основни приоритета – бедността и демографската криза.

„Ние бяхме готови и изявихме воля да подкрепим програма с конкретни мерки и политики за изпълнение, но при условие, че зад тази програма застане едно ценностно, хомогенно мнозинство. Изрично заявихме, че за нас прякото участие във властта не е самоцел.

Няма опция ДПС да подкрепи ГЕРБ, при положение, че те институционализираха фашисти и националисти. В никакъв случай няма да премълчим критиката си за национализма по време на европредседателството. Ние ще изнесем на европейска сцена темата за институционализирането на национализми и радикализми“, каза накрая Велислава Кръстева.

 


 

 

Амаду Гон Кулибали
21:52 | 08 Юли 2020 г.

Почина премиерът на Кот д‘Ивоар Амаду Гон Кулибали

21:52 | 08 Юли 2020 г.
Премиерът на Кот д'Ивоар Амаду Гон Кулибали почина на 61-годишна възраст. Както Ройтерс съобщи, това заяви президентът Аласейн Уатара...
Янко Янков
21:36 | 08 Юли 2020 г.

Янко Янков: Стига с този популизъм - президентът з...

21:36 | 08 Юли 2020 г.
Охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски е назначена по закона за НСО, а президентът е ръководител на службата. Той трябва да е абсолютно ...
Басейн
21:33 | 08 Юли 2020 г.

Как коронакризата може да увеличи рисковете от уда...

21:33 | 08 Юли 2020 г.
Едва ли сте предполагали, че коронакризата би могла да доведе до повече удавяния, нали? Поне ние не сме го допускали, докато не прочетохм...
Владимир Путин и Си Дзинпин
21:05 | 08 Юли 2020 г.

Путин и Дзинпин ще засилят партньорството си в ене...

21:05 | 08 Юли 2020 г.
Владимир Путин и Си Дзинпин проведоха телефонен разговор днес, на който решиха, че руснаци и китайци трябва да задълбочат междусъседските...
Доц. Рачо Стойчев и д-р Мария Христова
21:00 | 08 Юли 2020 г.

Как пандемиите са променили хода на историята по с...

21:00 | 08 Юли 2020 г.
Пандемиите неведнъж са се превръщали в двигателя на промяната за човечеството, защото в името на нашето оцеляване сме се видели принудени...
Детска градина
20:46 | 08 Юли 2020 г.

Затвориха забавачка в Добрич заради служител с COV...

20:46 | 08 Юли 2020 г.
Детска градина №17 в Добрич е затворена заради положителна проба за коронавирус на човек от персонала. Утре ще бъдат направени PCR те...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо