Лозан Панов - разказ за черни лебеди, имоти и бягство от отговори (ВИДЕО)

Канал 3 със сигнал до Инспектората на ВСС за съдия номер 1

Лозан Панов - разказ за черни лебеди, имоти и недадени отговори
Източник: Канал 3

Лозан Панов - разказ за черни лебеди, имоти и недадени отговори

Тази седмица Канал 3 внесе в Инспектората на ВСС сигнал срещу председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Според медията около съдия номер 1 има смущаващи обстоятелства, които поставят под въпрос годността му да изпълнява нормално своите задължения, които високият му пост изисква.
 
Част от причините - в репортажа, който бе излъчен в предаването "Офанзива". 
 
В изтеклата стенограма от АРГО-гейт лидер на партия, бивш министър и представител на НПО, заедно с други политици, видни протестъри и журналисти обсъждат председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който разпознаваме под инициалите ЛП и неговите качества да бъде издигнат от въпросната групичка за президент. От думите им става ясно, че за това има непреодолима пречка - съпругата Елисавета, която Христо Иванов определя като черен лебед. 
 
Радан: С Пепи Славов няколко пъти сме говорили, отказвал е, но няма проблем да му кажем, може би ще се зарадва. А ЛП трябва да напусне.
Антоанета: ЛП не може да е кандидат на партия. 
Христо Иванов: Ако има черен лебед, това е жена му на Л.
 
Коя е Елисавета?
 
През 1998-а, едва на 25 години тя ражда син на 57-годишния бизнесмен Иван Ганев. Той е издател на немскоезичния вестник "Виртшафтсблат" България. Седем години по-късно Ганев умира и оставя сериозно наследство на Елисавета, техният общ син Иван и двамата си сина от предишен брак Веселин и Димитър.
След кончината на първия си съпруг, Елисавета успява да се омъжи за втори път - за съдия номер едно Лозан Панов. И до днес обаче в семейното жилище от времето, в което тя е споделяла живота си с Иван Ганев на тази улица в столичния квартал "Стрелбище", виси табелка Ганеви. Решаваме да я потърсим, за да разберем дали се чувства засегната от думите, че е черен лебед. Искаме да потърсим и мнението й за появилото се съмнение в някои медии, че в миналото си тя е имала криминална регистрация.
 
 
В жилището няма никой. След като не можем да я открием на адреса решаваме да попитаме самият председател на Върховният касационен съд Лозан Панов дали знае за нещо подобно.
 
 
"Никой не може да направи мен и съпругата ми такива, каквито не сме. Ако тя не знае за такава криминална регистрация, учудвам се как някой друг знае това за нея", отвърна Лозан Панов на въпрос на "Офанзива". 
 
Според агенция "Монитор" новата госпожа Панова има регистрация за хулиганство. И тъй като тази информация няма официално потвърждение, питаме нейният втори съпруг.
 
"Когато дебатът се сведе до съпруги, обиди и клевети по таргета, който съм аз, а не моята жена, се определя ниското ниво на воденето на дебата. С Христо Иванов не съм се срещал много отдавна, ако той иска да каже нещо да дойде и да го каже. Казах пред ВСС, че за публикациите в някои медии - "Телеграф" и "Стандарт" моята съпруга е завела дела и там ще се установяват тези факти и обстоятелства", заяви Панов и добави: "Учуден съм да разбера и за себе си неща, които не знам, както и за моята жена. Говори се за имоти, за криминално проявление, говори се за това, че моята жена е убила съпруга си. Първия си съпруг! Говори се, че при странни обстоятелства той е починал. Сами разбирате това как се отразява върху самата нея и върху цялото семейство"
 
В редица публикации се посочва сериозното имущество, с което разполага семейството на Лозан и Елисавета Панови. По данни от медиите Елисавета Панова притежава апартамент от 184 квадрата в идеалния център – на ул. "Хан Крум 9“. Тук се намира редакцията на вестника Виртшафтсблат България, но на вратата виси заключен катинар.Пак според публикации в медиите фирмите, които се водят на нейно име се сдобиват с апартамент от 56 квадрата на „Денкоглу“ 24 – буквално на метри от „Витошка“ срещу 121 261 лева. Най-люботно е жилището от 172 квадрата в престижния квартал „Изгрев“, на ул. „Елемаг“, които според информация от пресата е придобито срещу едва 93 004 лева.Само данъчната оценка на подобен имот е три пъти по-голяма. Всичко това обаче не е отразено в декларациите,подавани от нейния съпруг Лозан Панов. Както е известно по закон висшите магистрати са задължени да опишат движимо и недвижимо имущество, банкови сметки и кредити на семейството си.
 
В декларацията на председателя на ВКС за 2016 година е посочено, че жена му има влог от малко над 5000 евро, а получените от нея доходи са малко над 18 000 лв.
 
