Делото за КТБ влиза в Специализирания съд до края на юли

Такова мащабно дело няма и в историята на Европейския съюз, по него ще бъдат разпитани 400 свидели, каза шефът на спецсъда Иван Гешев

Иван Гешев
Източник: БГНЕС

Иван Гешев

Итрервю на агенция Блиц

Разследването за източването на Корпоративна търговска банка предизвиква висок обществен интерес. Наблюдението на досъдебното производство се извършва от екип прокурори в Специализираната прокуратура начело с административния й ръководител Иван Гешев. 

- Г-н Гешев, кога се очаква делото КТБ да влезе в деловодството на съда?

- Приключва досъдебната фаза на наказателното производство. Всички защитници и обвиняеми са се запознали с делото, с изключение на част от защитниците на обвиняемия Цветан Василев. Моите очаквания са, че в началото на юли месец ще приключи предявянето на разследването, след което предстои произнасяне на наблюдаващите прокурори респективно изготвяне на обвинителен акт и внасянето му в Специализирания наказателен съд. Това по закон трябва да се случи в едномесечен срок, но имаме готовност и организация да го направим за по-кратко време. Ориентировъчния срок, в който смятам че делото ще може постъпи с обвинителен акт в Специализиран наказателен съд е до края на месец юли.

- Как ще отговорите на критиките на Цветан Василев, че година и половина делото не се внася, защото няма сериозни доказателства срещу него?

- Първо искам да направя две уговорки. Не мисля да влизам в спор с обвиняемите лица, още повече такива, които се укриват от европейското правосъдие.  Обвиняемият Цветан Василев неслучайно се намира в страна извън ЕС.

Няма да коментирам и въпроси, свързани с това дали някой е виновен или не, това ще прецени българският съд. В общественото пространство циркулират твърдения, с източник не само обвиняеми лица, но и някои обслужващи ги адвокати, журналисти и други лица от обществото ни. Те  са част от пропагандата, която се води в интерес на обвиняемите лица с оглед да се убеди гражданското общество в  лъжата , че някой друг е „съборил“ КТБ , а не както е в действителност - че това е закономерен резултат от криминалните практики на висшия мениджмънт на така наречената банка. Целта е после по- лесно да се „смачка“ основния им проблем – наказателното производство известно като делото КТБ. Хората да забравят и да не задават въпроси, а те от своя страна да харчат спокойно присвоените пари на вложителите.

Това, че делото се бави е поредния мит, защото на първо място над година делото е било в съда, а не при разследващите, тоест реалния срок, в който делото е било  на производство в прокуратурата е година и половина, максимум две.

В рамките на този срок и ще приключим досъдебното производство. На следващо място дело с такъв обем не е имало в правната история на България и това го твърдя категорично. Има 4 направления на разследването, които нееднократно съм обяснявал. Всяко едно от тях само по себе си е огромно. Към момента свидетелите са над 400, изготвени са стотици експертизи. Смело мога да кажа, че такова дело няма и в историята на Европейския съюз, не защото сме уникални, а защото европейското правосъдие не поставя такива безумни изисквания, каквито има българският наказателно-процесуален кодекс. И най-добрият европейски прокурор да дойде да работи на наше място, едва ли ще постигне по-добри резултати при сегашното ни законодателство и практика.

Като пример ще ви посоча , че евентуален съдебен процес трябва да започне буквално с прочитане на обвинителния акт. Представете си как се четат 10 или 15 хиляди страници с какъвто обем вероятно ще е този по делото КТБ. Кому е нужно това   и как се постига исканата от всички ни бързина на процеса.Твърдя, че такъв висок стандарт за доказване, който е наложил нашият НПК и нашата съдебна практика, не съществува в нито една европейска страна. При тази ситуация задачата да изготвиш обвинителен акт по такова / а и по други казуси / дело в България е като да кацнеш с дизелов двигател на Луната. Въпреки че немалка част от защитниците смятаха, че няма да успеем метафорично казано ние фактически сме в режим на кацане. Сега надеждите на обвиняемите са или делото да бъде върнато на прокуратурата или съдебния процес да продължи няколко петилетки. Надявам се и тук благодарение на българския съд, след евентуално внасяне на обвинителния акт, отново да останат излъгани. Това е в интерес на цялата ни държава. Смело мога да кажа, че ние по делото разполагаме с най-големия обем от информация за случилото се. В интерес на гражданското ни общество е да стане публично всичко събрано от нас.    

- Разплетена ли е окончателно престъпната схема, която е извършвал Цветан Василев и неговите съучастници?

- Ние смятаме, че основният проблем, свързан с КТБ се дължи на криминалното управление и практики, наложени от ръководството на тази банка. Окончателно смятаме, че сме изяснили всички факти и обстоятелства, които касаят тези практики.

Ще бъде разплетена тази ситуация едва, след като има присъди от българския съд. В случая Специализирания наказателен съд и горните инстанции.  

