Израел: Тръмп официално предаде Сирия в собственост на Русия

Американският президент реши да не подпомага милициите, които се бият срещу Асад

Израел: Тръмп официално предаде Сирия в собственост на Русия
Източник: EPA/БГНЕС

Израел: Тръмп официално предаде Сирия в собственост на Русия

Още по темата

 

Вече не е възможно президентът на САЩ Доналд Тръмп да бъде обвиняван за непоследователност, поне по отношение на Сирия.

През декември, преди да встъпи в длъжност, той каза, че Вашингтон трябва да спре да се опитва да сваля режими. Той говореше за сирийския президент Башар Асад, чието отстраняване се беше превърнало в крайъгълен камък на политиката на Барак Обама за Близкия изток. И миналия месец Тръмп направи може би най-важното си решение досега - да спре да подпомага сирийските милиции, които се бият срещу Асад.

В сряда „Вашингтон пост“ съобщи, че това решение предоставя на Русия окончателно потвърждение, че Сирия е нейна собственост. И не само Русия. Иран също е много доволен от решението на Тръмп да обърка плановете на десетките милиции, които все още се бият с Асад.

Самите милиции отдавна знаят, че Вашингтон не ги смята за значими сили, които си заслужава да се култивират, особено след като Асад им отне Алепо миналата година. Това завладяване предсказуемо доказа стратегически поврат, както на бойното поле, така и в дипломатическите усилия за постигане на споразумение, което да сложи край на войната.

Някои милиции, като частите на Сирийската свободна армия (ССА), които се борят в "услуга" на Турция в Северна Сирия, са загубили националната си мисия и ефективно стават наемници, натоварени да осигурят интересите на други страни, а не непременно да се бият с Асад.

Други милиции, като онези, които оперират в южната част на Сирия в близост до израелските и йорданските граници, се управляват от оперативен щаб в Йордания, който координира обучението и военната им дейност и ги финансира. Но не всички тези милиции се подчиняват на заповедите на щаба в Йордания, а дори и тези, които го правят, не се придържат задължително към мисиите, които са им възложени.

Освен това някои от най-силните милиции са онези, на които Вашингтон не може или не иска да помогне по очевидни причини. Единият е свързаният с „Ал Кайда“ Фронт за завладяване на Леван, по-рано Фронта Ал-Нусра. Друг е Ахрар ас-Шам, коалиция от добре въоръжени радикални групи, които все още се бият, но главно помежду си.

Разбирането, че подкрепата за милицията срещу Асад не успя да постигне значими резултати на място, убеди Обама да ограничи подкрепата си от пари и оръжие и при никакви обстоятелства да не изпраща американски войници на бойното поле.

Тръмп, който пусна 60 ракети по сирийската база, от които армията на Асад може да е използвала химическо оръжие, завърши военното си участие в битката срещу Асад.

Американските сили ще продължат да се бият срещу „Ислямска държава“ (ИД), с масирана помощ от Сирийските демократични сили (СДС), милиция, състояща се предимно от кюрди и малко араби.

Но отговорността за мерките за сигурност в Сирия, стабилизирането на прекратяването на огъня в южната част на Сирия, създаването на други зони на деескалация и преди всичко ръководенето на дипломатическия процес официално бяха прехвърлени на Русия и Иран.

Решението на Тръмп също така елиминира дипломатическото предимство (очевидно с малка практическа стойност), че милициите са се възползвали от твърд западен поддръжник, който би предотвратил руското и иранското поглъщане на Сирия. Но това не е революционна промяна, след като Турция, навремето най-големият противник на Асад, даде ясно да се разбере преди няколко месеца, че няма да се противопостави на продължаващото му управление "по време на преходен период", за което не е посочила никакъв срок. И тази седмица френският президент Еманюел Макрон обяви, че отстраняването на Асад не е предварително условие за преговори за бъдещето на Сирия.

По този начин, освен Саудитска Арабия, никоя голяма сила все още не подкрепя искането на сирийската опозиция отстраняването на Асад да предшества всеки дипломатически процес.

