Румънският модел: Натиск, записи и политически игри разтърсват ДНА (ВИДЕО)

Офанзива на Канал 3 в Румъния: Как ще завърши недосегаемата прокурорка Кьовеши?

Източник: Канал 3

Една тема, която предизвика истинска буря в съседна Румъния - скандалът със записите, в които Лаура Кьовеши, оглавяваща Националната агенция за борба с корупцията ДНА, на оперативка притиска своите подчинени да работят усилено по разследването на министри от румънското правителство.
Прекарах два дни в Румъния – срещнах се с журналисти, политици и прокурори от ДНА. И за моя най-голяма изненада чух думата страх. Страх от прокуратурата. Поисках по официален път интервю и от Лаура Кьовеши, но получих любезен отказ. Въпросите, обаче, които този скандал повдигна са много.
 
Може ли законът да се превърне в убежище за безконтролен натиск от прокуратура, която е толкова независима, че никой не може да я контролира?
Решението в Румъния предстои – води се разследване дали Лаура Кьовеши е извършила престъпление и оказва натиск върху подчинените и прокурори. Последната дума ще има президентът.

"Сто пъти съм подчертавала, че сме зависими от Министерството на правосъдието и г-н премиерът (ни каза, че) с тази информация сме под наблюдение. Само че не ни е казал „а бе, вие минете в изпълнителната власт!” Ще дойде! Засега е само на думи, но трябва и ние да си свършим работата, за да можем да противодействаме на тези неща. След решението на Конституционния съд ми се щеше да излезем с дело за някой министър, мисля си все пак да натиснем.

Или… поне някакви важни дела. Идеята е, че за отчета не сме излезли с нищо. А стария ни (рефрен) „не се плашим, не се страхуваме, смели сме”… Ами че тогава кажете ми, и аз веднага ще си променя отношението и ще кажа, а бе, изплашихме се, уплашихме се, страх ни е, каза Конституционният съд, че сме се отклонили институционално, че сме излезли от руслото…, няма проблем, само ми кажете да зная!"

Гласът на този запис е на Лаура Кьовеши, прокурорът, който оглавява Националната агенция за борба с корупцията. 

През 2012 година в Румъния са издадени 743 осъдителни присъди за корупционни престъпления, година по-късно присъдите скачат на 1041 а през 2014 над 1500. Операциите на ДНА са изключително зрелищни – маскирани полицаи просват на земята политици и бизнесмени, докато камерите ги снимат.

Така зад решетките попадат бившият премиер Адриан Нъстасе и редица политици. Арестувани са съдии, а един от тях е Стан Мустаца. Румънски правозащитници обаче твърдят, че съдията е бил арестуван в собствената си съдебната зала, защото отказал да осъди обвиняем само възоснова на записи от специални разузнавателни средства без други доказателства.

Един от най-добрите румънски разследващи журналисти Ана Мария Роман от телевизия Антена 3 разказва, че откакто Лаура Кьовеши е в прокуратурата, връзките с тайните служби са станали прекалено близки.

"Когато скандалът с Лаура Кьовеши избухна, много хора в България реагираха все едно, че е фалшива новина, фалшив скандал. Всъщност изненада ли беше този скандал с публикуваните записи?"

"Вие, българите, познавате Лаура Кьовеши, казва Ана Мария Роман.

Тя беше поканена в София и във вашата страна се чуха гласове също да се открие Антикорупционна агенция, нали така? Скандалът, разбира се, беше изненада за всички, но не и за нас.

Защото нашите източници винаги са споделяли за връзките на Лаура Кьовеши с политици и това, което не правят. Освен това имахме данни, че директорът на Специалните служби има стратегия срещу определени членове на политически партии.

Всичко започна с един собственик на няколко медии - Себастиян Гица, който започна да говори. Срещу него беше повдигнато обвинение за корупция от Лаура Кьовеши, въпреки че двамата имаха чудесни отношения в миналото. Заради опасността да влезе в затвора, той започна да говори за Кьовеши.

И разказа, че двамата заедно са изфабрикували случаи срещу собственици на медии. И тези случаи са създавани след политическо решение в сътрудничество с тайните служби, подплатени с много пари. Той разказа, че е бил на срещи с нея, че тя е корумпирана.

Гица каза, че шефът на специалните служби, който беше най-силният човек в Румъния, Флориан Колда, го е водил на скъпи почивки. И за да докаже това, дори донесе сметките от тези пътувания."