Ние се занимаваме с един от аспектите на случая КТБ и това е наказателно-правния. Той е основният, всички останали такива са негови производни – независимо дали са политически, социални или икономически.

Мога да кажа, че според събраните до момента доказателства  банката е била буквално разграбена, парите на вложителите са били използвани за всякакви цели, за които е преценил човекът, който реално я е управлявал - обвиняемият Цветан Василев.

- Самият Цветан Василев определя като абсурдно повдигнатото му обвинение, той казва: "Абсурдно е да ме обвиняват, че съм крал от собствената си банка, защото имам 50 % в нея". Как ще отговорите на едно такова обвинение?

- Това е поредната пропагандна теза. На първо място има разлика между едноличен собственик на фирма която от своя страна е мажоритарен акционер в една банка и самото юридическо лице в случая КТБ АД. Това са различни правни фигури, тоест това, че той е мажоритарен акционер, не означава, че краде от себе си.

Считаме, че е налице е присвояване за около три милиарда лева от юридическото лице Корпоративна търговска банка. Затова сме повдигнали и съответните обвинения. Следва да се посочи и че един мажоритарен акционер има определен процент в капитала на банката. Ако приемем, че над 50 % са били на г-н Цветан Василев, цитирам по памет капитала на банката е може би около 700  млн. лева, тоест той има собствени над 300  млн. лева. До 7 милиарда, това са 6 млрд. и 700 милиона лева, които са пари на вложителите, на физически лица, граждани, фирми които са ги дали, благодарение на уверението, че банката се управлява според законите и добрите банкови практики, съществуващи в България.

Това очевидно не е било така и, ако се докаже нашата теза, че тези пари са били присвоени, те няма да са присвоени пари на самия Цветан Василев, а на вложителите в банката, които отделно са разчитали и че БНБ управлява ефективен надзор.

- Как възприемате неговите оправдания, че не се прибира в България, защото сигурността му била под въпрос?

- Това е поредната пропагандна теза или мит. Също вероятно звучи добре за масовия слушател, но това не е вярно. Ако това бе вярно, той щеше да отиде в някоя страна от ЕС, а не в Сърбия. До колкото ми е известно в Сърбия имаше случай на убит министър-председател на страната. А и ако обвиняемия Василев се притесняваше от българското правосъдие, както твърди, щеше да се намира в Австрия или друга страна от ЕС. Както казах той се притеснява от европейското правосъдие.  

- Кои са най-високопоставените свидетели, които ще бъдат разпитани по делото?

- Не знам какво разбирате под високопоставени, ако говорим за длъжности в КТБ това са изпълнителния директор, ако говорим за БНБ ще бъдат разпитани абсолютно всички лица от управление „Банков надзор“ , които не са обвиняеми и са имали отношение към дейността на КТБ.  

- Ще видим ли политици на скамейката за свидетели?

- Не смятам да давам коментари, които граничат с политическите. Ще видите всякакви хора, които смятаме, че ще изяснят какво се е случило в банката.  

 

Етикети: КТБ , Иван Гешев
паметник
22:15 | 02 Юли 2020 г.

Възстановиха паметника на Христо Ботев в Одеса (СН...

22:15 | 02 Юли 2020 г.
Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" възстанови бюст-паметника на Христо Ботев, който беше от...
22:00 | 02 Юли 2020 г.

Проф. Николай Витанов: Случаите на COVID-19 у нас ...

22:00 | 02 Юли 2020 г.
Благоприятният сценарий за развитието на COVID-19 у нас отдавна не е факт. Това обяви математикът от БАН проф. Николай Витанов пред бТВ. ...
21:48 | 02 Юли 2020 г.

Разбиха тайна схема със стотици трафиканти на дрог...

21:48 | 02 Юли 2020 г.
Полицията във Великобритания разби топ секретна комуникационна система, използвана от престъпници и трафиканти на дрога и оръжие. &n...
Великобритания, флаг, знаме
21:33 | 02 Юли 2020 г.

Великобритания премахва карантината за граждани на...

21:33 | 02 Юли 2020 г.
Британското правителство премахва задължителната карантина за пътници от 75 държави, съобщи "Телеграф"   Великобри...
ЕЦБ не повиши финансирането на гръцките банки
21:21 | 02 Юли 2020 г.

16 европейски банки създават нова платежна система

21:21 | 02 Юли 2020 г.
Нова система за незабавни плащания ще бъде създадена в Европа под егидата на 16 финансови институции от пет страни на ЕС. Това се съобщав...
По аптеките липсва безплатно лекарство за болните от рак на гърдата
21:09 | 02 Юли 2020 г.

Създават карта на аптеките в България

21:09 | 02 Юли 2020 г.
Националната аптечната карта ще определя нуждите на населението в страната. Създаването на документа бе прието по време на днешното засед...

гледай на живо

03.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо