Една добра новина и много сериозни проблеми за имиджа на Турция в чужбина

Една добра новина и много сериозни проблеми за имиджа на Турция в чужбина
Източник: EPA/БГНЕС

Една добра новина и много сериозни проблеми за имиджа на Турция в чужбина

Има само една добра новина за турската външна политика в днешно време, но има много лоши, които поставят под въпрос перспективите за Турция, когато се оценяват от чужбина.

Единствената добра новина е, че отношенията на Турция с Европейския съюз получиха нов шанс след разговорите на президента Тайип Ердоган в Брюксел на 25 май, както с висши представители на ЕС, така и с лидери на влиятелни европейски страни като Германия, Франция и Великобритания в рамките на срещата на високо равнище на НАТО.

Фактът, че европейските лидери имаха срещи с Ердоган, беше облекчение за всички; разпадането на връзките би могло да има катастрофални последици както за Турция, така и за ЕС, тъй като южните граници на Турция с Ирак и Сирия са пламнали, а преливането на проблемите в Турция може да има огромни последици за тероризма и миграцията.

От друга страна, от думите на Ердоган е възможно да се заключи, че нито един от тези разговори не е бил в успокояваща атмосфера.

Изглежда, че те са доминирани от европейската критика относно влошаването на правата и свободите в Турция при действието на извънредното положение и турската критика за липсата на солидарност срещу тероризма.

12-месечният план, който европейските лидери са дали на Ердоган и който ще бъде разгледан от турското правителство, вероятно ще съдържа не само стъпките, които ЕС трябва да предприеме, за да спази споразумението за миграция (като гъвкавост при визовия режим и откриване на нови глави за присъединяване).

Но също и стъпки, които Турция трябва да предприеме, особено в областта на правата и свободите.

Тези стъпки биха могли да се тълкуват като подобрения в извънредното положение като масови задържания, масови уволнения от държавни длъжности, независимостта на съдебната власт и свободата на медиите.

Фактът, че Ердоган е казал, че инцидентите преди референдума от 16 април (с Германия, Австрия и най-лошите в Холандия) могат да бъдат забравени, е показател, че силната му позиция срещу ЕС се е променила след спечелването на референдума.

Какво ще се случи, ако този 12-месечен план се провали? Никой не може да каже сега, но поне имаме една година надежда за подобряване на ситуацията с правата и свободите в Турция, заедно с връзките с ЕС.

Така че дори и в тази рядка добра новина в турската външна политика има редица сериозни проблеми.

Проблемите с ЕС са от хроничен характер, но поне сега говорим за 12-месечен план.

Но тези със САЩ са и хронични, и остри.

Преди срещата на президента Ердоган с президента на САЩ Доналд Тръмп на 16 май вече имаше два сериозни проблема.

Единият от тях беше партньорството на САЩ с Партията на демократическия съюз (PYD) в Сирия и силите им на терен - Отредите за защита на населението (YPG), срещу „Ислямска държава“ (ИД).

Турция се противопоставя на алианса, тъй като YPG е сирийско разклонение на поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК).

Другият проблем е Фетхуллах Гюлен, ислямистки проповедник, за когото се смята, че стои зад опита за военен преврат от 2016 г. и продължаващото му присъствие в САЩ

Но на 16 май в бъркотията беше добавен нов възпламеняващ проблем, след като бодигардовете на Ердоган разпръснаха протестиращите пред резиденцията на турското посолство във Вашингтон със сила.

Правителството на САЩ протестира пред турския посланик във Вашингтон, защото турските бодигардове използват сила срещу американски граждани на американска земя, докато турското правителство протестира срещу американския посланик в Анкара поради временното задържане на двама телохранители, защитаващи външния министър Мевлют Чавушоглу.

Напрежението се увеличи, след като комисията по външна политика на Камарата на представителите одобри препоръчителна резолюция, осъждаща насилието от страна на турските сили за сигурност при инцидента на 25 май.

Същия ден, в който се провеждаха срещите на НАТО в Брюксел, предизвиквайки остро опровержение от министерство на външните работи.

Дейна Рорабакър, републиканският шеф на подкомисията за европейските, евроазиатските и нововъзникващите заплахи, отиде по-далеч, заявявайки, че Ердоган не е направил нищо за спиране на тази "фашистка атака" и не трябва да бъде поканен отново в САЩ, показвайки арогантен език, който не е бил използван срещу който и да е турски президент преди това.

Основните американски медии публикуваха и излъчиха кадри с турски бодигардове, използващи сила, когато те възпрепятстват демонстрантите, което беше рядко отразяване в кампаниен стил.

На официално ниво срещата на Ердоган с Тръмп може да се разглежда като добър знак за продължаващите отношения, но изглежда, че не отразява реалната политическа атмосфера във Вашингтон, особено когато се разглежда във връзка със загубата на доверие от страна на Тръмп в американските медии и дори в Конгреса.

Докато се натрупват, подобни проблеми няма да помогнат на Турция да подобри нито начина на възприемането й, нито отношенията й със западния свят, към който иска да принадлежи.

Турската външна политика, сега директно под ръководството на Ердоган, трябва да направи преразглеждане и да предприеме нови мерки, за да отговори правилно на несправедливото отношение към турската нация в чужбина поради такива кризи. 

-----------

Мурат Йеткин, в. „Хюриет дейли нюз“.

Бургазлия е обвинен в тероризъм
12:09 | 02 Юли 2020 г.

Прокуратурата показа смущаващи кадри с българина, ...

12:09 | 02 Юли 2020 г.
Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност български гражданин, участвал в терористична дейност в чужбина, съобщих...
12:06 | 02 Юли 2020 г.

Тежка катастрофа между кола и мотор на пътя Кюстен...

12:06 | 02 Юли 2020 г.
Тежка катастрофа е станала на пътя Кюстендил – Дупница след село Невестино. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюст...
ГКПП Кулата - Промахон
12:02 | 02 Юли 2020 г.

Коли със сръбска регистрация задръстиха ГКПП "Кула...

12:02 | 02 Юли 2020 г.
Коли със сръбска регистрация задръстиха граничния пункт „Кулата-Промахон“, причината е, че Гърция не разрешава преминаването ...
Цигари
11:53 | 02 Юли 2020 г.

Южна Африка е напът да криминализира окончателно р...

11:53 | 02 Юли 2020 г.
Южна Африка остана единствената страна в света, в която продажбата на тютюневи изделия е забранена, като една от антикризисните мерки за ...
Иван Гешев
11:52 | 02 Юли 2020 г.

Гешев: Докато хора като Божков, Бобоков и други се...

11:52 | 02 Юли 2020 г.
„Божков сега е канонизиран от медиите, свързани с подсъдимите Донев и Прокопиев. Докато хора като Божков, Бобоков и други се канони...
Ивайло Иванов
11:44 | 02 Юли 2020 г.

16 арестувани след акцията в Гоце Делчев и близкит...

11:44 | 02 Юли 2020 г.
Специализираната полицейска акция в района на Гоце Делчев е дала резултат срещу 16 души, уличени в незаконна дейност. Това потвърди главн...

гледай на живо

02.07.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 13:00
  Новини
 • 13:20
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини