Проф. Искра Баева: В България има стабилност, която не дава перспективи в бъдещето (ВИДЕО)

ГЕРБ иска да се отърве от коалиционния си партньор, затова иска мажоритарни избори, каза историчката

Проф. Искра Баева: В България има стабилност, която не дава перспективи в бъдещето (ВИДЕО)
Източник: Канал 3

Проф. Искра Баева: В България има стабилност, която не дава перспективи в бъдещето (ВИДЕО)

Македония е голям проблем за България още от началото на отделянето от България през 1887 г. от Берлинския договор, припомни професор Искра Баева в "Денят на живо" на Канал 3.
"Днес тя се превърна в проблем и за останалите с дълготрайната и много мъчителна криза. Надеждите ми не са много големи, но се надявам да се подпише такъв договор за добросъседство", пожела историчката.
Тя определи като много "премерен" премиера Бойко Борисов във външно-политическите му ходове напоследък.
"Мисля, че е много премерен, и това се дължи както на третия му мандат - никой политик не е получавал от народа трети мандат в прехода, така и на онова, което предстои на България - председателството на ЕС.
Вниманието ще бъде насочено към нас и е добре нещата да се подготвят добре."
Що се отнася до резултатите от срещите му с турския президент Ердоган, професор Баева каза: "За Турция времето ще покаже какви са резултатите".
Според професор Баева и президентът Румен Радев се справя добре,макар и неговата роля да е повече представителна.
"Струва ми се, че и той се справя, като това, което направи вчера - поканата към президента Путин да посети България за 3 март, посочи професор Баева.
"България трябва да се възползва от географското си положение не само по отношение на Турция, но и по отношение на Русия.
Мисля, че такава имперска страна е злопаметна, че при предишния ни президент играхме не според размерите си, не според историческото минало.
И ми се струва, че това трудно ще бъде забравено.
Но тъй като този път - към ЕС, е важен и за Русия, този път се надявам да няма нови крайности помежду ни".
Анализирайки политическото статукво в България, професор Баева посочи, че ГЕРБ се чувстват неудобно с коалиционен партньор като Обединените патриоти. И изрази мнението, че най-голямата партия се опитва да се отърве от нежелания партньор чрез мажоритарни избори.
"Гледам,че ГЕРБ иска да се отърве от този коалиционен партньор чрез мажоритарната система, която може да му донесе абсолютно, дори конституционно мнозинство, прогнозира тя
"Опитите продължават, има предложение за нов референдум - тази перспектива изкушава ГЕРБ да получи мнозинство. Същата ситуация е във Франция, където президентът Макрон получи пълно мнозинство в парламента с партия, създадена наскоро."
В България вълната на ГЕРБ ми се струва, че още не се е изчерпала. В Германия нещата ще бъдат още по-стабилни поради характера на тази държава след Втората световна война.
Но за разлика от тях, в България негщата нито в икономиката изглеждат добре, но най-вече тежи демографският проблем, какво става с българите.
Засега нов ентусиазиращ проект у нас не се задава - България гще бъде стабилна, но стабилност, която не дава перспективи в бъдещето, стабилност в стагнацията. Засега не се вижда такъв ентусиазиращ проект, както преди СДС, както НДСВ, както ГЕРБ. Имаме стабилност, но не ражда ентусиазъм", заключи проф. Баева.
 
Още от задълбочените анализи на професор Искра Баева - вижте видеото.

Борислав Цеков
17:05 | 11 Юли 2020 г.

Борислав Цеков: Нападките на президента към съдебн...

17:05 | 11 Юли 2020 г.
Остра политическа реакция е искането на оставката на главния прокурор. Днешното изказване беше твърде категорично и еднозначно. Пряк...
17:00 | 11 Юли 2020 г.

Разярен бик наръга в корема работник от кравеферма...

17:00 | 11 Юли 2020 г.
Разярен бик нападнал и наръгал в корема работник от кравеферма в монтанското село Разград, община Вълчедръм. Това съобщиха от полицейскат...
16:48 | 11 Юли 2020 г.

Македонски лидер: Без споразуменията с България и ...

16:48 | 11 Юли 2020 г.
"За всички нас е ясно, че без споразуменията с Гърция и България щяхме да сме далеч както от НАТО, така и от ЕС и затова съм против ...
Реал Мадрид
16:47 | 11 Юли 2020 г.

Реал Мадрид с нова крачка към титлата

16:47 | 11 Юли 2020 г.
Реал Мадрид направи още една крачка до трофея в „Ла Лига”. „Белият балет” победи като домакин Алавес с 2:0. &...
16:33 | 11 Юли 2020 г.

Георг Георгиев: Божков има пръст в стълкновенията ...

16:33 | 11 Юли 2020 г.
"Румен Радев вече не бива да бъде наричан президент на републиката, той е Румбата, който по една случайност има достъп до публични и...
Красимир Каракачанов, Томислав Дончев, Деница Сачева
16:29 | 11 Юли 2020 г.

Томислав Дончев: Румен Радев иска цялата власт сег...

16:29 | 11 Юли 2020 г.
Радев иска цялата власт в държавата сега и безконтролно. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев на извънреден брифинг. Нищо по-болно от ...

гледай на живо

11.07.2020
 • в момента
  Офанзива с Любо Огнянов
 • 19:00
  Новини
 • 19:45
  Парламентът на фокус
 • 20:00
  Новини