"Нека задам въпроса така – най-големият проблем пред ДНА е, че концентрира прекалено много власт в едни ръце – тези на Лаура Кьовеши. Така ли е?"

"Да, това не е проблем свързан с борбата с корупцията. Никой не е казал, че ние не трябва да се борим с корупцията в Румъния. Естествено, тази борба трябва да продължи, но тя трябва да продължи с обвинения и на законно основание.

И тук е проблемът, че Лаура Кьовеши се опита да се скрие зад ДНА. Но тя самата не е самата институция ДНА. Много от прокурорите в ДНА се оплакаха, че са подложени на натиск и не искат повече да работят там. В ДНА има война между нейната група прокурори и всички останали прокурори."

Всъщност коя е Лаура Кьовеши?

Тя е на 43 години, от 2006 година е в Националната агенция за борба с корупцията. Била е част от младежкия национален отбор по баскетбол. Едва на 22 години тя става прокурор в Сибиу, където прекарва близо 4 години.

Нейният звезден час идва, когато бившият президент Траян Бъсеску я издига на най-високото стъпало в прокуратурата, когато е на 34 години.

"Какво е вашето подозрение, защо този скандал избухва точно сега? Защото, както знаете, Лаура Кьовеши беше назначена като прокурор от Траян Бъсеску и Флориан Колда.

Те просто я взеха от провинцията, те поставят неизвестни хора и ги превръщат в изключително влиятелни личности. И когато Бъсеску вече не беше президент, се опитаха да се поставят в услуга на новия президент.

Започнаха атаки срещу бившия президент, но не точно срещу него, а срещу членове на неговото семейство и негови приятели. Всички те бяха обвинени в корупционни престъпления. Сега става дума за битка между лобита и тази битка е за оцеляване в Румъния."

След като Траян Бъсеску пада от власт, ДНА обвинява неговия брат Мирча Бъсеску. Обвинение получава и неговият зет, както и приятели и съюзници на бившия румънски президент. Днес той е един от най-яростните критици на Лаура Кьовеши, но продължава да вярва, че избраният модел за борба с корупцията е правилен.

"Хората на практика бяха съдени от народа, преди да се е произнесъл съдът, отбелязва Траян Бъсеску. Всичко това беше стимулирано от сегашния шеф на ДНА, на практика номинирана от мен.

И аз инвестрирах огромно доверие в тази персона, мадам Кьовеши. За съжалание, след като аз напуснах президентската институция, мадам Кьовеши започна да използва институцията за лични цели, за да строи свой собствен паметник, да е Господа на румънското правосъдие, което на практика не е вярно.

Прокурорите не са съдии. Прокурорите не мотат да кажат - този човек е виновен, трябва да бъде арестуван. Това е работа на съдиите, те са хората, които съдят и могат да кажат дали един човек е виновен или невинен.

Аз дадох на Кьовоши два мандата като главен прокурор и един като шеф на ДНА. Но това, което аз не осъзнах, е че властта ще й подейства като дрога. И мадам Кьовеши ще повярва, че самата тя е ДНА, а не просто представител на институцията. И това е причината да смятам, че тя трябва да напусне поста."

"В изказване пред медиите в Румъния вие казахте, че Кьовеши трябва да отиде в затвора."

"Да, за злоупотреба с власт, всеки трябва да отиде в затвора. Защото вече има много хора, които бяха арестувани от прокурори на ДНА, които по-късно в съда бяха обявени за невинни."

Норика Николай е румънски евродепутат, бивш сенатор, в дългата си политическа кариера е била заместник-председател на парламента, била е председател и на правната комисия. Най-любопитният факт от нейната биография е, че точно преди 10 години, когато започва стремглавата кариера на Лаура Кьовеши, тя е номинирана за министър на правосъдието.

"Вие бяхте номинирана за министър на правосъдието. Ако сега бяхте министър каква щеше да бъде вашата реакция?"

"Ако бях министър на правосъдието първото нещо, което се очаква от мен ще бъде да се анализират всички действия на ръководството на Националната агенция за борба с корупцията, казва Норика Николай.

"Ако се провери внимателно целия запис от срещата на прокурорите, ще се види, че има влияние оказвано от Лаура Кьовеши към обикновените прокурори, което не е разрешено от законодателството в Румъния. Прокуроририте тук са магистрати и са независими. Можем да спорим, дали прокурорите трябва да са магистрати, защото само съдиите, по мое мнение, трябва да са само магистрати. Но това е друг въпрос.

