РАЗСЛЕДВАНЕ НА КАНАЛ 3: История с грантове за милиони и лобизъм (ВИДЕО)

Как Фондация "Америка за България" влияе върху българските магистрати

РАЗСЛЕДВАНЕ НА КАНАЛ 3: История с грантове за милиони и лобизъм
Източник: Канал 3

РАЗСЛЕДВАНЕ НА КАНАЛ 3: История с грантове за милиони и лобизъм

Кой и как правораздава в България. Съдът трябва да бъде институцията, която трябва да защитава правата и интересите на гражданите и държавата.
Всеки съдия при встъпването си в длъжност произнася клетва, в която обещава, че ще изпълнява задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, гарантира да бъде безпристрастен, обективен и справедлив, да допринася за издигане престижа на професията, като винаги помни, че за всичко отговаря пред закона. 
В момента у нас има 2236 съдии. Това нарежда страната ни на четвърто място в страните от Европейския съюз. По брой на прокурорите страната ни е на първо място. Води ли това до качествено правосъдие? 
До края на този месец магистратите трябва да попълнят квотата в новия Висш съдебен съвет. Следователите вече избраха директора на Националната следствена служба, прокурорите също избраха своите четирима представители. 
Наред са съдиите. Стоят ли обаче корпоративни и политически интереси зад избора на всеки един от кадровиците във ВСС? 
Защо позициите на съюза на съдиите, подпомагани от фондация "Америка за България", на председателя на Върховният касационен съд Лозан Панов и на партията "Да България" често съвпадат? И защо позициите им намират широко отражение в точно определени медии? 
Има ли връзка между парите на фондация "Америка за България" и правораздаването у нас? За да си отговорим на този въпрос трябва да проследим пътя на средствата от чуждите фондации до редица неправителствени организации (НПО), които са превърнали съдебната реформа в своя кауза.
Най-често спряганото НПО в тази посока е Българският институт за правни инициативи. Офисът на организацията се намира на столичната улица "Раковски". От 2006 до 2014 година програмен директор е Христо Иванов, където той отговаря именно за проекти, свързани със съдебната реформа. 
Иванов е член на Управителния съвет, чийто председател е Биляна Гяурова-Вегертседер. Щастливата звезда над института изгрява през 2010-та година, когато "Америка за 
България" предоставя грант от 150 483 долара за изработване на индекс на съдебната реформа. В рамките на няколко години Институтът за правни инициативи печели крупни суми от грантове на "Америка за България". 
През 2012 година получават близо 700 000 лв. за проект инициатива за прозрачни съдебни назначения. А през следващата 2013 още 142 000 лв за създаване на Индекс за реформа в прокуратурата.
Любопитното е, обаче, че индексът е изработен от американски експерти, а в Съединените щати прокуратурата е пряко подчинена на изпълнителната власт. Фигурата на главен прокурор се изпълнява от министъра на правосъдието, който е посочван лично от президента на Съединените щати. 
Търсим Биляна Гяурова, за да ни обясни как така американската система може да се приложи на практика в България. Интервюто е от месец февруари, непосредствено преди кампанията за предсрочните парламентарни избори. 
За да не бъдем заподозрени, че се опитваме да повлияем негативно на резултатите на определени партии, не излъчихме този запис тогава.
Според медийни публикации Биляна Гяурова и Христо Иванов са съдружници във фирмата „Били консултинг“ с предмет на дейност „Консултантска дейност, закупуване на предприятия или части от тях”.
Братът на Биляна Вегертседер - Ангел Гяуров, става управител на „Бизнес парк София“ след като Росен Плевнелиев влиза в изпълнителната власт през 2009 година като министър на регионалното развитие. 
Ангел Гяуров е свързан и с "Алфа финанс холдинг" на издателя на вестник "Капитал" Иво Прокопиев. "Алфа Финанс" държеше 50% от акциите в "Софстрой". Другият акционер е регистрираното в Малта дружество "Балто-Славик Венчърс Лимитид", което се представлява именно от Ангел Гяуров. 
В момента Ангел Гяуров е член на националното ръководство на "Да България". Във визитката е представен като инвестиционен мениджър, който вярва че бедността 
може да бъде преборена с върховенство на закона. 
Обуславят ли обаче икономическите и политическите връзки желанието за реформи в правосъдната система?
На въпрос дали политиката не я изкушава, Биляна Гяурова отговори: "Не ми е лесно да отговоря на този въпрос, защото не мога да преценя на практика дали в България се 
прави реална политика, и дали в България има политическа класа по начина, по който тя съществува в развитите демокрации. Ако трябва да отговоря директно - не, аз нямам 
политически амбиции".
Христо Иванов влиза в изпълнителната власт на 6 август 2014 година, когато става вицепремиер и министър на правосъдието, назначен от Росен Плевнелиев. 
Той продължава да заема поста министър на правосъдието и в кабинета на Бойко Борисов до 18 декември 2015 година. 
Любопитното е, че за този период Българският институт за правни инициативи не получава нито един долар от "Америка за България". 
През 2016 година, когато Христо Иванов е далеч от властта, институтът обаче взима рекордната сума от над 1 184 000 лв. от "Америка за България". 
В гранта е записано, че се подкрепят две програми: „Инициатива за прозрачни съдебни назначения“ и „Мрежа на американските съдии за България“. Инициативата за прозрачни съдебни назначения, според "Америка за България", укрепва съдебната независимост и отчетност като насърчава политики въз основа на оценка за съдийската работа и кариерно развитие. "Мрежа на американските съдии за България" пък трябва да популяризира американски практики за управление на съда. 
Решавам да разбера как фондация "Америка за България" подбира проектите, които трябва да финансира. Чудя се и защо грантовете към института, с който е бил свързан Христо Иванов, рязко спират след влизането му в изпълнителната власт, но след това отново се одобряват.
Изпращам  покана за интервю. На телефоните за връзка отговарят любезни госпожици, които обясняват, че нямат никаква връзка нито по телефон, нито по мейл с хората, 
които отговарят точно за тези грантове. След като чакам близо месец решавам да пусна второ писмо.
За да не чакам отново един месец, отивам до офиса на фондацията. В градинката служителите на фондацията блажено се наслаждават на хубавото време.
