Константин Попов пред Канал 3: НС ще прегласува проекта за модернизация на армията

Шведският посланик и военното аташе поискаха среща за "Грипен", разкри председателят на комисията по отбрана

Константин Попов
Източник: БГНЕС

- От компанията "Грипен" настояха на пресконференция по-ускорено да започнат преговорите?

- Аз имах също среща с посланика на Швеция, с военното аташе, говорихме по тези теми. Аз ги запознах и с решенията на КСНС, как са свързани нашитебъдещи действия по завършването на анализа, подготовка на плановете, така че да може от трите вида въоръжени сили да се развиват паралелно, единно, и естествено, ще продължим това, което служебното правителство започна, но не довърши - допълнително преговори с трите претендента. Разбира се, в МО сега работят сериозно по това как да се разпредели бюджетът, за да може да се изпълнят тези решения на КСНС. Там трябва да има има и общо разбиране с Министерство на финансите. И ако се наложи дори, може би, може да се наложи прегласуване на някои от проектите за инвестиционни разходи в парламента.

Ако това е решението на МО, за да има възможност да се преприоритезират всички проекти, естествено, че ще трябва да се мине през парламент. И точно това е голямото предизвикателство сега пред МО - как, с какви аргументи ще дойде в парламента. Когато има точни разчети и правилно предложение, ще има решение на парламента. Ако не е добре обосновано това предложение, разбира се, че ще подлежат на много критики и се надявам те да ги избегнат.

- Да се намалят парите ли, или да се разсрочат във времето?

- Зависи, има финансова схема за разплащане и ако тя е различна от тази, която е гласувана в парламента, очевидно ще трябва да се прегласува това в парламента, защото такива са процедурите. Но нека да видим как ще завърши работата в Министерство на отбраната.

- Казахте, че сте се срещнали с шведския посланик. Шведски са "Грипен"-ите. Очевидно западните хора не ги интересува дали едно правителство е служебно, или не, а това, че е взето решение да се водят преговори с тяхната фирма и следващите дърпат назад. Не ни ли дискредитира това?

- Служебното правителство не каза, напротив - потвърди и служебният министър Стефан Янев, че оттук-нататък преговори ще се водят с всички.
- Но "Грипен" бяха фаворити".

- Те всъщност казаха - приемаме така направения протокол. И тук тази нерешителност на това правителство /б.р. - служебното/ отвори вратата за следващи преговори, което за мен все още подлежи на уточняване - къде, какво, кога, как и затова чакаме предложенията, които ще дойдат от МО.

- Шведският посланик ли поиска срещата с Вас?

- Да, те и се срещнаха не само с мен - и с министъра на отбраната, и с доста други хора.

- Изказаха ли притеснения от решението на КСНС, че е възможно да се отложи и разсрочи този проект за модернизация във времето?

- Ама вижте, те могат да имат всякакви притеснения хората, но ние взимаме решенията. Все пак ние сме хората, които ще дават парите на българския данъкоплатец и ние се грижим за него, за България, за способностите ни да изпълняваме задачите си. Така че, те могат да имат притеснения. Всеки може да има притеснения. Ние ще защитаваме най-вече и основно нашите интереси.

- Липсват ли ни средства за този проект за изтребителите, че се иска разсрочване във времето и за колко години?

- Вие сте безкрайно права, че парите в бюджета и в МО не са безкрайна величина. И според мен това е голямото предизвикателство на Министерство на отбраната - по-реалистично да подготви нещата. Разбираме желанието на всички този лист на желанията да стане лист на изпълнението. Нормално е, аз съм бил и командир на ВВС, и началник на отбраната, всички искаме повече. Но трябва да се съобразяваме и с реалностите. По-важното е да се покаже желание от правителството и политика за увеличаване на военния бюджет и не на последно място - грижата за личния състав, където сме единни с опозицията. Което аз много приветствам, защото тук, ако наблюдателите са по-внимателни, ще забележат лека еволюция в позицията на БСП и тя е в правилна посока.

- Кога го виждате във времето - кога правителството ще предложи на парламента прегласуването?

- Знаете, че на КСНС участниците се обединиха около общи теми и позиции. На 20-ти този месец трябва да се направи анализът. Това са убийствени срокове. Какъв анализ можеш да направиш задълбочен, сериозен, но до 30-ти трябва да има изготвен план и той да казва какви финансови ресурси и как са разпределени, така че да може тази обединена позиция на КСНС да бъде покрита с решение.

- Може ли до ваканцията на парламента да прегласувате проектите за модернизация?

- Ако са строго убедителни  - това не е толкова голям проблем за кратко време да мине през Министерския съвет, да бъде предложено и гласувано в парламента.

- Тоест, може до 1 август парламентът да прегласува решението за изтребителя?

- Разбира се, но все пак нека видим какво ще свършат в Министерството на отбраната.

11:37 | 10 Юли 2020 г.

Акад. Петрунов: Броят на заразените не е показател...

11:37 | 10 Юли 2020 г.
Разпространението на коронавируса в България е дифузно, каза по bTV акад. Богдан Петрунов, който е председател на отделението за меди...
11:34 | 10 Юли 2020 г.

Депутати от мнозинството обмислят импийчмънт на пр...

11:34 | 10 Юли 2020 г.
Депутати от мнозинството вече обсъждат възможността за отстраняване на Румен Радев от президентския пост чрез импийчмънт покрай скандалит...
11:28 | 10 Юли 2020 г.

Асоциацията на прокурорите към Радев: Езикът на ом...

11:28 | 10 Юли 2020 г.
Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България излезе с остра позиция срещу думите на президента Румен Радев, с които той о...
11:28 | 10 Юли 2020 г.

Затварят детска градина във Варна, деца и персонал...

11:28 | 10 Юли 2020 г.
По нареждане на РЗИ-Варна - поради положителни проби за Covid-19 на деца и служители от персонала на ДГ№34 “Лястовичка“ днес ...
наводнения
11:24 | 10 Юли 2020 г.

Загиналите при наводненията в Япония вече са 66

11:24 | 10 Юли 2020 г.
Загиналите при наводненията и калните свлачища в Япония вече са 66, предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите. Продължава издир...
11:23 | 10 Юли 2020 г.

ГЕРБ свиква митинг в защита на правителството

11:23 | 10 Юли 2020 г.
Довечера в 19 ч. пред министерския съвет ще има митинг в защита на правителството. Това става ясно от пост в социалните мрежи на PR-а на ...

гледай на живо

10.07.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 11:45
  Топ шоп
 • 12:00
  Новини
 • 12:20
  Парламентът на живо