Франция се стресна и не пожела да избере свой Тръмп

Избирателите бяха ужасени от перспективата "да се тръмпират" и предпочетоха Макрон

Президентски избори във Франция
Източник: БГНЕС

Президентски избори във Франция

Когато Еманюел Макрон, умереният центристки кандидат на Франция, спечели президентските избори в неделя срещу пламенния си опонент националистката Марин льо Пен, той потвърди тенденция, която трябва да тревожи десните популисти - особено тези, работещи в Белия дом.

В ироничен обрат, издигането на Доналд Тръмп на президентството - което трябваше да доведе до победа на мислещи подобно на него кандидати - унищожи шансовете им за успех.

Сигурно е, че победата на Макрон е резултат от безброй фактори, някои от които са уникални за Франция.

Но една от причините, поради които Макрон спечели, е, че френските гласоподаватели бяха ужасени от перспективата да изберат своя версия на Тръмп. Льо Пен им напомняше прекалено много на новия американски президент - човек, когото те въобще не харесват.

Тръмп има нисък рейтинг на одобрение в САЩ, но това не е нищо в сравнение с рейтингите му във Франция.

Според скорошно проучване удивителните 82% от френските гласоподаватели имат отрицателно мнение за Тръмп. Този факт е още по-лош от мрачните 70.9% за Путин.

Избирането на Тръмп в Съединените щати трябваше да помогне на други популистки политици отвъд Атлантическия океан. Вместо това, това ги препъна.

 

Западът е бойно поле

Френските избори, като всяка политическа надпревара, бяха вътрешна работа. Но това беше и микрокосмос на по-голяма битка в западните демокрации.

Западът се превърна в бойно поле за националистически популисти, които разпалват тълпите и изразяват своето недоволство и страхове като обвиняват безпокойствата за проблемите в своите страни хора от чужбина, имигранти, лоши търговски сделки и международни организации, които разрушават суверенитета на страните.

Те са изправени срещу "малките" либерални демократи, политици, които защитават демократичните свободи, толерантността, равенството, международната търговия и активното участие в международни организации.

Националистите се радват на добри отношения и силна (все още се опитваме да разберем колко силна) подкрепа от руския президент Владимир Путин. Те биха искали Европейският съюз да бъде демонтиран, цел, която Путин правилно вижда като отслабване на Запада.

В Съединените щати Тръмп провежда кампания като националистически популист (той не управлява по време на кампанията, но това е друга история). Неговата победа предизвика вълна от еуфория сред европейските популисти.

Стив Банън, идеологически обремененият стратег на Тръмп, вероятно все още иска да види как националистическата революция помита Запада. Но еуфорията, която последва избора на Тръмп, беше последвана от мрачната новина за неговите европейски съмишленици.

Антиимигрантските лидери на Европа направиха поклонение в Съединените щати, довело Тръмп до делириум. Холандският антимюсюлмански лидер Геерт Вилдерс присъства на републиканската конвенция.

Найджъл Фараж, лидер на евроскептичната партия UKIP, се усмихваше в "Кулата на Тръмп" малко след изборите, като Тръмп препоръчваше той да бъде назначен за посланик в Съединените щати.

Последва и Льо Пен, която беше забелязана в лобито на "Кулата на Тръмп" седмица преди встъпването му в длъжност. Говорителят на Белия дом Шон Спайсър заяви, че нейното присъствие няма нищо общо с Тръмп.

Но тя се среща с човек на име Гуидо Ломбарди, жител на "Кулата на Тръмп", който се описва като връзка между Тръмп и крайнодесните лидери на Европа.

Непосредствено преди встъпването в длъжност националистите имаха какво да празнуват. Но прегръдката на Тръмп се превърна в проклятие на Тръмп. Нека просто кажем, че те не се уморяват да печелят.

 

Зашеметени от Съединените щати на Тръмп

Прекарвах времето си в европейските държави, докато гласоподавателите се подготвяха да отидат в избирателните секции и това, което открих, е, че много хора просто са зашеметени – и то не в добрия смисъл на думата - от това, което виждат в Съединените щати.

В резултат на това националистите загубиха височина.

В Холандия Партията за свобода на Вилдерс (PVV) започна да се извисява в изборите след избирането на Тръмп.

Неговото мото, "Направете отново Холандия наша", умишлено подражаваше ревностно на "Направете Америка отново велика". PVV имаше само 15 места преди изборите.

Към 20 януари се прогнозираше да спечели 41 места, едно зашеметяващо число по стандартите на раздробения многопартиен парламент в Холандия.

Но тогава Тръмп встъпи в длъжност. Новините в Холандия показаха масови демонстрации на американските летища в подкрепа на имигрантите.

