Емил Караниколов: Управленската програма ще бъде обявена до месец

Програмата все още се обсъжда между коалиционните партньори ГЕРБ и ОП, каза министърът на икономиката

Емил Караниколов
Източник: Канал 3

Емил Караниколов

Емил Караниколов, министър на икономиката, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по Радио К2 и Канал 3 коментира актуалните политически теми. В дебатът участваха още президентите на двата синдиката Пламен Димитров на КНСБ и Димитър Манолов КТ "Подкрепа“.

Водещата помоли госта си финализира впечетленията от това, ме работодателите обвиниха синдикатите, че са вредни за икономиката, социалната сфера и развитието на бизнеса.

"Апелирам двете страни да положат максимални усилия и да намерят пресечни точки в своите позиции. Считам, че всичко това трябва да стане на масата на НСТС. Няма едните да ги има без другите“, отговори министърът на икономиката.

Българската банка за развитие

Емил Караниколов благодари на депутатите в парламента, че са гласували Българската банка за развитие да мине под шапката на Министерството на икономиката. Оттук-нататък тази банка ще изпълнява функциите по подпомагане на малкия и среден бизнес. Основният проблем на малкия и среден бизнес е финансирането.

Всички чуждестранни инвеститори в България споделят, че имат проблем с работната сила. Колкото повече инвеститори идват, те ще започнат да се борят за работниците си. Начинът е да се подобрят условията за труд, да се увеличат заплатите и да се подобри стандарта на служителите.

 Правителството работи за преодоляване на регионалните дисбаланси. Проблемът е, че много от инвеститорите, които идват в България, сами желаят да развиват бизнес в София или Пловдив, посочи Емил Караниколов. Той допълни, че последните сертификати са в много други региони, където има безработица.

"Какви трябва да бъдат реалните стимули за равномерното развитие на икономиката?“, попита Беновска.

 Последните сертификати, които са дадени са в сферата на производството и високотехнологичният сектор за сметка на логистиката. Българската банка за развитие ще се използва за преодоляване на регионалните дисбаланси и за икономическо стимулиране, подчерта министър Караниколов.

"ББР не трябва ли да бъде банката, която да амумулира финансовите резултати на държавните предприятия?“, попита Беновска.

Емил Караниколов отговори, че не трябва да има концентрация на държавни финансови средства в една банка. ББР е създадена да стимулира и помага на малкия и среден бизнес, а не да бъде типичната търговска банка. ББР има достатъчен финансов ресурс.

Кога ще бъде обявена коалиционната управленска програма?

До един месец програмата ще бъде представена, обяви министър Караниколов. Програмата все още се обсъжда между коалиционните партньори ГЕРБ и ОП.

 

 

Етикети: Беновска пита
19:24 | 05 Юли 2020 г.

Постоянен арест за приближените до Божков, следили...

19:24 | 05 Юли 2020 г.
Най-тежката мярка „задържане под стража“ постанови Специализираният наказателен съд спрямо приближените до бизнесмена Васил Б...
Борисов к
19:19 | 05 Юли 2020 г.

Началникът на НСО: Приближено до Борисов лице е на...

19:19 | 05 Юли 2020 г.
"Нашето професионално становище по въпроса за това как ще се структурират тези служби в Закона за МВР изобщо не беше търсено. Със съ...
19:01 | 05 Юли 2020 г.

Д-р Иван Минчев: Четири часа след като сме си изми...

19:01 | 05 Юли 2020 г.
С една усмивка може да се изразят много неща, дори агресивност, само от формата на зъбитие. Дори една загуба от 1-2 млм. се отразяват.&nb...
18:37 | 05 Юли 2020 г.

Константин Марков, "Тангра": Песента "Денят" пости...

18:37 | 05 Юли 2020 г.
Този момент с пандемията от COVID-19 ни даде възможност за равносметка да се върнем назад и да преосмислим живота си. Това съобщи в ефира...
\
18:24 | 05 Юли 2020 г.

Димитър Главчев: Закачките между институциите руша...

18:24 | 05 Юли 2020 г.
„Когато се встъпи в длъжност с един подход, така се продължава”, каза експредседателят на 44 НС Димитър Главчев относно ...
Искрен Веселинов
18:10 | 05 Юли 2020 г.

Искрен Веселинов: Институциите са създадени, за да...

18:10 | 05 Юли 2020 г.
"Институциите са създадени, за да работят помежду си, а не постоянно да са в някакво единоборство", категоричен бе Искрен Весел...

гледай на живо

05.07.2020
 • в момента
  Парчета от реалността
 • 20:00
  Новини
 • 20:20
  Имате думата
 • 21:00
  Новини