Тома Биков пред Канал 3: Деница Златева трябва да бъде изслушана в анкетната комисия

Оставката на Боршош е правилен ход - да не влияе на разследването, каза депутатът от ГЕРБ

Тома Биков
Източник: Канал 3

Тома Биков

- Изненада ли Ви оставката на Мирослав Боршош?

- Според мен е правилно поведение, докато се разследва случаят, той да не бъде в ръководството на НДК, за да не влияе на разследването, а така и на проверката, която и специалната комисия в Народното събрание ще прави.

- Смятате, че ще се върне на поста, ако няма нарушения?

- Какво ще се случи, няма как да кажем.

- Разследването обаче беше започнало преди създаването на анкетната комисия в НС, но не беше се оттеглил.

- Така е, но мисля, че това е положителен ход от негова страна. И оттук-нататък той има право да защити името си и това, което е правил.

- Вие сте член на анкетната комисия, от ГЕРБ сте 10 души. Точно затова ви упрекна опозицията с намеци, че няма да има никакъв резултат от работата й и че ще го замаскирате.

- Те предлагат комисията. Ние можехме да я отхвърлим, имахме тази възможност.

- Е, можеше да им дадете председател поне.

- Председателите на комисии се избират от парламента. Ако имаха мнозинство в парламента, щяха да имат и председател на комисия. Както всички останали комисии. И ние дори в постоянните комисии сме им дали трима председатели, което е повече, отколкото по традиция се дава на опозиция. Те имат шестима души, мисля, от БСП, има от ДПС депутати. Ще имат възможност да се запознаят със същата информация, с която и ние ще се запознаем. Няма как да скрием!

- А какво ще искате да проверите най-напред в комисията?

- Очакваме да получим всички материали, документи. Може би по принцип в такива комисии се правят и изслушвания на хора, които са участвали по един или друг начин в управлението на НДК.Ще изслушаме всички страни, ще се запознаем с документите. Ние няма как да издаваме присъда. Тази комисия, изобщо като всяка друга в Народното събрание с такъв характер, има за цел да установи фактите и обстоятелствата, и да ги предостави във формата на доклад в обществото. Оттам-нататък си има съдебна система, прокуратура, вече те могат да кажат кой е крив и кой е прав. Ние трябва неутрално да действаме и затова има представители на всички политически сили.

- Допускате ли, че може да бъде променено в последния момент мястото на Председателството, да не е НДК, след скандала?

- Не, няма такава възможност. Къде другаде?

- Още в самото начало НСО са излезли с доклад, че там е почти невъзможно да се осигури охраната и заради многото частни обекти, отдадени под наем, но Румяна Бъчварова е настояла да бъде в НДК.

- Не е г-жа Бъчварова. В България няма друга сграда, която може да поеме подобни събития.

- Били са оглеждани Експоцентърът, Бояна.

- Според мен НДК е най-голямата сграда от този тип в България, започнати са ремонти там, да спрем по средата на ремонтите и да почнем да ремонтираме нещо друго, е безумно.

- Но дали ще сварите с ремонта? Чувам, че имате големи притеснения за сроковете.

- Ами, ще сварим. Както винаги в България, ще бъде сигурно в последния момент. Още в самото начало на обсъждане на Председателството дори имаше предложение да е във Велико Търново, такива екстравагантни идеи имаше.

- Но за НДК притеснението е, че не може да се осигурят пълните мерки за сигурност.

- Със сигурност ще бъде трудно и на НСО, но в крайна сметка ние пък трябва да предоставим най-добрите условия. Председателството не се върти около НСО. НСО трябва да охранява, но има начини, при които и частните обекти да не пречат. След като е взето решение преди година и нещо, сега да се сменя в последния момент, ми се струва рисково. Иначе сигурно и може да го поеме и Бояна, но не съм чувал да има на дневен ред подобен разговор. Сега, заради един спор, скандал в НДК, да променим цялата концепция за Председателството, ми се струва недобре.

- Бяхте съветник на г-жа Бъчварова в миналия Министерски съвет. Сега се говори неофициално, че сблъсъкът по този казус е между Лиляна Павлова и Румяна Бъчварова, две силни фигури вътре в ГЕРБ. Вярно ли е това, че Бъчварова стои зад това ръководство на НДК и тя е помогнала за решението Борисов да реши да върне Боршош?

- Това са по-скоро пикантни публикации, които целят да стане по-интересно в скандала. Аз пък бих казал - ами защо пък Боршош сега се оттегля, след като е бил върнат?

- Ами защото малко стана като сапунен сериал.

- Ами стана... Но не мисля, че решенията са били взимани така - Лили Павлова, Бъчварова, едната е говорила на Борисов, другата е говорила на Борисов и той вече, според това кой какво му е казал, е взимал решение.

Истината е, че очевидно има проблем в НДК. Очевидно има спорове. Според мен и двете страни са прави.

Факт е, че Боршош превърна НДК в един действително културен център. Преди него НДК се занимаваше с дейности, които изобщо не отиват на един Национален дворец на културата. В същото време е факт и че са изхарчени доста пари за това. Според мен следващото вече ръководство на НДК би трябвало да има един по-балансиран подход и дворецът да се занимава и с културна, и с конгресна дейност все пак в рамките на някакъв бюджет, който е приемлив за обществото.

