Васил Велев: Сбърканата ни политика за доходите произвежда ленивци и гони работливите в чужбина (ВИДЕО)

Синдикатите провеждат безполезна, вредна политика, заяви председателят на АИКБ

Източник: Канал 3

България има е една сбъркана политика по доходите, защото у нас минималната работна заплата в момента е петата най-висока минимална работна заплата в ЕС предвид брутния вътрешен продукт на глава от населението. Тоест нискоквалифицираният труд е надценен. Това заяви в "Денят на живо" Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).
Той изрази отново категоричното несъгласие на работодателите от тристранката за исканото вдигане на минималната работна заплата до 460 лв. Като подкрепи това с данни с изричното уточнение: "Пак повтарям - заплатите не ги плащат работодателите, а клиентите. Работодателите организират бизнес процеса. 
В България има сбъркана политика по доходите, тя започва от тезата, че тъй като у нас заплатите са най-ниски в целия ЕС, те трябва да се повишат. Това дотук е вярно.
И тъй като държавата няма друг начин да ги повишава, освен като повишава минималната работна заплата, и като ги подпре отдолу с минималната работна заплата, смята, че така по-бързо ще достигнем средните равнища в ЕС.
А синдикатите провеждат безполезна, вредна политика. 
Но с непремерените действия всъщност се постига следният ефект: средно и висококвалифицираният труд се приближава и изравнява с нискоквалифицирания, поради което средноквалифицираните и висококвалифицираните работници и служители напускат страната. Остават неквалифицираните, остават мързеливите.
Васил Велев добави, че всъщност доходите ни растат и то с доста висок темп - за първото тримесечие на тази година ръстът е с 10% на средните заплати у нас.
"Откакто сме в ЕС заплатата средната е нараснала повече от два пъти и половина, като минималната работна заплата изпреварва и този ръст - тя с административни решения се изстрелва нагоре и расте най-бързо в целия ЕС, каза той.
"Няма нищо по-хубаво от това да растат доходите - това най-много го искат работодателите. И то се постига. Доходите се увеличават поради търсенето и предлагането на пазара на труда, поради ръста в икономиката, те се увеличават достатъчно бързо, за да има нужда от някакви екстремни административни вмешателства на държавата"
"По-лошото е друго - че ръстът на доходите изпреварва повече от два пъти ръста на производителността, и това е една трайна тенденция от последните години. Което е проблем, което изяжда възможностите на по-ускорено бъдещо развитие, каза Васил Велев.
Той посочи и следния пример: "средната производителност на труда в България на отработен час е 15% от средната европейска производителност на отработен час, и в двата случая мерено колко изработва в час един наш работник - 15% от средноевропейския.
Дължи се на ниска производителност. А в същото време средният доход в България е 21% от средния европейски доход: производителността ни е 15%, а взимаме 21%.
Тоест ние вземаме и харчим като доход повече, отколкото произвеждаме.
Тази сбъркана политика има много тежки последици: от една страна се маргинализират хората без нужната квалификация, от друга страна тя гони в чужбина нашите добри работници и служители. 
Според работодателите минималната работна заплата трябва да се договаря, като тя да бъде различна за различните икономически дейности, и да не се определя от държавата едностранно и административно.
Васил Велев посочи, че "имаме отрицателни, отвратителни трудови навици днес - прословутото трудолюбие на българина го няма, изчезна, и това е едно от следствията на политиката по доходите. Тя продуцира лентяи, мързеливи хора, просперират не тези, които се квалифицират и работят повече, а излиза, че са облагодетелствани мързеливите и нискоквалифицираните.
И така продуцираме ленивци, търтеи и гоним работливите хора в чужбина", заяви Васил Велев.
 
 
Целият разговор - във видеото:

10:58 | 06 Юли 2020 г.

Найденов разгроми Божков: Уж зове за смелост, а е ...

10:58 | 06 Юли 2020 г.
Основният свидетел срещу Васил Божков - Цветомир Найденов разби смелите приказки на мафиота с 18 обвинения.  В свой пост във Fac...
COVID-19
10:57 | 06 Юли 2020 г.

7 са генетичните линии на COVID-19 по света, 4 от ...

10:57 | 06 Юли 2020 г.
Над 7 са генетичните линии на COVID-19, които циркулират в света. В България най-разпространена е линията, която е основна и за Европа и ...
10:50 | 06 Юли 2020 г.

Затворник иска 200 бона, защото "прикривали" жалби...

10:50 | 06 Юли 2020 г.
Затворник, изтърпяващ тежко наказание в Бобов дол, а сега е в Пазарджик, иска 200 хил. лв. обезщетение за страдания и морални вреди, защо...
Гъдел
10:49 | 06 Юли 2020 г.

Смях през сълзи: Интересни факти за гъделичкането

10:49 | 06 Юли 2020 г.
Може и да не ви се вярва, но привидно баналното гъделичкане е една голяма загадка за научната общност. Понастоящем са направени много изс...
Черно море
10:46 | 06 Юли 2020 г.

Половината отбор на Черно море с коронавирус?

10:46 | 06 Юли 2020 г.
По непотвърдена информация на Канал 3 половината отбор на Черно море е дал положителни проби за коронавирус.   Източници на ...
10:41 | 06 Юли 2020 г.

Висша мода насред коронавирус: Безпрецедентна Пари...

10:41 | 06 Юли 2020 г.
Първата по рода си онлайн Парижка седмица на модата стартира днес, понеделник, с липса на бляскави ревюта, породена от екзистенциалната к...

гледай на живо

06.07.2020
 • в момента
  Изкуство по време на пандемия
 • 11:45
  Топ шоп
 • 12:00
  Новини
 • 12:20
  "Беновска пита" - избрано