Богдан Милчев: За безопасността на пътя се борят 10 министерства, но никой не носи отговорност (ВИДЕО)

С 10% да намалее травматизмът от ПТП ще спестим на държавата по 180 млн. лв. годишно, изчисли бившият шеф на КАТ-София

Богдан Милчев: Срещу войната на пътя се борят 10 министерства, но никой не носи отговорност
Източник: Канал 3

Богдан Милчев: Срещу войната на пътя се борят 10 министерства, но никой не носи отговорност

Още по темата
В момента за безопасно на пътя отговарят 10 различни министерства, но конкретна отговорност не носи никой, това заяви в "Денят на живо" Богдан Милчев, бивш директор на КАТ-София. Той бе в студиото заедно с юриста Георги Кардашев, председател на "Мрежа за инициативи и решения". Тя обединява експерти и граждани, обединени около идеята най-сетне да се създаде орган или комисия, която да поведе борбата,от която държавата ни губи по 1,5 милиарда лв. на година.
"Това не е искане за поредната комисия или държавна агенция, която да се създаде, но да не свърши работа, каза Богдан Милчев.
"Тук феноменалното е, че обикновено държавата създава органи. Сега гражданите казват, че е нужно да има държавен орган и той да носи цялата отговорност за безопасност по пътищата."
"Затова е необходим държавен орган, подчинен на МС. Идеята ни е плод на импровизация, поработили сме добре.
Ще ви кажа как ще стане: тези експерти ще осъществяват периодичен одит над дейността на службите, които отговарят за пътищата. 
Ние имаме вече такъв прецедент, имаме подобен орган с подобни функции - държавна агенция за защита на детето, но в друга сфера.
Всички тези задължения можем да ги адаптираме към нас, със същите задължения и даже повече - за да децентрализираме системата, поясни Богдан Милчев.
"В момента имаме проблем първо с информацията, после с внедряване на международните стандарти, а ООН ни е препоръчал създаването на такъв орган още към 2010 г."
Георги Кардашев добави: "Направихме първата стъпка - обрисуване на фигурата - агенция, орган. Оттук-нататкък ще обрисуваме самата структура.
По-важното е, че в основата й ще има експертен потенциал, наистина.
Уникалното на събитието ни е, че събрахме граждани, институции и медии. Хубавото беше, че присъстваше и омбудсманът на Република България г.-жа Мая Манолова, която дори обеща да съдейства."
Накрая Богдан Милчев заключи: "Безспорно финансирането ще трябва да бъде от бюджета, като тази структура ще бъде независима. Без ресурс няма да ограничим щетите, а приказките и кампаниите в медиите,този етап вече премина."
 
Какво още обясниха Богдан Милчев и Георги Кардашев - вижте във видеото:

Етикети: Денят на живо
Бойко Борисов
09:58 | 07 Юли 2020 г.

Борисов: Разпитваха ме за Бобоков и за делото за о...

09:58 | 07 Юли 2020 г.
"По делото за отпадъци, за познанството ми с братя Бобокови, за да се угоди на президента, прокуратурата прави тези публични събития...
09:57 | 07 Юли 2020 г.

Огромно количество умряла риба изплува по бреговет...

09:57 | 07 Юли 2020 г.
Стотици килограми риба изплува от река Янтра край горнооряховското село Драганово. За това алармират рибари в социалните мрежи, а снимкит...
ВАП
09:49 | 07 Юли 2020 г.

ВАП сезира кмета на София да извърши незабавна про...

09:49 | 07 Юли 2020 г.
Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира кмета на София да извърши незабавна проверка на място и по документи на строежа на вила...
09:48 | 07 Юли 2020 г.

Дърво падна върху палатка и уби 29-годишна чехкиня...

09:48 | 07 Юли 2020 г.
Двойна бука падна върху палатката с двама чешки туристи, които били в района на къмпинг "Бор" на 1 км. над Рилския манастир.&nb...
09:39 | 07 Юли 2020 г.

Цветомир Найденов изобличи Божков, правил подвежда...

09:39 | 07 Юли 2020 г.
Бизнесменът Цветомир Найденов изобличи троловете на олигарха-беглец Васил Божков, които явно не схващат указанията на хазартния бос как д...
09:23 | 07 Юли 2020 г.

Проф. Ива Христова: Ивермектин е най-обещаващият п...

09:23 | 07 Юли 2020 г.
"Никой не може да каже категорично кога ще се избавим от коронавируса. При всички случаи обаче още години ще живеем с него”. Т...

гледай на живо

07.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 10:15
  Без монтаж
 • 10:25
  Имате думата
 • 11:00
  Новини