Непосредствено след това посещение получавам кратък отговор от "Америка за България": "Здравейте, Благодарим ви за предоставената възможност, но няма да се възползваме! Хубав ден! Поздрави!"
Любопитен детайл е, че след най-големият грант от над 1 184 000 лв. в сайта на Института за правни инициативи няма счетоводен отчет за средствата. 
За миналата 2015 година подобна справка е изготвена още през месец март на текущата година. Сега, в началото на юни, отчет как институтът е изхарчил 1 184 000 лв. няма. 
Отчетите на неправителствените организации се изпращат и в Министерството на правосъдието, където има публичен регистър. 
Любопитното е, че в този регистър отчети за Българския институт за правни инициативи липсват за 2011 и 2012 година. Откриваме данните за 2013 година в сайта на института. 
Там е записано, че касовата наличност е 254 000 лв, финансирането е в размер на 242 000 лв., но административните разходи са 316 000 лв, от които 189 000 лв за граждански договори и хонорари. 
Институтът е получил и дарения от физически лица - 14 000 лв., и от няколко предприятия в размер на 15 000 лв. Това е годината, през която България се тресеше от протести.
На въпроса дали има някаква връзка между присъствието на техен човек в изпълнителната власт и финансирането, Биляна Гяурова отвърна: "Не съм адвокат на Фондация "Америка за България", и не виждам такава връзка - мисля, че това е медийно тълкуване."
През 2015 година, по време на мандата на Христо Иванов като министър, фондация "Америка за България" е щедра към други НПО-та. Близо 300 000 лева отиват в Сдружението Институт за развитие на публичната среда. И до момента за председател в оставка в сайта е посочено името на Антоанета Цонева, която беше шефка на предизборния щаб на "Да България". 436 000 лв. пък печели Съюзът на съдиите в България като грантът е за проект „Съдилища в общността“. В съюза от години особено активна е съдийката с рекорден брой забавени дела - Мирослава Тодорова. Тя не крие топлите 
си връзки с Христо Иванов, за които има и снимков материал. 
"Икономедия" на Иво Прокопиев получава 3 милиона лева в подкрепа на две издания - „Капитал“ и „Дневник“. В гранта е записано че, цитирам, "това са качествени и влиятелни издания, които следват високи професионални и етични стандарти и са сред примерите за независима журналистика и свобода на словото". 
На 19 януари тази година обаче в "Капитал Дейли" на първа страница е публикувано логото на "Америка за България" с надпис: „Всички мнения и твърдения, изразени в това или 
във всяко друго издание на "Икономедиа", са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейни директори, служители или представители.“ 
През следващата 2016 и настоящата 2017 година медийната група на Иво Прокопиев не получава грантове от "Америка за България".
През последните седмици председателят на Върховният касационен съд Лозан Панов започна совалки между държавните институции в опит да получи подкрепа за реформа в съдебната власт и дори заговори за избори за Велико народно събрание. 
Всичко това непосредствено преди избора на представители на съдийската квота в новия Висш съдебен съвет. 
От Съюза на съдиите подкрепиха Лозан Панов след като ВСС определи като недопустим натиск изисканите протоколи от общите събрания на съдиите. 912 от общо 2236 от съдиите членуват в Съюза на съдиите в България. 
На 28 април от организацията призовават магистратите да се въздържат от електронно гласуване. Малко по-късно от партията на Христо Иванов "Да България" лансират идеята, че електронното гласуване може да компрометира вота на магистратите. Независимо от това следователите, които първи избираха своя единствен представител решиха да гласуват електронно. Седмица по-късно го направиха и прокурорите. 
"И в трите случая на гласуване по електронен път при нас нямаше проблем с електронното гласуване", категоричен бе директорът на Национална следствена служба (НСлС) Евгени Диков.
Най-любопитното е, че от Българския институт за правни инициативи към момента на заснемане на интервюто не изпитват никакви притеснения от електронното гласуване.
"За пръв път се предвижда да има и електронно гласуване, т. е. не физическо по време на общи събрания, а електронно", коментира Биляна Гаурова.
"До голяма степен възможността всеки магистрат да гласува за своя избраник елиминира реалния риск и опасността, които съществуваха по време на делегатските събрания. На които по места биваха оформяни лобита, които издигаха конкретен кандидат и се знаеше, че този кандидат ще бъде избран.Освен това до някаква степен по места ще се елиминира 
силната власт на административните ръководители, председателите на съдилища и председателите на различни прокуратури. 
Ще отворя само една скоба, обаче, че това няма напълно да елимира тази зависимост от административното ръководство", добави Гяурова.
Има ли политическа атака срещу системата за избор на магистрати? Решавам да потърся мнението на Съюза на съдиите. 
Интересуват ме и причините, поради които съюзът получава грантове от Америка за България. Организацията провежда регулярни събрания в сграда на улица "Пиротска". Камерата на Канал 3 обаче не беше допусната до събранието, въпреки че беше публично оповестено.
Изпратих официално писмо с покана за интервю, на което получих любезен отказ."Благодарим за отправената покана, но за съжаление отказваме да участваме 
в интервю за медия, която системно разпространява засягащи авторитета на организацията ни твърдения и коментари, без да търси нашата гледна точка, като също така участва в кампания срещу наши колеги."
Оставам искрено изненадан от довода, че от Съюза на съдиите отказват интервюто, защото никой не търси гледната им точка точно в момент, в който всъщност аз търся тяхното мнение. Потърсих гледната точка и на Асоциацията на прокурорите в България. Оттам не получих никакъв отговор.
27 са кандидатите за общо 6 места в съдийската квота в новия Висш съдебен съвет. След като представят концепциите си, ще се проведе и гласуването следващата събота 17 юни. 
От избора на качествени магистрати ще зависи и дали в съда, прокуратурата и следствието ще се толерират бавното придвижване на делата и разглеждането им в съдебната зала. И най-важното – дали корпоративните и политическите интереси ще свалят превръзката на очите на Темида и правосъдието ще се превърне в средство за разчистване сметките между политически и бизнес конкуренти.
 

