Д-р Димитър Ленков: Една държава без учители и без лекари е държава със затихващи функции (ВИДЕО)

През последните 25 г. политиците се постараха да смачкат авторитета на българския лекар и учител, каза бившият секретар на БЛС

Източник: Канал 3

Една държава без учители и без лекари е държава със затихващи функции. Политиците през последните 25 г. се постараха да смачкат авторитета както на българския лекар, така и на българския учител. Това заяви в "Денят на живо" д.р Димитър Ленков, бивш секретар на Българския лекарски съюз (БЛС).
Той бе в студиото във връзка с побоя, нанесен от пациент над уважавания гинеколог от клиника "Шейново" д-р Албена Гагова.
"Но искам да направя едно уточнение на този господин - аз не бих го нарекъл "господин" - на този вандал, извършил това нападение: на него не му е било отказано (за плацентата) от д-р Гагова. Тя се е свързала с управителя на болницата д-р Румен Велев, който му е казал, че нека да дойде в понеделник, плацентата гще бъде надлежно съхранена, както се съхранява по наредба.
И в понеделник той можеше да си представи необходимите документи и ако отговаря на изискванията, плацентата щеше да му бъде предадена съгласно наредбите."
Д-р Ленков категорично отрече слуховете, че уж болниците въртели търговия с плацента. 
"Дайте да изчистим нещата веднъж завинаги: никой не прави нещо незаконно, плацентата е отпадъчен продукт, от пъпната връв оторизирани органи могат да вземат стволови клетки - по желание на клиента и срещу заплащане.
Държа да заявя на вашите зрители - категорично не се извършва търговия. Има разпоредба, наредби на министерството, където тази дейност е строго регламентирана и се наблюдава от експерти на Министерството на здравеопазването.
Тези органи, които могат да извлекат стволови клетки от плацентата, в интерес на новороденото дете, със съгласието на родителите, срещу съответното заплащане
Останалите се изгарят. Категорично "не", никъде в България такова нещо не се извършва.
Но аз искам да обърна внимание на друго нещо - да погледнем и да си дадем сметка за деградацията в България през последните години. По отношение на морал - морална и етична деградация.
Извинявайте, преди много години, когато е минавал учител, и възрастните хора са ставали и са му сваляли шапка и са казвали "Добър ден,учитело!". По същия начин и с лекаря. 
На какво сме свидетели в последните години? Посегателства срещу лекари, всекидневно. Освен това агресия срещу учители - ученик посяга на учител.
И благодарение на тази агресивност, която се проявява срещу българските лекари и сестри закриха урологичното отделение в Добрич - поради липса на лекари. Закриха кардиоличното отделение на голяма болница в Ловеч - пак поради същата причина, напускането на лекари."
Освен към политиците, д-р Ленков се обърна и към съдебната система.
"Той се разхожда с три висящи дела, а съдът какви присъди им дава на тези насилници, знаете ли? Беше инкриминирано посегателството над хората с бели престилки по време на изпълнение на служебните задължения.
И какво дава съдът? Пробация. На един циганин,който няма нищо на гърба си, но е извършил агренсия, глоба, която той никога няма да плати.
А може да му се наложи ефективна присъда, ако не се лъжа от една до 5 г. лишаване от свобода. Досега няма такава присъда от български съд."
 
 
Още от разговора за агресията към българските медици - във видеото:
 

Етикети: Денят на живо
Владислав Горанов
12:42 | 14 Юли 2020 г.

Горанов: Правителството не обмисля оставка

12:42 | 14 Юли 2020 г.
Правителството не обмисля оставка, обяви в Пловдив финансовият министър Владислав Горанов. Той обясни, че ГЕРБ няма да подаде оставка, до...
Матрьошки
12:37 | 14 Юли 2020 г.

Край на задължителната карантина за пристигащи в Р...

12:37 | 14 Юли 2020 г.
Руското правителство взе решение да стартира първи етап по разхлабване на ограничителните мерки по време на пандемията, като сваля задълж...
Румен Радев се срещна с Макрон във втора поредна седмица
12:27 | 14 Юли 2020 г.

Радев поздрави Макрон по случай Националния празни...

12:27 | 14 Юли 2020 г.
Президентът Румен Радев поздрави президента Еманюел Макрон по случай Националния празник на Френската република – 14 юли, съобщиха ...
12:27 | 14 Юли 2020 г.

"Денят на живо с Наделина Анева" днес: Вот на недо...

12:27 | 14 Юли 2020 г.
В "Денят на живо с Наделина Анева" днес от 20:20 ч. очаквайте:   ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ   Ще падне ли кабин...
Делян Пеевски в Народното събрание
12:25 | 14 Юли 2020 г.

Високотехнологична апаратура за PCR диагностика да...

12:25 | 14 Юли 2020 г.
Високотехнологична апаратура за PCR диагностика дари на ВМА-Варна "Интръст" на Делян Пеевски. Апаратът QuantStudio5 Real Ti...
Зам.-директор на СДВР Антон Златанов
12:20 | 14 Юли 2020 г.

СДВР: Продължавайте да протестирате, но без да се ...

12:20 | 14 Юли 2020 г.
Столичната полиция днес отново излезе с призив за мирно протичане на протестите в София и страната. Това заяви зам.-директорът на СДВР - ...

гледай на живо

14.07.2020
 • в момента
  "Офанзива" - избрано
 • 13:00
  Новини
 • 13:20
  Патарински LIVE
 • 14:00
  Новини