Вечерните новини показаха на зрителите с увиснали челюсти американски президент, наричащ медиите "враг на народа" и очевидно лъжещи. Преднината на PVV започна да се изпарява.

Изборите станаха референдум за Тръмп. В изборния ден предимството изчезна. PVV спечели 20 места. Голяма победа в сравнение с предишния вот, но по-малко от половината от това, което беше прогнозирано преди Тръмп да стане президент.

Във Великобритания UKIP на Фараж се е подхлъзна в калта. На местните избори миналата седмица партията беше пометена дори в районите, където традиционно се справя добре. Единственият й член на парламента се оттегли. Партията, според бившите членове, е приключена.

 

Ехо от изборите в САЩ

В голяма степен френските избори напомняха на американските, от ксенофобията и антибежанската, антимюсюлманска реторика до масираното хакване и пускане на имейли от кампанията на Макрон - акт, който изглежда свързан с Русия.

Впрочем банка, свързана с Кремъл, спомогна за финансирането на кампанията на Льо Пен.

Но също така е ясно, че Льо Пен е била засегната от асоциирането й с Тръмп. Когато попитах френски гласоподаватели за Льо Пен, по някакъв начин се появяваше името Тръмп. Някои партии умишлено определяха Льо Пен като "френския Тръмп".

Политическите плакати съчетаваха лицата на двамата политици, правейки Тръмп и Льо Пен да изглеждат като един и същ човек и призоваваха гласоподавателите "Не се тръмпирайте".

В атмосфера, в която повече от осем от всеки десет гласоподаватели не харесват Тръмп, тя нямаше как да не понесе удар.

Льо Пен не стана президент на Франция, но завърши на второ място сред 11 кандидати. Това е постижение и знак, че битката между конкуриращите се философии не е свършила и че тя извади на бял свят опасения, които Макрон трябва да има предвид. Това послание е валидно и извън Франция.

Някои от проблемите в основата на популистките програми са основателни и заслужават да бъдат решени. В някои отношения националистите са постигнали значителен напредък.

Те вече са преместили целия политически спектър още повече вдясно. Някои от загубите им дойдоха, защото съперниците им са кооптирали каузите си.

Но основните въпроси остават нерешени, включително работата на Европейския съюз, най-добрият начин за справяне с миграционния натиск и правилният отговор на това, което мнозина възприемат като заплаха за местните ценности.

Изглежда осезаемо, че Западът живее в решаващ момент от своята история. Още избори предстоят в Европа, включително в Германия, а администрацията на Тръмп едва е започнала в Съединените щати.

Тенденцията досега категорично показва, че Тръмп е станал пречка за националистите. Но по-голямата битка далеч не е свършила, въпреки че визията на Стив Банън за националистическа революция из Запада, направлявана от шефа му, се разбива в скалите.

14:35 | 05 Юли 2020 г.

Учени: Мозъкът се нуждае от една трета от поемания...

14:35 | 05 Юли 2020 г.
Германски учени разкриха, какъв е оптималният обем кислород за ефективна мозъчна дейност. Невробиолози от университета „Людвиг Макс...
ГКПП „Кулата“
14:06 | 05 Юли 2020 г.

Вече всички туристи към Гърция ще преминават само ...

14:06 | 05 Юли 2020 г.
Всички граждани, пътуващи с туристическа цел към Република Гърция, мога да преминат само през ГКПП Кулата, съобщиха от Външно министерств...
Пистолет
13:52 | 05 Юли 2020 г.

12 ранени след стрелба в нощен клуб в САЩ

13:52 | 05 Юли 2020 г.
Най-малко 12 души са били откарани в болницата след стрелба в клуб в Грийнвил, Южна Каролина, съобщи CNN, позовавайки се на информация от...
Марихуана
13:48 | 05 Юли 2020 г.

В Кюстендилско откриха три ниви със засаден коноп

13:48 | 05 Юли 2020 г.
Под ръководството на Районна прокуратура - Кюстендил се води разследване по образувано досъдебно производство за извършени престъпления п...
13:40 | 05 Юли 2020 г.

Полицаи излязоха на протест навръх професионалния ...

13:40 | 05 Юли 2020 г.
Стотици полицаи излязоха на протест навръх професионалния си празник – 5 юли, предаде репортер на БГНЕС. Служителите на реда се...
Джулия Бочева
13:30 | 05 Юли 2020 г.

Джулия Бочева: Играе ми се в някоя тежка драматичн...

13:30 | 05 Юли 2020 г.
Джулия Бочев не възнамерява цял живо да прекара в амплоато на пееща актриса, а се надява, че ще продължи да развива професионалните си ум...

гледай на живо

05.07.2020
 • в момента
  Изкуство по време на пандемия
 • 14:45
  Телемаркет
 • 15:00
  Новини
 • 15:15
  "Патарински LIVE" - избрано