Македонски медии: Договорът с България е предателство, колко пари платиха българите на Зоран Заев

Близките до падналата от власт партия ВМРО-ДПМНЕ изригнаха срещу договорките от София

Македонски медии: Договорът с България е предателство, колко пари платиха българите на Зоран Заев
Източник: БГНЕС

Македонски медии: Договорът с България е предателство, колко пари платиха българите на Зоран Заев

Краят на посещението на новия македонски премиер Зоран Заев в София, което не само българските, но и чуждите медии приеха като потвърждение на връщането на Македония към евроатлантическия й път, предизвика истинска вълна от "спонтанно" възмущение в медиите, доминирани от изгубилата властта ВМРО-ДПМНЕ.
"Договорът с България е национално предателство, Македония загуби националните си интереси, Заев постави под съмнение чии са цар Самуил и Илинден. Колко пари платиха българите на Зоран Заев, за да измени на Македония", са само част от заглавията в скопските издания, зад които стои партията на Никола Груевски.
За разлика от отразяването на неотдавнашното посещение на външния министър Никола Димитров в Атина, където неприязънта от затоплянето на отношенията с Гърция беше внимателно дозирана с предпазливост, в случая с България, медиите на Груевски щедро леят злоба, която без да е предизвикана от нещо конкретно, очевидно е била крита с години.
От декларациите и пресконференциите на ВМРО-ДПМНЕ, разпространени и проведени още докато Зоран Заев беше в София, стана ясно че тази партия никога не е била пробългарска, както се твърдеше от години в самата Македония, или поне е станала антибългарска откакто ръководството й беше узурпирано от близките на Груевски.
Близкият до ВМРО-ДПМНЕ "Република" публикува коментара на електронното издание "Журнал", посветен на посещението на премиера Заев в София, под заглавие "Каква е цената, която македонският народ ще трябва да плати за парите, които Заев получи от България?".
В коментара се казва: "Зоран Заев удари директно македонската история като покани Бойко Борисов заедно да отбележат Илинден в Македония. Това очевидно предателство на Македония, все пак е било скъпо платено, а подаряването на нашата история на България не е единственото, което Заев трябва да даде, за да изплати получените пари. Предстои включването на българския народ в преамбюла на македонската конституция и получаването на търгове от български компании. И това, което Заев дължи на България, скъпо и прескъпо ще го изплаща целият македонски народ."
Изданието отбелязва, че в България не съществува дискусия чие е Илинденското въстание, за което сегашният български вицепремиер Красимир Каракачанов смята, че е "най-голямото българско въстание" и което според професор Божидар Димитров отговаряло на въпроса "какво население живее в Македония".
По същия начин, според "Журнал" и "Република" стои въпросът и за паметника на цар Самуил в Скопие, който СДСМ искал да разруши и заедно с това се поклонил пред паметника на същия цар в София.
В заключение изданията припомнят думите на Заев, че "ние сме братски хора, един народ".
В друга статия "Република" публикува становището на вече позабравената македонистка организация ОМО "Илинден - Пирин", в което се казва че "идеята за общо честване на Илинден по принцип е добра, но докато България продължава да отрича съществуването на македонската нация те ще водят само до задълбочаване на разединението."
Електронното издание "Expres" публикува снимка на привърженици на ВМРО в София, които очакват Заев пред Министерския съвет с транспарант "Добре дошъл у дома" и коментира разговорите на македонския премиер с Красимир Каракачанов.
Телевизия "Канал 5" цитира бившия председател на Събранието, Трайко Веляновски, според който "Заев с лекота е подписал договор, който засяга македонската идентичност."
Телевизията отделя внимание на становището на движение ГРОМ, което смята, че с "подписването на договор с България се отваря Кутията на Пандора".
Според анализатора Петър Арсовски, договорът е важен, но съдържанието му трябва да премине през дебат в парламента.
В предаването "Само истината" на същата телевизия депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Влатко Гьорчев заяви, че "СДСМ на Зоран Заев няма никаква стратегия за запазване идентичността на македонския народ."
Електронното издание "Таратур" извежда в заглавие тезата на професор Божидар Димитров, че "с подписването на Договорът за добросъседство едва краят на македонизма и децата в Македония ще учат българска история."
Вестник "Вечер" съобщава в заглавие "Общата прослава на Илинден означава да си отречем нацията".
В статията се казва"Илинденското въстание е символ на вековната борба на македонския народ за независимост и свобода. Илинден е ядрото на македонската държава и е абсурдно да се мисли за каквато и да е негова прослава с друга държава. Ако го празнуваме с друга държава какво ще правим с Илинден от 1944 г.? И тогава ли сме се борили заедно с българския народ?"
Телевизия "Нова" съобщава, че премиерът Заев е обявил промяна на македонските учебници по история.
"Курир" пише, че "българските националисти са в екстаз - македонският език е писмена форма на българския вардарски диалект, а Македония трябва да се откаже от името си."
В друга статия "Курир" цитира историкът Горазд Росоклия, който твърди, че "ако Илинденското въстание е за създаването на независима македонска държава, защо трябва да го празнуваме с друга държава?"
В текста авторът продължава да бита какви са били по народност Гоце, Даме, Яне и Сарафов.
"Телеграф" настоява Заев да каже истината за договорките си в София.
Телевизиите "Алфа" и „ТV 21“ цитират историка Тодор Чепреганов, известен с антибългарските си коментари, който заявява: „България, която призна Македония като държава, за съжаление все още не признава македонския народ като нация нито македонската култура.
В България се смята, че македонският народ е български“. Според Чепреганов интересно е как премиерът Бойко Борисов ще се обърне към македонските граждани като народ или като граждани.
Тодор Чепреганов смята, че с подписването на договора за добросъседство България ще използва ситуацията, за да неглижира македонския народ, език и култура.
21:56 | 09 Юли 2020 г.