Моето мнение е, че трябва да се отделят магистратите от политиците, защото това балканско разбиране може да доведе до влияние на политиците върху магистратите.

В ДНА ситуацията е странна, защото Лаура Кьовеши беше номинирана от бившия президент Траян Бъсеску. А днес самият Бъсеску е разследван не по едно, не по две, а по три дела.

"Това ли е най-голямата грешка в политическата кариера на Траян Бъсеску?"

"Аз вярвам, че това е огромна грешка. Но си спомням, че когато преди 10 години бях номинирана за министър на правосъдието, с Бъсеску, който отказа тази номинация, имахме голям скандал в Конституционния съд. Защото тази професионална гилдия на прокурорите не ме искаше."

"Защо?"

"Защото аз идвах от техните среди. Аз знаех, какво се случва ежедневно там. Знам, какъв проблем са кадрите сред магистратите. След революцията, не знам как е станало в България, но тук се появиха много университети в градове по цялата страна. Дори в някои села. Можете ли да си представите?"

"При нас е същото положение."

"Можете ли да си представите, колко подготвени са тези хора? Защото те не са били обучавани. Но днес гледам, че има хора, които имат огромни колекции от дипломи. Много титли, но без съдържание. Без необходимите знания, разбирате ли."

"Лаура Кьовеши става прокурор много млада?"

"Да, много млада. Това не е нормално. Разбирате ли, човек трябва да има кариера. Имахме препоръки от Европейската комисия, каква да бъде подготовката за тази позиция, защото разбирате ли, ако работите на най-ниско ниво, защото Кьовеши е била на най-ниското ниво в Сибиу, тя не може да бъде назначена на толкова висока позиция. Това не е нормално, защото е необходимо да имаш голям житейски опит освен юридическия." 

Адина Ангелеску-Станку отразява процесите свързани със съдебната реформа от самото начало на демократичните промени.

"Бяхте ли изненадана от скандала със записите на Лаура Кьовеши?"

"Имаше доста проблеми, които се натрупваха отдавна в нашето общество, каза Адина Ангелеску-Станку.

"Защото борбата с корупцията започна отдавна. Националната агенция за борба с корупцията, която се оглавява от Лаура Кьовеши, вървеше добре, но впоследствие се появиха множество проблеми.

Когато водиш битка с корупцията, но средствата, с които я осъществяваш накърняват човешките права и когато хората в Румъния не се чувстват сигурни, то тогава борбата с корупцията не може да ни удовлетворява."

"Голяма част от поддръжниците на Лаура Кьовеши обаче смятат, че тя е жертва на войната между големите партии в Румъния. Това истина ли е ?"

"Кой го казва това?"

"Нейните привърженици."

"Тя е всичко друго, но не и жертва. Тя използва агенцията за борба с нейните врагове.

Който има власт, не е жертва. Тя притежава голяма власт. Няма как да е жертва. Ще ви дам пример – ако аз съм Лаура Кьовеши и ви съставя едно обвинение, вие няма да можете да направите същото срещу мен.

Тогава при това положение, кой е жертвата? В Румъния в големи периоди от време, тайните служби бяха прекалено много замесени в така наречената борба с корупцията, което не е нормално. И това беше доказано, че е противоконституционно."

"Норика Николай, преди да станете евродепутат, вие сте работили като прокурор, били сте сенатор, зам.-председател на парламента и председател на правната комисия. Бяхте ли шокирана от начина, по който се работи в ДНА?"

"Ако погледнете досиетата, които са внасяни в съда, ще видите  че всички обвинения са основани на записи. Ако ползвате в ежедневната си работа този начин на записи, хората вече започват да вярват, че това е важна част и в нормалния живот.

Аз съм сигурна, че прокурор е записал тази оперативка и е изнесъл записите в медиите. Което е нормално, защото ако имаш подобно поведение в правосъдната система, когато пращаш подобни мейли това се случва."

"Смятате ли, че това е нормален начин на общуване между прокурори в Румъния?"

"Това не е нормално не само в Румъния, но и никъде другаде. Особено в Европейския съюз, където ние имаме стандарти и правила за спазване на човешките права в Конвенцията за човешките права.

Аз бях прокурор по време на комунизма и ако хората гледат този период може и да сметнат, че този език е нормален. Но времето вече е променено и този език е недопустим. Дори по време на комунизма, а аз вярвам че знаете за какво говоря, тогава когато партията имаше цялата власт, за доста хора този начин на изказ не е бил приемлив.

