В АСЕНОВГРАД: Нещо много яко се обърква в справедливия мирен граждански протест

Денем градът е с нормален ритъм, нощем идват шумни рокери, агитки, пияни и надрусани тийнейджъри

В АСЕНОВГРАД: Нещо много яко се обърква в справедливия мирен граждански протест
Източник: БГНЕС

В АСЕНОВГРАД: Нещо много яко се обърква в справедливия мирен граждански протест

През деня Асеновград си живее с нормален ритъм. Термометърът на общината днес показваше 36 градуса към 14 часа. Вечер тук винаги излиза вятър, Родопите са обгърнали града като в шепа. Последните дни този вятър е и началото на протести.

Във вторник се разчу за инцидент, станал на брега на язовир "40-те извора" и пренесен после и край болницата в града. Група роми нападнала и пребила деца, трениращи гребане в клуба по кану-каяк на язовира.

Как точно е станало, предизвикани ли са ромите, кой е започнал пръв – още не е съвсем ясно макар и в ареста вече да са девет души. Възможно ли е едно и също дребно наглед събитие да бъде оценено по различен начин от двете групи? Възможно е.

Според ромите, едно кану се е преобърнало и те са скочили да помагат на момиче на 13-14 години. Според другата гледна точка те са нападнали момичето. При всичките условности фактът са регистрираните поражения у двете страни – пукната глава и комоцио у един от обвиняемите и счупена китка и два прешлена у гребците.

Щом се разчу за инцидента, сполетял децата, които тренират, Асеновград стана като един. В първата вечер протестът беше истински спонтанен. Той беше организиран през социалните мрежи на интернет, но и през местните социални мрежи в малкото градче, където нищо не остава нечуто и хората си говорят. Те се вдигнаха, за да бранят децата си. Беше истинско.

На другия ден в Асеновград дойдоха политиците – вицепремиерът Валери Симеонов и главният секретар на МВР, които изброиха мерките, които ще вземат. Ще проверят адресната регистрация на всички в махалата и законността на къщите им. Който не е оттам, да си ходи откъдето е дошъл.

Основната теза на асеновградчани беше, че нападението е извършено от приходящи, дошли напоследък. Точно те не се вписват в правилата на градчето, което открай време е шарено откъм етноси, но е свикнало с това.

"Нашите цигани – твърди бащата на едно от пострадалите деца – не са такива, те работят, ние ги знаем, разбираме се с тях". Да, обаче днес в съда стана ясно, че всички обвинени за побоя, са родени в Асеновград.

Ромската махала в Асеновград е набъбнала три пъти в последните години. Ако местните наистина все някаква работа имат, то приходящите се изхранват с типичните дейности – събиране на вторични суровини, ровене в контейнерите, продажба на цигари без акциз.

Наркотици в махалата не се намират. Асеновград е доста силно засегнат от това зло, но на когото му трябват, пътува до Столипиново в Пловдив. В Асеновград ромската престъпност в никакъв случай не е на онова ниво, от което страдат други населени места.

Защо тогава точно тук избухват масови протести? Градът има вековна търпимост към различните, той с това е известен. Тук има голяма турска общност, много белези от гръцката.

Лекомислено е да се смята, че толерансът изведнъж се е променил спрямо някой друг етнос. Причините за недоволството са широко известни, тях ги има навсякъде – живеят на гърба на данъкоплатеца, строят незаконно, нахални са.

Тук е време да се припомни все пак защо възникна протестът. Защото група роми преби деца от Асеновград. Това е инцидентът, а когато питаш обикновените хора и полицаите от града дали това е по-скоро правило или изключение, всички посочват второто.

Шумът, който нараства, обаче, заглушава конкретния повод. Шумът привлича шумотворящи - рокери с гърмящи мотори, татуирани и маскирани членове на агитки, видимо пияни и видимо надрусани тийнейджъри. Те викат " Циганите на сапун" и поздравяват по нацистки.

Знаете ли какво правят днес асеновградчани от средното поколение - точно онези, които излязоха първия ден на протестите в защита на децата си? Предупреждават децата си да не пият, да не правят бели по протестите, да не рискуват.

Защото незнайно в чия полза нещата отиват към явни сблъсъци, доста далеч от първоначалния повод.

В неделя се очакват агитките на "Левски" и ЦСКА. И рокери от цялата страна. Според полицаите, които от дни са в Асеновград и охраняват спокойствието, целта на агитките е да се сбият с полицаите. Ефективна присъда за побой над полицай, оказва се, е атестация за членство в едната от тях.

А тия дни в Асеновград полицаи много. Нещо много яко се обърква в иначе справедливия мирен граждански протест. Асеновградчани вече се чудят дали някой не ги употребява.

Защо ли? Днес докараха нападателите в съда. Пред съда имаше поне 30-40 полицаи, готови да охраняват спокойствието на съдебния процес. Само че не се наложи. Не дойде нито един от протестиращите вечер. Асеновградчани очевидно предпочитат да се доверят на правосъдието. Това е през деня. Вечер става друго.

Веселина Божилова, кореспондент на агенция БГНЕС

COVID-19
11:38 | 14 Юли 2020 г.

Белодробното отделение в Ловеч е затворено заради ...

11:38 | 14 Юли 2020 г.
Пулмологичното отделение на МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч е затворено за 48 часа заради пациент с COVID19, съобщава...
11:33 | 14 Юли 2020 г.

Прокуратурата с нови разкрития за Васил Божков (За...

11:33 | 14 Юли 2020 г.
Специализирана прокуратура отдели материали от досъдебното производство, водено срещу обвиняемия Васил Божков и други лица, за участие в ...
11:31 | 14 Юли 2020 г.

Пиян и без книжка шофьор си спретна гонка с полица...

11:31 | 14 Юли 2020 г.
Трийсет и шест годишен мъж е задържан, след като шофирал в нетрезво състояние и без книжка и направил опит да избегне полицейска проверка...
Седемте рилски езера
11:22 | 14 Юли 2020 г.

Приключи проверка на реновирането на пътеките за С...

11:22 | 14 Юли 2020 г.
Приключи проверката, разпоредена от Окръжна прокуратура-Кюстендил, по спрения проект за реновиране на пътеките на Седемте рилски езера, с...
Автомат
11:20 | 14 Юли 2020 г.

Либийският парламент разреши военна намеса на Егип...

11:20 | 14 Юли 2020 г.
Парламентът на Либия прие предложение за разрешаване на Египет да се намеси военно, ако е необходимо, за да защити "националната сиг...
Маказа
11:19 | 14 Юли 2020 г.

ГКПП "Маказа" остава затворен до 29 юли

11:19 | 14 Юли 2020 г.
ГКПП "Маказа" ще остане затворен за преминаването на туристи поне до 29 юли, съобщава излизащия в Комонини вестник "О Хрон...

гледай на живо

14.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 12:20
  "Офанзива" - избрано
 • 13:00
  Новини
 • 13:20
  Патарински LIVE