 

Американо-турско напрежение

Това повдига въпроса как страни като Турция, Саудитска Арабия, Катар и Обединените арабски емирства, които са поели основната роля за финансирането на сирийската опозиция (всяка страна на собствената си милиция), ще реагират на американското решение. Предполага се, че те ще продължат да финансират и въоръжават послушните им милиции. Това безсмислено ще разтегне във времето борбата, но ще защити собствените им интереси.

Най-опасното разминаване в интересите на големите сили обаче е нарастващото напрежение между Турция и Вашингтон. То достигна нови висоти тази седмица, когато турската Анадолска информационна агенция публикува карта на американските военни бази в Северна Сирия, пълна с броя на американските войници, които служат във всяка от тях.

Това разгневи не само Вашингтон, но и всички членове на НАТО, тъй като никога преди една страна от НАТО не е разкривала военните тайни на други. Още по-лошо, публикуването на картата и броя бойци застраши американските войници и базите, където са разположени.

Предполага се, че местоположението на някои бази е публикувано няколко месеца преди това и вече е било известно на милициите, действащи в Северна Сирия. Но никога преди такава точна информация не беше изтичала от съюзник.

Причината за изтичането от Турция беше дълбокото й несъгласие във връзка с американската помощ за СДС. Турция подозира, че кюрдските бойци на СДС си сътрудничат с Кюрдската работническа партия (ПКК), която Анкара определя като терористична група. И се опасява, че някои от американските оръжия, които СДС използва срещу ИД в Ракка, са били дадени или ще бъдат дадени на кюрдски групи, които се борят с Турция.

Обещанието на Вашингтон, че оръжията са преброени и ще бъдат събрани от кюрдите, когато приключи кампанията, не успя да укроти тревогите на Турция и с право. Много американски оръжия се отправиха към терористичните групи след войните в Афганистан и Ирак. Но Вашингтон вижда кюрдите като ефективна и важна бойна сила срещу ИД, така че няма намерение, поне засега, да спре помощта на СДС.

Разграничението, което Вашингтон е направил между кюрдските милиции, които се борят срещу ИД и заслужават помощ, и некюрдските милиции, които се бият с Асад, които вече не го правят, може да увеличи сблъсъците между кюрдските милиции и ССА, която воюва заедно с турция за разширяване на сирийската територия под турски контрол.

Посланикът на Турция във Вашингтон Сердар Килич определи подкрепата на Съединените щати за кюрдите като "стратегическа грешка", твърдейки, че Ракка може да бъде превзет от турски и американски сили. Турски официални представители твърдят, че Анкара предлага да даде своя принос от десетки хиляди войници, но Вашингтон иска 80 000 души, което турците считат за прекомерно. Освен това те казаха, че Съединените щати всъщност нямат сериозен план за действие.

Сега загрижеността е, че разширяването на участието на Турция в провинция Идлиб и очакваните сблъсъци между нейните военни части и местните милиции биха могли да принудят Съединените щати, които искат да се оттеглят, след като бъде превзет Ракка, да задържат собствените си сили на място, за да предотвратят война между Турция и сирийските милиции.

 

Проблеми за кюрдите

Но ако Турция е доволна от оттеглянето на Америка, подкрепяните от САЩ кюрди трябва да се притесняват. Продължаващата американска помощ е гарантирана, докато войната срещу ИД продължава, но е вероятно да приключи, когато обстоятелствата се променят, защото Турция, въпреки сблъсъците си с Вашингтон, ще остане по-важен съюзник от кюрдите, чиято роля ще свърши заедно с края на ИД.

Поради което сирийските кюрди вероятно ще потърсят по-надежден съюзник от Съединените щати в тяхната война срещу турското господство и не е абсурдно да допуснем, че Иран, който се е доказал като лоялен покровител на шиитските милиции в Ирак и Сирия, може да поеме тази роля. Иран вече има близки връзки с иракски Кюрдистан и няма никакво разногласие със сирийските кюрди за оставането на Асад на власт.

С иранска и руска подкрепа кюрдите могат да спечелят място в преговорите за бъдещето на Сирия, от които досега са били изключени под турски натиск, с американско съгласие.

