Сергей Станишев: Абсурдна спекулация е да се твърди, че няма да пуснем нито един бежанец (ВИДЕО)

Европа трябва да се спасява колективно, а не всеки да се огражда поотделно, категоричен е председателят на ПЕС

Сергей Станишев:
Източник: Канал 3

Сергей Станишев: "Абсурдна спекулация е да се твърди, че няма да пуснем нито един бежанец"

Европейският съюз трябва да реши проблема с бежанците и мигрантите като цяло, солидарно, а не всеки да се огражда поодтелно - с огради, със стени, заяви в "Офанзива" на Канал 3 Сергей Станишев, председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС), 

"Сегашните Дъблински споразумения за бежанците са от 90-те години, когато ЕС е бил в други граници. Те поставят под голям натиск граничните държави, каквато е и България сега, а това не е реалистично и справедливо, каза Станишев.

"Това, което ЕК е предложила, не е достатъчно, не дава балансирани механизми за решаване на проблемите, с които се сблъскваме. 

Първо, аз съм внесъл законодателно предложение в което се ограничава времето, през което една държава носи отговорност за един бежанец.

Второ, предлага се вътрешен механизъм за преразпределение при голям поток от хора в една страна. При достигането на 150%, а това е прекалено късно, затова съм предложил да бъде при 100% според формулата, по която се изчислява. Тогава да се включат солидарно другите и да помогнат.

И трето, което съм тредложил, страните от южните граници, като България, Гърция и Италия, да бъдем извадени от този механизъм, защото ние и без това като гранични страни се сблъскваме с тази тежест, и не трябва да ни притискат повече.

Но проблемът няма да изчезне скоро, нужни са цялостни, солидарни мерки от всички страни, а не всяка отделно да се опита да се огради - със стена, с ограда. 

И е абсурдно да се каже, че ние няма да приемем нито един бежанец, което е голяма политическа спекулация.

За цялостна и цивилизована политика за това предизвикателство, което справедливо плаши хората, трябва по-силна охрана на границите с общи усилия на Европа. Те вече дават ефект - не може тя да бъде проходима за който и когато си поиска.

Не можем да не помогнем на бежанците от войната, заяви Станишев.

"Разбира се, трябва да помагаме на бежанците - хората от Сирия никой не може да каже, че не са бежанци, всички гледат войната там.

По-добре е ЕС да изнася стабилност и сигурност, отколкото да внася несигурност и проблеми."

За сигурността в България Станишев сподели, че "щом има инциденти с явни проблеми, значи не се справяме много добре. Значи трябват много повече усилия. Пак ви казвам - трябва цялостен европейски подход.

А в Европейския съвет всеки тегли към себе си, като си мисли, че в този несигурен, бурен свят, в който хората се страхуват, всеки ще оцелее в отделната си малка лодка, вместо в общ кораб.

Няма да ни се размине, няма как да се скрием от "нула бежанци". Когато има натиск от огромни човешки маси, трябва да се видят причините и те да се ограничат."

Валентина Сампайо
11:12 | 13 Юли 2020 г.

Тя е първата транссексуална корица на списание Spo...

11:12 | 13 Юли 2020 г.
Sports Illustrated е едно от най-големите модни списания в света и появата на първия транссексуален модел на корицата му несъмнено е съби...
covid-19
11:11 | 13 Юли 2020 г.

Проучване: COVID-19 води до мозъчни увреждания, ин...

11:11 | 13 Юли 2020 г.
Учените вече предупредиха за потенциална вълна от мозъчно увреждане, свързано с коронавируса, но нови доказателства сочат, че може да дов...
Финландия
11:03 | 13 Юли 2020 г.

Финландия отваря граници за почти 20 европейски ст...

11:03 | 13 Юли 2020 г.
Ограниченията за влизане във Финландия обаче ще бъдат удължени за Обединеното кралство, Испания, Полша, Португалия, Франция, Чехия и Швец...
Ядки
10:58 | 13 Юли 2020 г.

Кои са най-опасните причинители на алергичен шок

10:58 | 13 Юли 2020 г.
Терапевтът Леонид Звонков разказа в интервю за в. "Вечерна Москва" какви продукти най-често могат да могат да причинят смъртоно...
Ст. комисар Георги Хаджиев
10:53 | 13 Юли 2020 г.

СДВР: Преглеждат се записи, за да проверим дали е ...

10:53 | 13 Юли 2020 г.
Протестите в столицата през уикенда на моменти ескалираха до такава степен, че протестиращи и полицаи пострадаха, като в един от случаите...
10:51 | 13 Юли 2020 г.

Двама души пострадаха при катастрофа на пътя Пловд...

10:51 | 13 Юли 2020 г.
Двама души са пострадали при катастрофа в област Смолян. Това съобщиха от ОДМВР – Смолян. Инцидентът е станал на 11 юли 2020 г. око...

гледай на живо

13.07.2020
 • в момента
  Изкуство по време на пандемия
 • 11:45
  Топ шоп
 • 12:00
  Новини
 • 12:20
  "Беновска пита" - избрано