Капитанът и голмайсторът на Лудогорец за титлата, ...

21:56 | 09 Юли 2020 г.
Капитанът на Лудогорец Светослав Дяков и голмайсторът на шампионите Клаудиу Кешеру споделиха пред камерата на Канал 3, че следващата голя...
Полиция
21:47 | 09 Юли 2020 г.

Гърците протестират срещу нов закон

21:47 | 09 Юли 2020 г.
Хиляди гърци демонстрираха днес срещу нов закон за затягане на правилата за улични протест, който беше критикуван от опозицията като неде...
Гей
21:30 | 09 Юли 2020 г.

Норвегия ще приема приоритетно бежанци с хомосексу...

21:30 | 09 Юли 2020 г.
Норвегия е първата страна в света, която официално обявява, че ще приоритизира приемането на бежанци с различна сексуална ориентация. Тов...
Социални мрежи
21:14 | 09 Юли 2020 г.

Букурещ включи онлайн насилието в Закона срещу дом...

21:14 | 09 Юли 2020 г.
Румънското правителство прие промени в Закона срещу домашното насилие, според които онлайн тормоза вече е криминално престъпление с реалн...
Мирела Иванова
21:00 | 09 Юли 2020 г.

Мирела Иванова: Родителите трябва да запознаят дец...

21:00 | 09 Юли 2020 г.
Днес честваме 170 години от раждането на „Патриарха на българската литература“ - Иван Вазов, а по този повод драматургът от Н...
Румен Радев и Илияна Йотова
20:34 | 09 Юли 2020 г.

Румен Радев оглави протеста след арестите на „Донд...

20:34 | 09 Юли 2020 г.
Акция и арести в президентството. Задържани са двама от приближените на президента Румен Радев. За разгласяване на държавна тайна е отвед...

гледай на живо

09.07.2020
  • в момента
    Патарински LIVE
  • 23:00
    Новини
  • 23:20
    Денят на живо с Наделина Анева