Решението на Тръмп припомня изоставянето на Вашингтон от иракските шиити, които насърчаваше да се разбунтуват срещу Саддам Хюсеин след войната в Залива от 1991 г. Помощта, която САЩ обещаха, никога не пристигна и десетки хиляди шиити бяха убити.

Тогава президентът Джордж Х. У. Буш се страхуваше, че подпомагането на шиитите ще даде възможност на Иран, така че той реши да остави Саддам на власт като опора срещу Техеран. Сега Тръмп премахва последните пречки пред укрепването на Иран в Сирия, като разчита на Русия да спре иранското нашествие.

Един сценарий, в който арабските държави ще използват оттеглянето на Вашингтон, за да предложат на Асад връщане към арабското лоно и масивна помощ за възстановяването на страната му в замяна на реформи, които включват споделяне на власт с политическите си съперници, понастоящем не е сред картите.

По този начин всички очи сега ще бъдат вперени в Русия и Иран. Руските сили, които влязоха в провинция Дараа тази седмица, за да наблюдават примирието, преразпределянето на силите на "Хизбула" за да наблюдават планираната карта на други зони на деескалация и относително спокойната Дараа, показват, че Сирия и Иран разбират взаимно интересите си.

Следващата стъпка е да се стабилизира зоната за прекратяване на огъня и да се отдалечи битката от границите на Йордания и Израел. Турция, Русия и Иран също обсъждат създаването на зона на деескалация в Идлиб. Това ще бъдат истински проверки за способността на Русия да управлява Сирия.

След като Вашингтон е напуснал терена (освен войната срещу ИД), Иран и Турция, като партньори в дипломатическия процес, ще укрепят позициите си. При други обстоятелства, Израел може да използва Турция като стратегически партньор за защита на интересите си. При сегашните обстоятелства Израел е подозрителен към Турция и се притеснява от близостта й с Иран и Русия.

Още по-важно обаче е, че сега Израел трябва да адаптира своята стратегическа парадигма към ситуация, в която Русия се превърна в доминиращ играч в Сирия и като цяло в Близкия изток, докато американците се насочват обратно отвъд океана.

................

Цви Барел, в. „Аарец“

11:44 | 09 Юли 2020 г.

Симеонов: Ще бъде забранено присъствието на публик...

11:44 | 09 Юли 2020 г.
Отново ще бъде забранено присъствието на публика по стадионите на футболните мачове. Информацията оповести лидерът на НФСБ Валери Симеоно...
11:38 | 09 Юли 2020 г.

На първо четене: Задължителна детска градина за 4-...

11:38 | 09 Юли 2020 г.
Предучилищното образование става задължително и за 4-годишните деца, решиха депутатите на първо четене. Промените са залегнали в Закона з...
11:29 | 09 Юли 2020 г.

Бобоков е арестуван за търговия с влияние

11:29 | 09 Юли 2020 г.
Бизнесменът Пламен Бобоков е задържан за 24 часа за търговия с влияниe. Междувременно, в президентството текат обиски включително във...
11:25 | 09 Юли 2020 г.

Цената на златото остава рекордна

11:25 | 09 Юли 2020 г.
Цената на златото тази сутрин слабо се променя, оставайки на нивата от септември 2011 г., когато беше регистрирана най-високата стойност ...
Пламен Узунов
11:19 | 09 Юли 2020 г.

ДАНС отне достъпа до секретна информация на Пламен...

11:19 | 09 Юли 2020 г.
ДАНС отне достъпа до секретна информация на Пламен Узунов.   Нa 9 юли 2020 г., въз основа осъществяване на законово регламен...
11:00 | 09 Юли 2020 г.

Мъж заплаши с убийство бившата си във Великотърнов...

11:00 | 09 Юли 2020 г.
Това информират от полицията.   На 7 юли в 23:10 часа съдействие в полицията е потърсила 40-годишна жена от село Горна Студе...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 12:15
  Парламентът на живо
 • 13:00
  Новини
 • 13:20
  Парламентът на живо