Това е възможно, защото Лаура Кьовеши има различен поглед на нещата. Тя вярва че притежава голяма власт и смятам, че тя не се интересува, какво се случва вътре и какъв език държи. Тя по-скоро се интересува от това да покаже на хората, колко е силна и каква власт притежава. Това се случва, защото има огромна дупка между властите.

Между политиците тук има дебат за контрола и баланса на властите и как тук подобно нещо няма. Тук има само контрол от страна на прокуратурата срещу всички останали хора в обществото."

"Вие сте били прокурор по време на Чаушеску. Смятате ли, че има някакъв паралел със сегашната ситуация в Румъния?

"Не. Трябва да ви призная, че дори по време на комунистическото управление никой не се намесваше в работата на прокуратурата. Имаме криминален съд, процедури. Нашият основен проблем днес е, че съдът днес не е демократичен. Има институции, които са привнесени от Съединените щати и нямат нищо общо с правото.

Този съд не е балансиран. Ако имате подобен тип законодателство и подобни институции това не е демокрация. Това е тенденция за контрол на цялото общество и оказване на влияние. Защото ако се разходите по улиците, ще забележите много хора, които се страхуват.

Те не знаят точно, какво ще се случи. Не знаят дали ще бъдат докладвани, ако влязат в някоя политическа централа и обсъждат политическата обстановка. Не се знае, как това може да бъде интерпретирано. Колко от разговорите могат да бъдат доказани и потвърдени, слагам кавички на това, при едно криминално разследване."

"Как може да се оправи това?"

Това е въпрос на политическа воля. За съжаление Европейският съюз не е приятелски настроен партньор. Този механизъм за сътрудничество и проверка, който действа и за България, ни прави всъщност по-слаби. В Брюксел, когато стане въпрос за Румъния, в Европейския парламент винаги дебатираме, какво се случва в страната. За България това се е случвало само веднъж."

"Но Румъния винаги е сочена като пример за модел на реформи в превосъдната система."

Не е модел за подражание, повярвайте ми. Въпреки всичко, в Румъния корупцията продължава да съществува. И това, което за мен е важно, че ние имаме единствено условията, не получаваме никакви пари заради корупцията.

А това е важно, защото тези пари трябва да се върнат в бюджета на Румъния, а това не се случва. Хората през цялото време гледат това, което се случва по телевизията, когато един човек е арестуван. Журналистите са там и снимат самия арест, което не е нормално. Вече има прекалено много страх.

Виктор Алистар оглавява румънското подразделение на "Трансперънси интернешънъл". Въпреки дейността на ДНА организацията нарежда Румъния на 57-о място по корупционен индекс.

"Говорих с много журналисти и политици и те използват думата страх. Вие страхувате ли се от нещо?"

"Нямам основание да се страхувам, аз съм критичен към случаи, в които става въпрос за непредсказуемо правосъдие, казва Виктор Алистар.

Това е проблем. Това е проблем на човешките права. Но нямам основание да се страхувам. Има определени случаи, в които разследващите внасят лишени от съдържание документи в съда и хората са освобождавани и обявени за напълно невинни.

Има и случаи, при които става въпрос за политици, които просто са извадени от политически живот по този начин и по-късно се открива, че те са напълно невинни. В този смисъл има риск да има напълно непредсказуеми криминално правосъдие и това води до страх.

В публичната администрация има служители, които се страхуват да подписват документи, заради високия риск от интерпретация на техните действия и това води до административен блокаж. И пред този риск, те решават да не вземат никакво решение. И това блокира цялата система. Но това не винаги е заради ДНА, а и заради съдилищата, а и защото законът не е ясен."

Но Румъния е сочена като пример за реформи в съдебната система. Какво се случва сега?

"Разбира се, през последните 10 години откакто сме членове на Европейския съюз заедно с България, има сериозен прогрес. Но ние казваме следното – ако има нарушаване на човешките права, дори да има прогрес в определени направления, когато има изоставане при това положение не може да бъдем доволни."

"Смятате ли, че е нормално подобно отношение на Лаура Кьовеши?"

"Смятам, че след като записите с Лаура Кьовеши бяха публикувани, стана обществено достояние и начина, по който тя се държи със своите подчинени и ги притиска да работят по стари случаи. Така има намеса в политическия живот и аз не виждам как тя ще излезе от това положение, в което сама се постави."

