Александър Ненков: Румънският модел създаде усещане за разправа с политическите опоненти (ВИДЕО)

За гласуване на анти-корупционен закон са нужни сериозен диалог и широк консенсус сред политическите партии, заяви депутатът от ГЕРБ

Александър Ненков: Румънският модел създаде усещане за разправа с политическите опоненти
Източник: Канал 3

Александър Ненков: Румънският модел създаде усещане за разправа с политическите опоненти

Изцяло независим орган на тази планета не може да съществува, а в Румъния се оказа, че техният модел за борба с корупцията създаде усещане за разправа с политическите опоненти по този начин, а не с дебати, каза в студиото на "Офанзива" депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.
"Ние много обичаме  все другите да са по-добри от нас, ние да сме най-злите, най-лошите, все нищо не умеем, продължи той.
"Каквито и промени да има  в т. нар. Закон анти-корупция, по него трябва да има сериозен диалог сред политиците, да се търси широк консенсус. Защото тогава той би имал по-голяма устойчивост за по-дълъг период от време.
Не мисля, че президентът трябва да назначи такъв човек начело на единна институция за борба с корупцията, но септември и октомври ще бъдат месеците за обсъждането.
Дебатът предстои, нормално е госпожа Нинова да набляга върху президента Радев, те го смятат за част от тяхната партия, макар че формално той не е от БСП", продължи Ненков.
"В крайна сметка важно е какви правомощия ще бъдат вменени на този орган, надявам се хората в него да бъдат най-честните и най-подходящите. Убеден съм, че ние ще търсим този орган да бъде независим."
Помолен да коментира изявлението на Бойко Борисов от днес, че ГЕРБ съзнателно е загубил президентските избори, Александър Ненков сподели:
"Смятам, че госпожа Цачева щеше да бъде един добър президент, защото я познавам. Но спомнете си когато спечелихме всички избори - местни, президентсти, в обществото се наслои усещането, че в един човек или в една партия е концентрирана прекалено много власт. А това никога не е довело до нищо хубаво във всяка страна", мотивира се Ненков.
По темата за противоречията в управляващата коалиция, Александър Ненков сподели, че "коалицията работи на много добро ниво."
Той увери, че е възможно ГЕРБ да поиска обяснение от вицепремиера от ОП Валери Симеонов, който изказа недоволство от министъра на туризма Николина Ангелакова.
"Разбира се, когато има уронване на престижа на партия ГЕРБ, може да се стигне до разговор с господин Симеонов. Понякога поведението му го отдавам на емоционални състояния, когато е по-експресивен, били сме в една комисия: той първо подхожда експресивно, после съжалява."
За поправките за външното финансиране на магистратски организации, внесени в Закона за съдебната власт, които после ГЕРБ отказа да подкрепи с гласуване, Анатоли Нанков обясни:
"Когато говорим да тероризъм, когато говорим за български вероизповедания да се финансират отвън, ние имаме консенсус.
По същия начин стои въпросът със съдебната система - съюзът на съдиите и подобни съсловия, как да бъдат финансирани. Тук според мен по-големият дебат и наша грешка е, че не повдигнахме дебата кои съсловия и организации трябва дабъдат изчистени от чуждо влияние - американско, руско. В тях влизат и зелените организации, които получават финансиране отвън, както и съдиите.
Може би трябваше да повдигнем по-сериозно дебата в кои области не можем да си позволим външна намеса."
За договора за добросъседство с Македония, който предстои да бъде подписан идния месец, Александър Ненков каза:"
"Договорът с Македония е сред най-големите успехи на управлението, но той бе постигнат със съвместните усилия със Зоран Заев Този договор е една начална стъпка за намаляването тна анти-българската реторика, която е инспирирана там от външни фактори. По-важното е, че България започва да играе много важна роля в Югоизточна Европа и на Балканите", заключи той.

 

Целият разговор с Александър Ненков в "Офанзива" - във видеото:

 

19:24 | 05 Юли 2020 г.

Постоянен арест за приближените до Божков, следили...

19:24 | 05 Юли 2020 г.
Най-тежката мярка „задържане под стража“ постанови Специализираният наказателен съд спрямо приближените до бизнесмена Васил Б...
Борисов к
19:19 | 05 Юли 2020 г.

Началникът на НСО: Приближено до Борисов лице е на...

19:19 | 05 Юли 2020 г.
"Нашето професионално становище по въпроса за това как ще се структурират тези служби в Закона за МВР изобщо не беше търсено. Със съ...
19:01 | 05 Юли 2020 г.

Д-р Иван Минчев: Четири часа след като сме си изми...

19:01 | 05 Юли 2020 г.
С една усмивка може да се изразят много неща, дори агресивност, само от формата на зъбитие. Дори една загуба от 1-2 млм. се отразяват.&nb...
18:37 | 05 Юли 2020 г.

Константин Марков, "Тангра": Песента "Денят" пости...

18:37 | 05 Юли 2020 г.
Този момент с пандемията от COVID-19 ни даде възможност за равносметка да се върнем назад и да преосмислим живота си. Това съобщи в ефира...
\
18:24 | 05 Юли 2020 г.

Димитър Главчев: Закачките между институциите руша...

18:24 | 05 Юли 2020 г.
„Когато се встъпи в длъжност с един подход, така се продължава”, каза експредседателят на 44 НС Димитър Главчев относно ...
Искрен Веселинов
18:10 | 05 Юли 2020 г.

Искрен Веселинов: Институциите са създадени, за да...

18:10 | 05 Юли 2020 г.
"Институциите са създадени, за да работят помежду си, а не постоянно да са в някакво единоборство", категоричен бе Искрен Весел...

гледай на живо

05.07.2020
 • в момента
  Парчета от реалността
 • 20:00
  Новини
 • 20:20
  Имате думата
 • 21:00
  Новини