- Да обобщим така Вашата хипотеза - Боршош го е развил като културен център, но е похарчил повече, отколкото трябва?

- Ами да. И затова казвам, че и едните са прави, и другите. Защитниците на Боршош казват - "ама той наистина направи театри, "Перото", започнаха някакви културни дейности". Другата страна казва - "да де, ама това струва прекалено скъпо". Аз не съм съгласен пък и с другия подход, при който НДК казва "ние сме на печалба", но не е във функциите на културата. Иначе мястото е много хубаво, в центъра на София, ако направим един мол вътре, може би ще е още по-голяма печалбата. Но, ако това е концепцията, да вземем да го продадем тогава и да не е Национален дворец на културата, да не е държавен, ами да е поредният мол. Не е въпросът само в печалбата. Загубата обаче не бива да бъде допускана.

Знам обаче и нещо друго, понеже БСП твърдят за огромната корупция, която се вихри вътре - Боршош беше директор на НДК и при служебния кабинет под ръководството на Деница Златева. Тя смени тогава борда, но остави само Боршош там. Така че може би и към тях има въпроси.

- Искате да разпитвате в анкетната комисия и Деница Златева ли?

- Моето мнение е, че г-жа Златева също трябва да бъде изслушана по този въпрос, след като в БСП са толкова запознати по това, което се случва в НДК, може би и тя е запозната. Защото тя три месеца беше министър и отговаряше за Председателството без да казвам нищо.

- Казвате, че и тя носи отговорност, ако са били изхарчени повече пари, отколкото е допустимо?

- Всеки носи отговорност за това, което прави. Естествено, че Боршош, като изпълнителен директор, носи отговорността за НДК. Но аз го казвам, защото чувам упреци едва ли не вече и към Лили Павлова, която е от два месеца министър и ми се струва малко пресилено тя за два месеца нещо кой знае какво да е направила там. А Деница Златева е и зам.-председател на БСП. Тя беше припозната като техен министър в служебния кабинет.

Не казвам нито, че Златева носи някаква отговорност, нито че има някакви далавери, но те го говорят. В БСП издават присъди предварително, така че те също имат някакъв поглед към този процес. Аз се надявам все пак това напрежение да спадне, защото по-важното в момента е не да правим скандали около НДК, а да продължи подготовката за Председателството и това да не я блокира, защото няма време.

- На ГЕРБ обаче пострада реномето от този скандал.

- Ние, за разлика от БСП, не носим колективна отговорност. Ние носим персонална отговорност, всеки отговаря за собствените си действия. Ние нямаме притеснения да излиза истината, защото при нас всеки носи персонална отговорност. И това е доказвано в редица случаи. И доста хора са се оттегляли дори без да са получили присъди, дори и след това да са били оправдани. Включително и депутати са си подавали оставката. За да не пречат на разследване, за да няма сянка на съмнение, че общото тяло на ГЕРБ е замесено в това. И затова ГЕРБ печели изборите.

Докато прийом на БСП е те до последно - властта с кръв се взима, с кръв се дава. Те казват, че ние се страхуваме от борба с корупцията. Напротив - да влиза прокуратурата, да видим кой е крив и кой е прав, но това се решава в съда, тук, в тази комисия и в парламента никой няма право да издава присъди и да казва кой е виновен.

паметник
22:15 | 02 Юли 2020 г.

Възстановиха паметника на Христо Ботев в Одеса (СН...

22:15 | 02 Юли 2020 г.
Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" възстанови бюст-паметника на Христо Ботев, който беше от...
22:00 | 02 Юли 2020 г.

Проф. Николай Витанов: Случаите на COVID-19 у нас ...

22:00 | 02 Юли 2020 г.
Благоприятният сценарий за развитието на COVID-19 у нас отдавна не е факт. Това обяви математикът от БАН проф. Николай Витанов пред бТВ. ...
21:48 | 02 Юли 2020 г.

Разбиха тайна схема със стотици трафиканти на дрог...

21:48 | 02 Юли 2020 г.
Полицията във Великобритания разби топ секретна комуникационна система, използвана от престъпници и трафиканти на дрога и оръжие. &n...
Великобритания, флаг, знаме
21:33 | 02 Юли 2020 г.

Великобритания премахва карантината за граждани на...

21:33 | 02 Юли 2020 г.
Британското правителство премахва задължителната карантина за пътници от 75 държави, съобщи "Телеграф"   Великобри...
ЕЦБ не повиши финансирането на гръцките банки
21:21 | 02 Юли 2020 г.

16 европейски банки създават нова платежна система

21:21 | 02 Юли 2020 г.
Нова система за незабавни плащания ще бъде създадена в Европа под егидата на 16 финансови институции от пет страни на ЕС. Това се съобщав...
По аптеките липсва безплатно лекарство за болните от рак на гърдата
21:09 | 02 Юли 2020 г.

Създават карта на аптеките в България

21:09 | 02 Юли 2020 г.
Националната аптечната карта ще определя нуждите на населението в страната. Създаването на документа бе прието по време на днешното засед...

гледай на живо

02.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 22:20
  Патарински LIVE
 • 23:00
  Новини
 • 23:20
  Денят на живо с Наделина Анева