"Какъв ще бъде вашият съвет към Лаура Кьовеши, ако можете да я посъветвате нещо?

"Смятам, че трябва да подаде оставка. Тя е на финала на своя четвърти мандат. Тя имаше два мандата като главен прокурор на Румъния. Това е вторият й мандат като ръководител на националната аагенция за борба с корупцията. Моето мнение е, че не трябва да се позволява цялата институция да се срине заедно с нея.

Освен това смятам, че ако един човек има власт да повдига обвинения толкова дълго време става опасен. Няма никакви знаци, че нещата ще се подобряват и затова е по-добре тя да подаде оставка. Във всяка демократична държава, в която стане ясно, че началникът на антикорупционната агенция е в една стая в нощта на президентските избори, където се броят гласовете, заедно с много хора, които имат интерес от това, включително с политици.

Когато стане ясно, че те обсъждат резултатите от изборите, след подобни разкрития, тя трябва да подаде оставка. Всичко това се случи през 2009 година, когато един срещу друг се изправиха Мирча Джеоана и Траян Бъсеску. През нощта Джоана беше победител, а на следващия ден победител се оказа Бъсеску."

На втория тур през 2009 година Траян Бъсеску печели инфарктна победа срещу представителя на социалдемократическата партия на Румъния Мирча Джоана. След преброяването става ясно, че за Бъсеску са гласували 5 275 808 души, а за Джоана 5 205 760. Или разликата е само 75 000 гласа, което за румънските стандарти е изключително крехка преднина - по-малка от процент от подадените гласове.

"Г-н Бъсеску, защо създадохте ДНА? В България се коментира много тази тема, някои политици и партии дори искат да копират този модел?"

"Аз все пак вярвам, че тя беше полезна. Но е много важно Агенцията да бъде управлявана безпристрастно, от уравновесен и уважаван магистрат. Тя не трябва да бъде трансформирана в институция, която се управлява еднолично, от една персона, която гради собствена кариера и иска да си направи собствен паметник."

"Но как може да бъде предотвратено това? Един човек, който притежава много власт, може да реши да управлява еднолично?"

"Властта може да е дрога, която генерира корупция при хора като Кьовеши. Ако тя реши да извади някого от играта, го прави, или пък обратното. Вижте бившият премиер Виктор Понта, той бе обвинен от ДНА.

Президентът призова Понта да напусне, а няколко дни по-късно ДНА реши, че ще затвори файла, защото няма никакви доказателства. Такава институция, с такава власт, трябва да бъде управлявана от човек, който е далеч от политическите интереси."

"Нуждаем се от реформи, казва Ана Мария Роман.

"Но тези реформи бяха направени от Траян Бъсеску и хора от неговия кръг на приятели и власт. Тези реформи, които бяха направени в правосъдната система на Румъния, бяха отровени от Траян Бъсеску и неговия стремеж към власт. Този процес трябва да се модернизира така, че правосъдието няма да бъде инструмент за политическа власт.

Тайните служби трябва да осъществяват своите функции, но независимо, а те не го правят. Те работят в сътрудничество с ДНА и това сътрудничество продължава с години. А това е абсолютно незаконно в Румъния."

"Каква беше причината Лаура Кьовеши да иска толкова много да види Сорин Гриндяну извън властта?"

"Те започнаха разследване през есента, свързано с правителството след протестите. И това разследване беше прекратено. Отвориха огромно дело, свързано с бившия премиер Сорин Гриндяну. Те искаха да хванат голямата риба и затова отвориха такова огромно дело за различни казуси.

Затова името на Сорин Гриндяну попадна в това разследване, но те нямаха никакви доказателства срещу него. И се опитаха по някакъв начин да го уязвят."

"Какви бяха тези казуси?

"Не помня точно, но бяха свързани с времето, когато той е бил в Тимишоара и с някакви къщи. Но това нямаше никаква връзка с дейността му като министър председател на Румъния."

"Аз мисля, че институциите са добър пример за капацитета на различните системи за борба с корупцията, смята Виктор Алистар от "Трансерънси".

"Всеки механизъм има възможност за подобрения, всяка система може да бъде използвана некоректно от временните си ръководства. Тук не става въпрос просто за реформи, защото ние имаме силни инструменти за борба с корупцията, да се изчисти по-прозрачна политическата и икономическата сфера, да се направи прозрачна публичната администрация.

