Борисов: Най си ми е хубаво, като се прибера у нас в Банкя

Важното е да ти е удобен столът, леглото, и да си лягаш с чиста съвест, заяви премиерът

Борисов: Най си ми е хубаво, като се прибера у нас в Банкя
Източник: БГНЕС

Борисов: Най си ми е хубаво, като се прибера у нас в Банкя

Дворецът, от който управлява Ердоган в Турция дворецът е градиозен, уникален, глътнал е толкова много пари. Ние в България сме скромни и в сравнение с тях просто работим в спартански условия. Това сравнение направи премиерът Бойко Борисов в телевизионно интервю.
"Но нека те да си определят къде да живеят. Там управят от дворците - в Анкара, в Босфора.На тях не им е лесно, витае огромна отговорност
На мен ми се иска да си живея в Банкя, там като си отида в събота и неделя ми е най-хубаво. Най-важното е да ти е удобно леглото, стола, и като си легнеш, да ти е чиста съвестта", добави той.
 
За арестите, които извършва Ердоган
"Много съм мислил по тази тема, когато отидеш и целият аскер е строен, саби, мечове, целият огромен държавен протокол е пред теб, и си задаваш тези въпроси. И аз му ги зададох. И тук има друга истина - тяхната истина.
Каза ми: "Бойко, те искат да ме убият" и започнаха да разказват. За войниците, как са ги гонили по мостовете. "Тези хора не са искали да ми кажат "добър ден", те са искалви да ме убият директно", каза ми той.
И ми даде документален филм на флашка, всички записи. И тогава разбираш, след като слушаш и едната, и другата страна. За хилядите, които са в затвора, чиято съдба никак не е добра, и тези, които са казали, че са искави да ги убият. И си казваш, че никога България това не трябва да се случва.
 
За отношенията му с Ердоган
Караме се, но линията за охрана на границата се държи изправена. Аз имам една нишка, по която се движа - нашата граница заедно да я пазим. Има моменти, в които мога да му кажа, че за отношенията с Европа прекалиха.
Не съм предал разговора с Меркел, за радост имам авторитет сред тези хора и те ме чуват, но да кажа, че съм мост е прекалено самоуверено и не бих си го позволил.
 
За отношенията с коалиционния партньор ОП
Народът е суверен. Той така ни е подредил, това бе единственият вариант за правителство, мисля, че работим добре, оттам-натакък е важно, че те ми вярват на мен.
 
За свободата на медиите
В България много пъти се получава слободия в това отношение - въпроси към политици. 
Там, където има режими и военно положение,  те притискат медиите.
Тук имате огромна свобода - кой може да си позволи да ви направи забележка? Тук няма шанс нещо да не излезе, да се скрие.
Питате ме - а на вас някой пречи ли ви? Имате ли си свободата? Някои с фалшивите си новини вече създават много проблеми.
 
 
За Зоран Заев и договора с Македония
 
Не случайно на пресконференцията започнах с това - помогни си сам, да си помогне Господ.
Ако Македония и гражданите им искат да отидат в НАТО и ЕС, и да имат по-добър живот, техните елити трябва да вървят напред. Ние можем да оказваме поискана помощ, и сме възможно най-добронамерени. 
Практиката за договора - подписва се, отива за ратифициране в местните парламенти, и после се праща в ООН, такава е практиката.
 
За снимката пред паметника на Самуил
Решихме смело, но това е най-нормален европейски ход, и отидохме пред паметника на Самуил.
Аз разсъждавам така - важен е поклонът пред Самуил, а историците да си спорят чий цар е. Обещал съм на 2 август да отида там.
 
 
За поканата на президента Радев към Путин
Президентът Радев може да кани когото си поиска. На ниво президент - президент.  Може, разбира се, да покани и премиер, и тогава е редно да ме информзира и мен. Обратното - аз когато ме приемат президенти, като в Париж с Макрон, аз му се обаждам: "ще бъда там, да предам ли поздрави".
Обадих му се преди да се видя с Макрон. Казвам каква е моята практика - смятам, че е правилна. А той си е президент и си кани президент. Ако покани Медведев и не ме уведоми, нарушен е протоколът. В рамките на добрия тон му се обаждам, отправяме покана или заедно я отправяме.
Щом Путин е приел, ще го посрещнем. Аз реагирах и на думите му на 24 май и на всеки опит да се месят в нашата история и особено по чувствителни теми за българите. Според мен св. св. Кирил и Методий е най-спонтанният празник, всички толкова си го обичаме...
 
За Турски поток
Той е и в нашите планове, иначе ще ни заобиколи от север и от юг,  и тогава тръбите да ги разрежем за скрап. Затова подписахме пътната карта с "Газпром".
Нашата, а според мен и руската политика, са прагматични.
 
За гей парада в България
Това е вече прието в света, на Балканите по-трудно влиза.
Няма какво толкова да се парадира - в България никой нито вече се впечатлява, нито пък става дума за преследване - абсурд, от тяхната, как се казва, ориентация.
Нито в едната посока, нито в другата трябва да се прекалява. Не е нужно нито едните, нито другите да натрапват своето мнение.
 
Амаду Гон Кулибали
21:52 | 08 Юли 2020 г.

Почина премиерът на Кот д‘Ивоар Амаду Гон Кулибали

21:52 | 08 Юли 2020 г.
Премиерът на Кот д'Ивоар Амаду Гон Кулибали почина на 61-годишна възраст. Както Ройтерс съобщи, това заяви президентът Аласейн Уатара...
Янко Янков
21:36 | 08 Юли 2020 г.

Янко Янков: Стига с този популизъм - президентът з...

21:36 | 08 Юли 2020 г.
Охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски е назначена по закона за НСО, а президентът е ръководител на службата. Той трябва да е абсолютно ...
Басейн
21:33 | 08 Юли 2020 г.

Как коронакризата може да увеличи рисковете от уда...

21:33 | 08 Юли 2020 г.
Едва ли сте предполагали, че коронакризата би могла да доведе до повече удавяния, нали? Поне ние не сме го допускали, докато не прочетохм...
Владимир Путин и Си Дзинпин
21:05 | 08 Юли 2020 г.

Путин и Дзинпин ще засилят партньорството си в ене...

21:05 | 08 Юли 2020 г.
Владимир Путин и Си Дзинпин проведоха телефонен разговор днес, на който решиха, че руснаци и китайци трябва да задълбочат междусъседските...
Доц. Рачо Стойчев и д-р Мария Христова
21:00 | 08 Юли 2020 г.

Как пандемиите са променили хода на историята по с...

21:00 | 08 Юли 2020 г.
Пандемиите неведнъж са се превръщали в двигателя на промяната за човечеството, защото в името на нашето оцеляване сме се видели принудени...
Детска градина
20:46 | 08 Юли 2020 г.

Затвориха забавачка в Добрич заради служител с COV...

20:46 | 08 Юли 2020 г.
Детска градина №17 в Добрич е затворена заради положителна проба за коронавирус на човек от персонала. Утре ще бъдат направени PCR те...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо