Медицинско светило за борбата с рака, новите методи на лечение, генетичната обремененост и ранното диагностициране

Проф. Кристоф Зиелински от Виена: Трябва да имате пълна вяра на доктора си

Професор Кристоф Зиелински е медицински координатор на болницата Wiener Privatklinik. Той има не само много богата практика, но е и автор на 580 публикации, изследвания и клинични опити.
Основана като медицинска институция през 1871 г., Wiener PrivatKlinik (WPK) е една от най-големите частни австрийски болници и една от малкото в Европа, която предлага на пациентите цялостен подход от най-иновативните лечения на рак - персонално лечение на рак и имунната онкология. 
 
Какви са предизвикателствата пред патологията на рак, които срещате в наши дни?
 
Хистопатологията е най-важната крачка в диагностицирането на рака като цяло или в случаите на наличие на злокачествени образувания в частност. Въпреки че радиологичните изследвания се препоръчват за злокачествените образувания, финалното потвърждение се прави от прегледа на тъканта и хистопатологията. Така че е от съществено значение да има надежден и качествен резултат от хиспопатологията, който да е направен в резултат на биопсия или на изцяло отстранена тъкан. 
 
В допълнение към това, патологията се развива значително, като предоставя на медицинския онколог много повече информация по отношение на биологията на злокачественото образувание, включително злокачествения му потенциал, зависимостта му от растежни фактори и неговите молекулни характеристики, което често позволява целенасочено лечение с определено лекарство от определен молекулярен модел. 
Такива терапевтични стъпки, когато се извършват по подходящ начин и се основават на надеждна диагноза, могат да доведат до забележителни резултати, които са далеч по-добри от обичайната химиотерапия, използвана в предишни години в идентични ситуации. 
 
Как ще дефинирате заболяването, наречено рак?
 
Ракът е огромна група от различни заболявания, произхождащи от здрава тъкан чрез постоянно отчуждение от произхода си заради липса на контрол върху растежа на злокачествения клетъчен клон. Това се случва с появата, заради липсата на механизми за контрол на клетъчния растеж или активното развитие на промените в клетката, които водят до неконтролируемо нарастване на тумора на място и разпространението на клетките в отдалечени органи, които се разрушават от процеса, водещ до смъртта на пациента.
 
Какво е стандартното лечение, методите на лечение?
 
Доскоро имахме три основни стълба на лечение, които бяха хирургия, лъчетерапия и химиотерапия, извършвани от онколог. Отскоро онколозите имат по-силно оръжие за борба с рака – като целеви антитела, молекулярно насочени лекарства, антитела, насочени към инхибирането на защитата срещу тумора от имунната система и опции за антиендокринни възможности за лечение. Трябва обаче да се подчертае, че всички тези опции зависят от характеристиките на тумора и неговата среда, които трябва да бъдат много ясно диагностицирани чрез подходящо патологично изследване. Изпълняваната досега "проста" хистопатология, която само описва "изгледа" на тумора без допълнителен молекулярен и хистохимичен анализ, трябва да се счита за твърде остаряла в почти всички случаи и злокачествени заболявания
 
Какви са стъпките, които пациентът трябва да предприема непосредствено след поставянето на диагнозата?
 
Това зависи в голяма степен от ситуацията и местоположението на пациента, съчетано с наличието на медицински възможности. По принцип, ние съветваме пациента да има биопсия, последвана от подходящо характеризиране на тумора. Това ще определи по-нататъшните стъпки, която трябва да бъдат предписани от онколог, който пък трябва да е като "мениджър на случая" и да начертае по-нататъшни стъпки за лечение. В някои случаи (като например при злокачествен меланом) първичната и радикална ексцизия е първата стъпка. Допълнителното лечение, разбира се, зависи от разпространението на тумора, където трябва да направим разлика между локални, локално напреднали или системно проявени тумори с метастази. Тази разлика в клиничния статус определя допълнителната стратегия. Моят съвет е да се избера някой на когото пациентът да има доверие като негов „мениджър на случая“, който да определи лечението, целите му и да се види с кой медицински специалист ще се работи по най-добрия начин. 
 
Последният подход е на персонализираната медицина при лечение на рак. Каква е разликата между този тип терапия и класическата терапия?
 
"Персонализираната" или "прецизната" медицина е позната от скоро и е най-съвременното развитие в областта на онкологията, което дори президентът Обама спомена в речта си пред Конгреса на САЩ. Това беше началната стъпка в националната инициатива за гражданите на САЩ да имат достъп до персонализирана медицина, и за учените - да развият по-нататък тази концепция. Идеята зад "персонализираната медицина" е, че определен молекулярен модел се открива при подходящ молекулен анализ на туморния образец, който позволява или лечение, насочено към точно този молекулярен модел /например -  при рак на белия дроб, при злокачествен меланом, при рак на гърдата или злокачествен лимфом/ или за предвиждане, че определено лечение няма да бъде успешно или дори вредно /като при рак на дебелото черво/ или открива нови възможности за лечение след конвенционална химиотерапия чрез подновена биопсия на тумора и последващ молекулярен анализ.
 
Кой може да се възползва от тези терапии?
 
Пациентите със злокачествени заболявания от всички стадии и изобилие от тумори могат да се възползват от такъв молекулярен анализ, който много често отваря нови пътища за лечение. Ето защо - след много примери на международно ниво  - установихме възможността за достъп до такива молекулярни диагнози, последвани от препоръки за лечение на молекулярна туморна дъска..
 
Може ли да се предотврати рака? Колко важен е скринингът в това отношение?
 
Не може да се предпазите от рак, но той може да бъде диагностициран в много ранни етапи, което често се превръща в много по-добра прогноза за възстановяване. Това важи за рак на маточната шийка, дебелото черво, гърдата, кожата и простатата, които съставляват най-голямата част от злокачествените заболявания. Разбира се, все още имаме дефицити в раковите заболявания на белия дроб, панкреаса и яйчниците, където ранното разпознаване все още е основен проблем.
 
Колко тежи фамилната история на рака и на каква възраст трябва да започне да прави генетични тестове?
 
Предполагаме, че 10% от всички видове рак са основани на генетичен произход. Правилото е, че ако някои ракови заболявания се натрупват във вашето семейство, трябва да се изследва генетичния фон. Това може да се направи на всяка възраст, но препоръчваме да се провеждат само при възрастни пациенти и само в такива случаи, когато може да се направи много ясна препоръка, основана на много продължителна дискусия за опасностите, възможностите и превенцията
 
Каква е целта на адювантната терапия при рак?
 
Идеята зад адювантната терапия е да се предотврати разпространението на болестта в "системата", т.е. в отдалечените органи. Тази концепция се оказа много ефективна при такива злокачествени заболявания като например рак на гърдата, дебелото черво, яйчниците, ендометриума, пикочния мехур и белия дроб, но трябва да се има предвид, че рискът от повторна поява не се връща на нула, но все пак значително намалява.
 
Има все повече и повече гласове, които твърдят, че съществува връзка между начина на живот, стреса и рака. Това истина ли е?
 
Съществуват някои връзки, особено по отношение на тютюнопушенето. Както активното, така и пасивното тютюнопушене трябва да се избягват колкото е възможно повече, тъй като ние знаем, че до 90% от злокачествените заболявания са свързани с тютюнопушенето. 
Това се отнася не само до рак на белите дробове, но и до други злокачествени заболявания, за които обикновената аудитория не предполага като рак на бъбреците и пикочния мехур. Знаем, че затлъстяването представлява рисков фактор за някои злокачествени заболявания и че богатата на плодове и зеленчуци здравословна диета е препоръчана от мнозинството специалисти в храненето и борбата с рака. 
 
 
 
Владимир Савов
14:29 | 08 Юли 2020 г.

Предложиха Владимир Савов за зам.-председател на К...

14:29 | 08 Юли 2020 г.
Владимир Савов е единственото предложение към момента за поста на нов зам.-председател на Комисията по финансов надзор (КФН), научихме от...
14:28 | 08 Юли 2020 г.

31-годишен моторист се бори за живота си след жест...

14:28 | 08 Юли 2020 г.
Млад мъж е настанен с опасност за живота в МБАЛ "Света Анна", след като катастрофира с мотора си в Девня, съобщават от пресцент...
14:25 | 08 Юли 2020 г.

"Денят на живо": Как вирусите се превръщат в двига...

14:25 | 08 Юли 2020 г.
В "Денят на живо с Наделина Анева" днес от 20:20 ч. очаквайте:   ВИРУСЪТ – ДВИГАТЕЛ НА ПРОГРЕСА   ...
Херо Мустафа
14:21 | 08 Юли 2020 г.

Херо Мустафа подкрепя българското производство

14:21 | 08 Юли 2020 г.
Американският посланик в София - Херо Мустафа, призова към покупка на български продукти с публикация на страницата на посолството във Fa...
COVID-19
14:20 | 08 Юли 2020 г.

Нидерландия отново затворена за пътници от Сърбия ...

14:20 | 08 Юли 2020 г.
Нидерландия затвори границите си за пътници от Сърбия и Черна гора само седмица, след като ги отвори. Причината са увеличените случаи на ...
Плаж
14:17 | 08 Юли 2020 г.

"Социална мрежа" днес: Къде е най-безопасно да поч...

14:17 | 08 Юли 2020 г.
В "Социална мрежа" днес от 14:30 ч. очаквайте:   ➡ В световния ден за борба с алергиите – кои са най-често с...

гледай на живо

08.07.2020
 • в момента
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини
 • 15:20
  Изкуство по време на пандемия
 • 15:30
  Социална мрежа