"Може би става въпрос за убеждение, че те са най-влиятелните хора в Румъния?"

"Това е погрешно. Прокурорът не трябва да бъде силен, прокурорът трябва да спазва това, което законът повелява, за да завърши разследването без политическо влияние и с оглед на независимостта си, но не да играе на власт.

Всъщност юридическата власт е за съда, ако говорим за ролите в процеса. Прокурорите са просто разследващи органи. Ако разбираме властта като политическа игра на власт, това е тотално погрешно."

"Последен въпрос: Как ще завърши целият този скандал?"

"Това зависи от заключенията на Инспектората към Върховния съвет на магистратурата. Това е сигурно. Ако докладът е негативен, министърът на правосъдието ще започне процедура по замяна. Аз съм сигурен, че президентът ще отчете напълно заключенията на инспектората.

И да ги приеме. Ако докладът е положителен или не толкова негативен, ако бъде по-скоро неутрален, където ще бъдат отчетени позитивните и негативните моменти, тогава не очаквам нищо да се случи."

"Норика Николай, какъв ще бъде вашият съвет към Лаура Кьовеши, ако можете да я посъветвате нещо?"

"Когато скандалът избухна, аз поисках нейната оставка. Но за това е необходимо достойнство, а аз нямам очаквания за подобно действие към всички хора. Съветът ми е по-скоро към министъра на правосъдието, защото по механизма, който съществува, по отношение на страната ни е необходимо сериозно законодателство."

"Има ли опция Лаура Кьовеши да бъде освободена?"

"Не знам. Ако министърът на правосъдието реши след проверката на ръководството на Агенцията и се установи че има нарушения може да поиска от президента  нейното преместване. Но е трудно да бъде освободена."

В момента в Румъния тече проверка срещу Лаура Кьовеши. Членовете на специалната комисия трябва да преценят дали ръководителката на Националната агенция за борба с корупцията е фабрикувала обвинения срещу неудобни политици и бизнесмени.

До този момент специалната парламентарна комисия, която в Румъния има правомощия да потърси обяснения от Лаура Кьовеши я е призовавала три пъти. Тя обаче е отказвала да отиде и даде обяснения за повдението си. Мълчи и пред румънските медии.

Потърсихме я специално за да й зададем същите въпроси, но от пресцентъра на ДНА ни отговориха, че програмата на Лаура Кьовеши е изключително натоварена, за да ни обърне внимание. Последната дума в този скандал ще има президентът на Румъния Клаус Йоханис.

 

 

Етикети: Офанзива
11:00 | 09 Юли 2020 г.

Мъж заплаши с убийство бившата си във Великотърнов...

11:00 | 09 Юли 2020 г.
Това информират от полицията.   На 7 юли в 23:10 часа съдействие в полицията е потърсила 40-годишна жена от село Горна Студе...
лъв
10:55 | 09 Юли 2020 г.

Изпратиха двете новородени лъвчета от Благоевград ...

10:55 | 09 Юли 2020 г.
Двете новородени лъвчета от благоевградския зоопарк са изпратени във ветеринарна клиника в София. Започва разширяване на клетката, в коят...
буркани
10:48 | 09 Юли 2020 г.

Откриха мъртъв 72-годишният мъж от Благоевград, из...

10:48 | 09 Юли 2020 г.
В дере край село Марулево, община Благоевград е отрито тялото на починалия 72-годишен мъж от Благоевград, който бе обявен за общодържавно...
10:43 | 09 Юли 2020 г.

Шофьор заспа и се блъсна в бензиностанция в Мадан,...

10:43 | 09 Юли 2020 г.
Поради заспиване шофьор се блъсна в съоръжения на бензиностанция в Мадан на ул."Република". При удара е ранена 64-годишна ...
10:30 | 09 Юли 2020 г.

Прокуратурата влезе в президентството

10:30 | 09 Юли 2020 г.
Преди минути екипи на прокуратурата влязоха в сградата на президентството след разрешение, дадено от съдия. За момента от държавното...
ръка
10:26 | 09 Юли 2020 г.

20-годишно момче се удави в изкуствен водоем в Раз...

10:26 | 09 Юли 2020 г.
Младеж се удави в изкуствен водоем в Разградско, съобщиха от полицията.   Сигналът за удавеното момче е получен в 14:20 часа...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 11:15
  Парламентът на живо
 • 11:45
  Топ шоп
 • 12:00
  Новини