Според председателя на ВКС Лозан Панов обаче няма проблем с проверките на средствата, с които е закупувал имоти в последните няколко години. "Преди две години в самата процедура за избор на председател на ВКС тези имущества се декларират. Това е минало и е подлежало на проверка. Ако някои сега иска да проверява, включително и моята съпруга, нека да го направят. За мен няма никакъв проблем. Два месеца преди да започне процедурата, моят баща почина и е съвсем редно да се дакларира наследеното имущество, което имущество, аз имам от него една шеста, другото е на моята майка и на брат ми", обясни той. 
 
В декларацията на Лозан Панов пред Сметната палата е упоменато, че през 2014 година той се сдобива по наследство от своя баща с 1/6 от магазин, два апартамента от 54 и 44 квадрата и парцел от близо 1200 квадратни метра.
 
"Два имота съм придобил с лични средства и ипотечен кредит. Това е един апартамент, а вторият имот е отново с лични средства и потребителски кредит. Това е декларирано в Сметната палата от момента, в който има задължение да се декларират имущества. Те са декларирани и всеки може да проследи, както произход на средства, така и придобиването на имоти", каза още Панов пред камерата на Канал 3. 
 
На въпрос как се плаща кредит от 180 000 за четири години Панов отговори:  "Не са само заплати. Ако сте си направили внимателно справката, бихте установили, че доходите, които имам са от отдаване под наем на недвижимо имущество, а също така и от преподавателска дейност, както и от книгите и трудовете, който съм полагал. Мисля, че това всички трябва да го знаете. То е дакларирано. Ако е имало съмнения, би трябвало да има някаква проверка. Такава проверка не е направена! Не ме притеснява и сега да бъде направена и на мен и на моята жена".
 
В декларацията на Лозан Панов пред Сметната палата от 2012 година. е описано, че през 2011 година той е придобил апартамент от 144 квадрата срещу 273 000 лв. Допълнително за гараж от 17 квадрата Панов е броил 19 500 лв. Средствата са дошли от ипотечен кредит от 93 000 евро или 181 350 лв. Апартаментът се намира в кооперация близо до входа на Южния парк. По ирония на съдбата част от сбирките, в които съпругата му е наречена черен лебед се провеждат на метри от дома му в столичен клуб.  Две години по-късно през 2013 година Лозан Панов се сдобива с вила и ½ идеална част от вилно място в местността Манол чешме на Галата до град Варна. Имотът представлява 480 квадратни метра, от които 74 разгърната застроена площ. Сумата, за която той е придобил парцела е изключително любопитна – едва 26 000 лв. Посоченият произход на средствата е от кредит, наеми и спестени заплати. 
 
Въпросът сега е дали председателят на ВКС ще попълни в новата си декларация всички имоти, които са собственост и на неговата съпруга Елисавета. И какви тайни крие тя, за да даде основания на Христо Иванов да я нарича черен лебед, а с това да бъде прекършен и президентският полет на съдия номер 1. 
COVID-19
07:09 | 10 Юли 2020 г.

Нови 330 заразени с COVID-19 у нас, с 90 повече от...

07:09 | 10 Юли 2020 г.
330 са новите случаи на заразени с коронавируса у нас за последните 24 часа – това е най-големият дневен брой регистрирани новозара...
21:56 | 09 Юли 2020 г.

Капитанът и голмайсторът на Лудогорец за титлата, ...

21:56 | 09 Юли 2020 г.
Капитанът на Лудогорец Светослав Дяков и голмайсторът на шампионите Клаудиу Кешеру споделиха пред камерата на Канал 3, че следващата голя...
Полиция
21:47 | 09 Юли 2020 г.

Гърците протестират срещу нов закон

21:47 | 09 Юли 2020 г.
Хиляди гърци демонстрираха днес срещу нов закон за затягане на правилата за улични протест, който беше критикуван от опозицията като неде...
Гей
21:30 | 09 Юли 2020 г.

Норвегия ще приема приоритетно бежанци с хомосексу...

21:30 | 09 Юли 2020 г.
Норвегия е първата страна в света, която официално обявява, че ще приоритизира приемането на бежанци с различна сексуална ориентация. Тов...
Социални мрежи
21:14 | 09 Юли 2020 г.

Букурещ включи онлайн насилието в Закона срещу дом...

21:14 | 09 Юли 2020 г.
Румънското правителство прие промени в Закона срещу домашното насилие, според които онлайн тормоза вече е криминално престъпление с реалн...
Мирела Иванова
21:00 | 09 Юли 2020 г.

Мирела Иванова: Родителите трябва да запознаят дец...

21:00 | 09 Юли 2020 г.
Днес честваме 170 години от раждането на „Патриарха на българската литература“ - Иван Вазов, а по този повод драматургът от Н...

гледай на живо

10.07.2020
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо
 • 09:45
  Телемаркет