Борислав Цеков: Лозан Панов вдигна крак да прекрачи границата (ВИДЕО)

Целта на совалките му е да създаде нова вълна от скандали в съдебната власт, която да обслужва определени политико-корпоративни интереси

Борислав Цеков: Лозан Панов вдигна крак да прекрачи границата
Източник: Канал 3

Борислав Цеков: Лозан Панов вдигна крак да прекрачи границата

Още по темата
Ако президентът Румен Радев реши да създаде разследваща комисия, каквато му предложи в писмо председателят на ВКС Лозан Панов, той би погазил конституцията, заяви в "Офанзива" Борислав Цеков, доктор по конституционно право.
 
"Има термин извънконституционни правомощия в конституционната политика, но г-н Панов се позовава на едно решение на конституционния съд и по един некореткен начин. И тогава съдът отбеляза, че държавният глава може да упражни това с изказвания, с изявления с морално-политическа стойност, но в никакъв случай това, което г-н Панов пише - президентът да бил създал комисия, която да разследва (забележете!), определени действия на главния прокурор.
Принципно този призив дори да се дължи на недостатъчно познаване на практиката на българския Конституционен съд, в което се съмнявам - по-скоро има едно злоумишлено изопачаване.
`
Призивът да се създаде една такава разследваща комисия от държавния глава има открито провокативен характер.
Целта е да бъде въвлечен президента в една  политическа ингтрига, част от която е господин Лозан Панов, и по този начин да създаде нова вълна от скандали, свързани със съдебната власт, която да обслужва определени политико-корпоративни интереси, защитаващи тезите, на които приглася и от които очевидно е част господин Лозан Панов като председател на ВКС.
 
Аз искам тук да подчертая нещо много ясно: виждаме,че господин Панов предприема една политическа совалка, среща с партии, с партийни лидери, с институции , това е негово намерение. 
 
Правейки тези совалки и заявявайки намерения да работи за конституционни промени, той вече върви по ръба на влизането в политиката
 
Ако той или всеки друг магистрат прави подобни заявления за коституционни промени в страната - промени, реформи, ако ги прави на научен форум, лично, на конференция, семинар, симпозиум, това е част от свободата му на изразяване като личност. 
 
Но когато се прави от институцията Върховен касационен съд, чийто председател е господин Панов, и в това качество той прави тази совалка и настоява за промени, тук е много тънка границата между практическата политика и статута на един магистрат. Не случайно е ключово изискване магистратие да бъдат политически неутрални - не само партийно, но и политически неутрални. 
 
С други думи, когато се правят заявления от един магистрат за промени в конституцията, това е заявление за влизане в политиката
 
Когато магистратът излиза от ролята си на прилагащ законите и навлиза в сфера на участие в политиката, тогава остава много малка крачка да се мине границата между статута на магистрата и неговата неутралност, и неговото участие в политиката. 
 
Ще видим дали той ще прекрачи напълно тази граница, засега само е вдигнал крак да я прекрачи. Иначе той е свободен, както и всеки човек, да се включи в политиката, но тогава трябва да свали тогата на висш съдебен магистрат.
 
Ако президентът Радев вземе,че реши да създаде такава комисия, както искаше г-н Панов, той щеше не само да наруши, а да погази конституцията.  Чест му прави, че много балансирано, но и категорично октаза да извърши такава  дейност. Призивът за създаване на такава комисия е освен това е неуважение към държавността, опити за политическо интригантство и въвличане на държавния глава в една полемика, която няма нищо общо с държавността, а създаване на политически конфликт, част от който е господин Панов.
 
Той или действа под чужда диктовка - един зависим човек понякога върши нелогични неща, но това е само хипотеза. Но  ако господин Панов беше хвърлил всички тези усилия ,беше се съсредоточил в пряката си отговорност, вероятно официалната статистика на ЕК за състоянието на съдилищата щеше да е различна
 
А сега тя е следната: България е първо място в ЕС по процент от БВП, който се дава на съдебната власт. И на дъното по ефективност. Като най-голямото забавяне има в гражданските и търговските дела, нещо което е към ведомството на господин Панов, този тип дела. 
Бългтария е на 4-то място в Европа по брой съдии на глава от населението и въпреки това виждаме тези забавяния. 
 
Нещо повече - правосъдното министерство всекидневно плаща плаща между 12 000 и 15 000 лева за забавени присъди по граждански и търговски дела.  Ето това са истинските проблеми на съдебната власт, които засягат всеки гражданин и бизнеса. 
Но за тях няма протести на съдиите, няма драматични жестове, няма искове за конкретни действия, няма писма с безпокойтсво от господин Панов. И прочие, и прочие. 
Занимават се само с това кой ще е кадровик в съдебната власт, какво бил направил главния прокурор - е, как тогава няма да се квалифицират тези отношения като междуличностни, както направи премиерът.
 
Какво още каза Борислав Цеков - вижте в "Офанзива".

Етикети: Борислав Цеков
13:26 | 10 Юли 2020 г.

Диана Ковачева поиска пълна държавна подкрепа за д...

13:26 | 10 Юли 2020 г.
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева по повод проблем с размера на месе...
Даниела Дариткова
13:19 | 10 Юли 2020 г.

Дариткова: Хората с ТЕЛК ще получат своите пари в ...

13:19 | 10 Юли 2020 г.
 Процедурата по удължаване на срока на телковите решения ще се реализира следващата седмица, хората ще получат своите пари в рамките...
13:14 | 10 Юли 2020 г.

Очаквайте НА ЖИВО по Канал 3: Брифинг на Иван Геше...

13:14 | 10 Юли 2020 г.
Главният прокурор Иван Гешев ще направи изявление в 14.00 часа на четвъртия етаж на Съдебната палата.   Министър-председател...
море
13:13 | 10 Юли 2020 г.

Вижте какво време ни чака през уикенда

13:13 | 10 Юли 2020 г.
В събота времето ще се задържи слънчево. Вятърът ще е слаб, от изток-североизток. Максималните температури ще са между 30 и 35 градуса.&n...
куока
13:00 | 10 Юли 2020 г.

Ето кое е най-щастливото животно в света (СНИМКИ)

13:00 | 10 Юли 2020 г.
Очарователни малки австралийски животинки, от рода на торбестите бозайници, наречени куоки, завладяха света.   Те обикновено...
12:48 | 10 Юли 2020 г.

Какъв тип майка сте според зодията?

12:48 | 10 Юли 2020 г.
Майката – Овен (21 март- 19 април)   Ако има зодиакален знак, роден, за да отгледа и възпита добре детето си, то...

гледай на живо

10.07.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини
 • 14:30
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини