Лидерът на опозицията в Турция: Превратът бе контролиран от властта

Експерти събират доказателства за режисирания метеж, управляващите набързо приключиха разследването

Лидерът на опозицията в Турция: Превратът бе контролиран от властта
Източник: google

Лидерът на опозицията в Турция: Превратът бе контролиран от властта

На 15 юли 2016 г. се случиха два преврата – този на улицата и другият на Сарая (президентския дворец), има редица доказателства за това, че опитът за преврат беше контролиран от властта, заяви лидерът на основната опозиционна Народно-републиканска партия в Турция Кемал Кълъчдароглу.

В интервю пред канал „Хабертюрк“ той уточни, че не за пръв път твърди това, а далеч преди априлския референдум експерти са започнали събирането на данни, доказващи режисирания от властта пуч.

„Да разполагаш с разузнавателни доклади за подготовката му, да не го предотвратиш и после да се възползваш от последствията му, това се нарича контролиран преврат.

След 15 юли ние настоявахме кабинетът да внесе в парламента мерки за овладяване на ситуацията. Не го направиха. Двама преподаватели са в дълга гладна стачка, каква им е връзката с ФЕТО на Фетхуллах Гюлен!? Никаква. Мога да посоча стотици примери. Ние защитаваме справедливостта в правосъдието.

Политиците не могат да наричат другите престъпници, това е работа на прокуратурата и на съда. Аз съм преживял три преврата и намирам много общи белези с последния. Наложително е задълбочено разследване на опита от 15 юли, но вместо това, управляващите предпочетоха да го приключат.

А двамата фактори, които са най-добре посветени в сведенията за преврата, не дойдоха в парламента да ни информират. Много преди референдума аз говоря за контролиран преврат“, посочи Кълъчдароглу.

Той акцентира на мистерията около Адил Йоксюз, който е дясната ръка на проповедника Гюлен, отговарял за внедряването на негови хора в авиацията и висшестоящ лидер на движението ФЕТО.

Същият е обявен за издирване заради терористична дейност, беше арестуван на 16 юли м.г. и скоро след това пуснат на свобода. Той е човекът, който организира похищението върху началника на Генералния щаб Хулуси Акар в нощта на преврата и задържането му като заложник.

В интервюто Кълъчдароглу припомни, че премиерът Йълдъръм е настоял за разследване на Йоксюз, но впоследствие това е било отхвърлено. Тогава опозиционният лидер запитал кой е производителят на джипиеса на освободения от ареста човек на Гюлен, но не получил отговор.

„И заради това смятам, че превратът бе контролиран. И че има два преврата – този на улицата и другият на Сарая. Народът се изсипа на улиците и го предотврати. Продължавам да търся отговорите, затова съм и начело на похода за справедливост.

Ако прокурорите бяха оставени да действат свободно, наяве щяха да излязат многото измерения. В този преврат има прекалено тъмни петна. Ние обясняваме какво точно имаме предвид, когато дефинираме контролирания от властта преврат, вие може и да не сте съгласни.

Не е ли намеса в съдебната система, когато прокурорът изготвя обвинителния акт и първо го одобрява министърът на правосъдието, а чак след това документът отива в съда? Проблематични са както сроковете на правораздаването, така и предхождащите ги.

Уважаемият президент и лидер на управляващата партия (Ердоган) разказва за нощта на преврата, когато бил ангажирал 3 самолета на отделни места.

Какво означава това – че предварително е имал информация, иначе възможно ли е пост фактум тези самолети да излетят? Има прекалено много неизвестни. Нашето настояване е разследването да се направи заради бъдещето на страната, а не на политическа основа“, коментира Кълъчдароглу.

Той допълни, че парламентът няма собствено мнение и воля, и винаги гледа към Сарая, каквато е ситуацията и в съдебната система.

Етикети: Турция , опозиция
12,2 млн. евро в помощ на малки и средни фирми в пограничните райони на България и Гърция
16:29 | 16 Юли 2020 г.

12,2 млн. евро в помощ на малки и средни фирми в п...

16:29 | 16 Юли 2020 г.
Над 12,2 млн. евро ще бъдат предоставени за развитие на малките и средни предприятия по пилотна мярка в пограничните райони на България и...
Полицаите от Гоце Делчев поемат щафетата на протестите за по-високи заплати
16:27 | 16 Юли 2020 г.

Полицаите, проверявани за употребена сила при прот...

16:27 | 16 Юли 2020 г.
Установени са полицейските служители, за които се води разследване за употреба на физическа сила по време на антиправителствените протест...
16:21 | 16 Юли 2020 г.

НАП проверява медицинските лаборатории

16:21 | 16 Юли 2020 г.
Инспектори на НАП започват поредица от открити наблюдения и контролни покупки в лицензираните медицински лаборатории, които извършват тес...
16:00 | 16 Юли 2020 г.

Одисей Спасов: Има голям риск от фалити в туристич...

16:00 | 16 Юли 2020 г.
Турситическият бранш е изправен пред сериозна криза. Има голям риск от фалити и той се увеличава всеки божи ден, след като няма подкрепа ...
Катастрофа с мотор и кола на моста на \
15:55 | 16 Юли 2020 г.

Катастрофа с мотор и кола на моста на "Бакърена фа...

15:55 | 16 Юли 2020 г.
Катастрофа между лек автомобил и мотор е станала по-рано днес на моста на "Бакърена фабрика". За това съобщават в социалната мр...
Арест
15:34 | 16 Юли 2020 г.

Десет месеца затвор за апаш от столичния „Западен ...

15:34 | 16 Юли 2020 г.
Столичният районен съд призна за виновен подсъдимия Велислав Ц. по обвинение в кражба и влизане с взлом, съобщиха от прокуратурата. Н...

гледай на живо

16.07.2020
 • в момента
  Кухнята на Звездев
 • 17:00
  Новини
 • 17:20
  Патарински LIVE
 • 18:00
  НОВИНИ - Централна емисия