НАПРЕД КЪМ МИНАЛОТО: Партия, народ и държава, водени от Ердоган, станаха едно (СНИМКИ)

Съвременният падишах върна фесовете, забрадките и традициите на Османската империя

НАПРЕД КЪМ МИНАЛОТО: Партия, народ и държава, водени от Ердоган, станаха едно
Източник: EPA/БГНЕС

НАПРЕД КЪМ МИНАЛОТО: Партия, народ и държава, водени от Ердоган, станаха едно

Президентът Реджеп Таийп Ердоган ще поеме днес юздите на управляващата Партия на справедливостта и развитието, съчетавайки в едно изпълнителната и партийна власт.

Това ще стане на партийния конгрес, на който могат да се видят не само забрадени жени, но също така мъже с фесове и дори един мъж, облечен като султан от края на 19 век – епохата на кървав разпад на Османската империя, белязан с геноцида над арменците и изтреблението на православни християни – българи и гърци.

Фесовете, забрадките и традициите на Османската империя бяха забранени от създателя на Турската република – големия реформатор Мустафа Кемал Ататюрк (1923-1938 г.).

По времето на своето президентство той положи огромни усилия за модернизацията на Турция и нейното превръщане в светска държава от западноевропейски тип.

Неговата политика бе продължена от наследниците му.

Гарант за провеждането й бе светски настроената армия. Но край на всичко това сложи настоящият президент, бивш премиер и завърнал се отново като партиен лидер Реджеп Тайип Ердоган.

В продължение на 10 години той и неговите помощници предприеха поредица от действия, с които преобърнаха с хастара нагоре светската турска държава, унищожавайки и подменяйки нейните институции с такива, в които религиозните начала играят все по-голяма роля.

Но Ердоган не спря до тук. В областта на външната политика той взе на въоръжение идеите на проф. Ахмет Давутоглу, който бе негов външен министър и след това премиер до отстраняването му през лятото на миналата година.

Тези идеи, залегнали във фундаменталното изследване „Стратегическа дълбочина“, черпят своите сили от неоосманизма.

През последната година-две Ердоган говори многократно на публични места за „скъпите на сърцето му“ - Босна, Косово, Македония, Албания, Кърджалийско в България – все земи, които някога са били част от Османската империя.

Цялостната промяна на турското общество, която започна Ердоган, вече не засяга само светската държава и нейните институции.

Тя вече е пуснала дълбоки корени в сърцата и съзнанието на мнозина турци. Доказателството за това са облеклото на хората, присъстващи на конгреса – османски падишах, фесове за мъжете и забрадки за жените.

Нещо, което само до преди 15 години беше нечувано и едва ли можехме да си представим.

Президентът Ердоган, премиерът Йълдъръм и техните съпруги, носещи традиционните за исляма забрадки, бяха посрещнати екзалтирано от десетките хиляди привърженици на ПСР.

Очаква се на събитието да присъстват над 60 000 души от 81 провинции на южната ни съседка.

Този внушителен брой, според анализаторите и информационните агенции, ще послужи като доказателство, че Партия, народ и държава, ръководени от Ердоган, са вече едно.

Плюшено мече
21:42 | 04 Юли 2020 г.

Дете на 4 години с COVID-19 в с. Голямо Ново

21:42 | 04 Юли 2020 г.
Направени са PCR тестове на контактните със семейството, заразено с коронавирус в търговищкото село Голямо Ново. Сред новозаразените ...
21:37 | 04 Юли 2020 г.

Мащабна операция срещу детската порнография в Итал...

21:37 | 04 Юли 2020 г.
Италианската полиция извърши мащабна операция в 15 региона срещу лица, заподозрени, че са замесени в детска порнография, предаде ДПА. ...
21:33 | 04 Юли 2020 г.

Иззеха над 2 тона нелегална ракия в Пловдив

21:33 | 04 Юли 2020 г.
Полицията е иззела над 2 тона нелегален алкохол от избените помещения на 62-годишен мъж в Пловдив, съобщиха от ОД на МВР Пловдив.  ...
Проф. Тодор Кантарджиев
21:26 | 04 Юли 2020 г.

Проф. Кантарджиев: Изпуснахме инфекцията от COVID-...

21:26 | 04 Юли 2020 г.
У нас циркулират 35 щама на COVID-19, обяви пред БТВ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Оперативни...
21:22 | 04 Юли 2020 г.

Прокуратурата изелезе с още данни за акцията срещу...

21:22 | 04 Юли 2020 г.
„Профилите на магистратите, които са ангажирани с разследванията срещу обвиняемия Васил Божков, съдържат освен техни лични данни ка...
21:08 | 04 Юли 2020 г.

Д-р Борислав Цеков: Причините за профанизацията на...

21:08 | 04 Юли 2020 г.
Една от основните причини за профанизацията на политическото, която наблюдаваме от много години е синдрома на социалната мрежа. Това съоб...

гледай на живо

05.07.2020
  • в момента