Етикети: Офанзива
15:05 | 04 Юли 2020 г.

Каталуния отново под строга карантина

15:05 | 04 Юли 2020 г.
Властите на испанската автономна област Каталуния поставиха днес под карантина район с население от около 200 000 души около град Лиейда,...
Велосипед
14:18 | 04 Юли 2020 г.

Колоездачната обиколка на България стартира на 27 ...

14:18 | 04 Юли 2020 г.
67-то издание на Колоездачната обиколка на България ще стартира на 27 юли в София и ще премине през още 10 града в България в рамките на ...
Електрическо колело
14:00 | 04 Юли 2020 г.

Драгомир Кузов: Електрическият велосипед е транспо...

14:00 | 04 Юли 2020 г.
Хората преоткриха велосипеда като начин на придвижване, заяви в интервю за БГНЕС изпълнителният директор на Drag Драгомир Кузов. Като...
Любо Огнянов
13:44 | 04 Юли 2020 г.

Любо Огнянов: Българското лято започна, блатото ос...

13:44 | 04 Юли 2020 г.
Преди близо 60 години излиза последният роман на Джон Стайнбек „Зимата на нашето недоволство”. Заглавието е препратка към шек...
Наводнение в Япония
13:31 | 04 Юли 2020 г.

Порой доведе до смъртта на 14 души в Япония

13:31 | 04 Юли 2020 г.
Има опасения за смъртта на четиринадесет души, след като в събота в западния Япония беше наводнен старчески дом от рекорден обилен дъжд в...
Пламен Бонев
13:30 | 04 Юли 2020 г.

Пламен Бонев: В Тайланд дори кучетата са придобили...

13:30 | 04 Юли 2020 г.
Тайланд е едно от много уникални места, които е имал възможност да посети музикантът и актьор Пламен Бонев. Той разказва за опита си там ...

гледай на живо

04.07.2020
 • в момента
  "Патарински LIVE" - избрано
 • 16:00
  Новини
 • 16:16
  Офанзива с Любо Огнянов
 • 19:00
  Новини