Зинаида Златанова: В Румъния корупцията не е намаляла, значи техният модел се провали (ВИДЕО)

Целта на борбата с корупцията не е да имате n-брой политици в затвора, а да я преборите, посочи бившият правосъден министър

Зинаида Златанова: В Румъния корупцията не е намаляла, значи техният модел се провали
Източник: Канал 3

Зинаида Златанова: В Румъния корупцията не е намаляла, значи техният модел се провали

Още по темата
Не съм чула някъде някой в Европа да е приложил модел като румънския, заяви в "Офанзива" бившият министър на правосъдието Зинаида Златанова.
 
"Съдебната власт би трябвало да е независима от другите. Румънският модел, за съжаление, нямаше  как да проработи по една проста причина - целта за борбата с корупцията не е да имате n-брой политици в затвора, а да я намалите или преборите", коментира още Златанова. 
 
"Независимо колко десетки или стотици политици имате в затвора, щом корупцията не е намаляла, това е индикаторът, че моделът се е провалил", обясни тя.
 
Зинаида Златанова добави, че само в България се наблюдават намерения да се привнесе румънския модел на борба с корупцията. 
 
"Би било жалко да правим copy-paste на румънския модел, такива желания за съжаление виждам само в България. Иначе в българските медии цари пълно мълчание около скандала в Румъния", продължи Зинаида Златанова.
 
"Аз лично наблюдавам много отблизо развитието на този тип правосъдие още когато то бе създадено 2004-2005 г. с тези два органа в Румъния. Знаехме, какво се канят да правят те, защото заедно водихме преговори за влизане в Европейския съюз и поддържахме постоянен контакт. Тогава, за наш късмет, в Народното събрание имаше изключителни юристи. За такъв тип държави като нас на Балканите, ако дадете тази прекомерна власт на една репресивна институция, то има голям риск тя да се превърне и да действа по начин, в който имаме печален опит", каза още бившият правосъден министър. 
 
Зинаида Златанова напомни, че България има в историята си "свои много печални органи".
 
"Имаме държавен съд от парламента, като третият държавен съд е на правителството на Александър Стамболийски, който има за цел да съди виновниците за загубените Балкански войни. Резултатът от всичко това у нас е печален и кулминира в известния на всички ни Народен съд, осъдил след 1944 г. стотици не само политици, а депутати, журналисти, адвокати. 
 
Добре е да четем историята си. Не е добре неуки хора да създават такива институции", добави Златанова.
 
Относно темата, повдигната от Корнелия Нинова от Бузлуджа, за създаването на нов единен анти-корупционен орган в България, Зинаида Златанова не бе особено ентусиазирана.
"Аз лично не съм голям привърженик на обособен единен анти-корупционен орган в България. Да, това е препоръка на Еврокомисията, зная откъде идва препоръката, зная и защо я прави комисията. Защото в България с превенцията и с борбата с корупцията се занимават прекалено много органи. От една страна, един човек ще има тази отговорност, а от друга страна това е опит сякаш да се успокои обгщественото мнение, защото България има проблем с корупцията, сериозен проблем. 
Но когато с една крайност се опитваш да пребориш друга крайност, тогава създаваш нов проблем", каза още тя. 
 
Според нея за подобна институция е нужен широк и сериозен обществен дебат.
"Ако това ще стане, трябва да има много сериозно обществено обсъждане, да се изказват доценти, професори, известни прависти. Подобен закон трябва да бъде приет с консенсус - ГЕРБ, БСП, патриотите, за да бъде устойчив. Защото ако той ще трае до следващите избори, тогава по-добре да не правим нищо", коментира Златанова.
 
По темата за внесените промени за финансирането на магистратите в Закона за съдебната власт, които после ГЕРБ не гласува, Зинаида Златанова заяви: "Това беше един нескопосан опит за псевдо-патриотичен популизъм в НС - нескопосан, защото нищо не се случи. От друга страна няма и как да се случи, защото държавата ни има редица споразумения с тези донори, визирани в законопроекта, и то от години наред", каза още Златанова.

Целият разговор със Зинаида Златанова в студиото на "Офанзива" - във видеото:

 

паметник
22:15 | 02 Юли 2020 г.

Възстановиха паметника на Христо Ботев в Одеса (СН...

22:15 | 02 Юли 2020 г.
Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" възстанови бюст-паметника на Христо Ботев, който беше от...
22:00 | 02 Юли 2020 г.

Проф. Николай Витанов: Случаите на COVID-19 у нас ...

22:00 | 02 Юли 2020 г.
Благоприятният сценарий за развитието на COVID-19 у нас отдавна не е факт. Това обяви математикът от БАН проф. Николай Витанов пред бТВ. ...
21:48 | 02 Юли 2020 г.

Разбиха тайна схема със стотици трафиканти на дрог...

21:48 | 02 Юли 2020 г.
Полицията във Великобритания разби топ секретна комуникационна система, използвана от престъпници и трафиканти на дрога и оръжие. &n...
Великобритания, флаг, знаме
21:33 | 02 Юли 2020 г.

Великобритания премахва карантината за граждани на...

21:33 | 02 Юли 2020 г.
Британското правителство премахва задължителната карантина за пътници от 75 държави, съобщи "Телеграф"   Великобри...
ЕЦБ не повиши финансирането на гръцките банки
21:21 | 02 Юли 2020 г.

16 европейски банки създават нова платежна система

21:21 | 02 Юли 2020 г.
Нова система за незабавни плащания ще бъде създадена в Европа под егидата на 16 финансови институции от пет страни на ЕС. Това се съобщав...
По аптеките липсва безплатно лекарство за болните от рак на гърдата
21:09 | 02 Юли 2020 г.

Създават карта на аптеките в България

21:09 | 02 Юли 2020 г.
Националната аптечната карта ще определя нуждите на населението в страната. Създаването на документа бе прието по време на днешното засед...

гледай на живо

03.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 00:25
  Спорт в обектива
 • 01:00
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин