Правителството бори ТЕРОРИЗЪМА с правописни грешки

И авторите на управленската програма, която ще повишава грамотността, се показаха неграмотни

управленска програма
Източник: Канал 3

Обезоръжаваща неграмотност по майчин език демонстрираха авторите на управленската програма на правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти за мандата 2017-2021.

Обемистият план как ще ни управляват в продължение на 4 години и как възнамеряват да ни подобрят живота, бе публикуван на сайта на МС. Сред основните приоритети в него е образованието, подобряване на качеството му и битката с неграмотността. Доказателство, че такава е отчайващо необходима, дадоха авторите на правителствената програма.

Те показаха странна привързаност към едно звучене от Татово време, когато бяхме свикнали да чуваме от най-големите първенци в държавата неграмотния изговор на съществителните от мъжки род, когато се членуват - като, например, "комунизЪма" и "социализЪма".

В духа на добрата стара управленска традиция и днешните управници влизат в капана на ненаучената граматика на българския език. В раздела за обществения ред и сигурност управляващите са записали, че приоритет ни е

"Противодействие на ТЕРОРИЗЪМА, организираната престъпност и корупцията". Като цел под формулирания приоритет е посочено изречението: "Ефективно противодействие на ТЕРОРИЗЪМА, организираната престъпност и корупцията.

В същото време в раздела за образованието е записано, че ще се провежда "решителна политика, насочена към ликвидиране на неграмотността  и  задължителното  образование...". Очевидно управленците трябва да започнат ограмотяването от себе си или в най-добрия случай - от подчинените си чиновници.

Иначе в програмата има немного конкретика, а там, където е налице, в повечето случаи ни е добре известна още от предизборната кампания и програми на партиите от управленската коалиция.

И понеже сме на темата образование, в този раздел е записано обявеното вчера намерение на МОН да прави предучилищната за четиригодишните задължителна и безплатна. Планира се промяна на принципа на делегираните бюджети, като те вече няма да зависят само от броя ученици.

Удвояване на учителските заплати до края на мандата, инвестиции и ръст на бюджета за образование ежегодно е заложено още в управленската програма, която въвежда вече в документ една идея от миналата година, лансирана от шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. А именно

Тестове в училище за употреба на дрога с разрешение на мама и татко

Въвеждането на доброволни тестове за наркотици сред учениците ще бъде след предварително съгласие на родителите и ще се осъществява от МВР съвместно с МОН и МЗ, е записано в раздела за сигурността и вътрешния ред. Пак там са обещаните нови 1000 униформени полицаи, които ще бъдат назначавани, както и удвояване на обучаваните в Академията на МВР, където вече ще се приемат 2000 бъдещи полицаи. Ще се отварят и повсеместно полицейски офиси за граждани.

Вдигат заплатите на войниците

В отбраната ще чакаме освен изпълнение на проектите за модернизация на армията и изграждане на военен оперативен център за киберотбрана. Планирано е въвеждане на военно обучение в училище и повишение на основната заплата на военните с приоритет - заплащането на войниците плюс модел за автоматична индексация при нарастването на средната заплата. Военното присъствие на границата пък ще се засилва, ако е налице миграционен наплив. Граничарите трябва да получат по-добра система за видеонаблюдение, да бъдат дооборудвани и обезпечени.

Данъци няма да се пипат, гоним влизане в Шенген и в Еврозоната,

евроатлантическите ценности, отпадането на Механизма за сътрудничество, ще развиваме ядрена енергетика с удължаване на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" и построяване на нова атомна централа на площадката в Белене, но без участието и ангажимента на държавата. Тук е и мечтаният газов хъб "Балкан" със собствен добив. Обещана ни е и пълна либерализация на енергийния пазар.

Правителството предвижда още да довърши изграждането на магистралите "Струма" и "Хемус", да търси пари за АМ "Черно море" и "Русе-Варна", както и да открие нови ГКПП с Гърция, Македония и Сърбия.

Тук са и всички жп проекти - жп линията София-Септември, изграждане на жп участък София-Волуяк, модернизацията на линията Пловдив-Бургас, Драгоман-София, модернизация на жп възел Пловдив, възстановяване на проектните параметри на жп линията Русе-Варна, покупка на нови локомотиви и вагони. Пътниците пък ще бъдат зарадвани с общо разписание на обществения пътнически транспорт - автобусен и железопътен.

Правим Туристическа полиция

Туризмът ни пък ще трябва да утвърждава България като целогодишна туристическа дестинация, а за да се спазват правилата и правата на потребителите, и да се обслужват културно, ще се прави и"Туристическа полиция" в националните курорти. Пак с промени в закона ще създаваме "туристически инспекторат", който ще има регионални структури. За поредна година ни се обещава да се намалят цените на "плажните принадлежности", сиреч чадъри и шезлонги, което, въпреки заложените изисквания към концесионерите, това лято не се случи.

Тук са и предизборните обещания на управляващите за минимална заплата от 650 лв. и средна в размер на 1500 лв. до края на мандата.

Сред плановете в социалната сфера е предвидено подобряване на жилищните условия за маргинализирани групи от обществото. С бюджетни и европари е предвидено обучението на 150 000 трайно безработни, като то ще бъде съобразено със списък на професиите, които търси бизнесът. Държавата се готви да намери работа и на 3000 души с увреждания. Обещава се още всеки младеж 4 месеца след регистрацията му като безработен да получи предложение за обучение, работа и образование. Социалните помощи ще се обвързват със заетост. Фигурира и вече повишеният на първа стъпка минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, което ще доведе до повишаване и на минималните размери на останалите пенсии за трудова дейност.

Демографската криза ще борим с повишаване на раждаемостта, като не е обяснено по-конкретно как ще става това, освен чрез  имиграция.

Освен, че ще довършваме съдебната реформа, ще реформираме и спорта.

Властта е замислила редица промени в нормативната база, насърчаване на спортуването сред децата и младежите, както и включване на длъжността "треньор" към онези, на които се зачита учителски стаж за пенсия. Пак сред спортните приоритети е включена превенцията и контролът на употребата на допинг.

Акцентът в здравеопазването е в профилактика, достъп на всички до здравни услуги, повсеместно ваксиниране на населението, контрол и ефективно харчене на парите от Здравната каса. Ще ни бранят и от опасни храни и продукти.

Без изненада, на първо място преди здравето и образованието на нацията е посочено Председателството на ЕС, изведено като приоритет номер едно в 128 страници програма.

Апелативният спецсъд пуска под домашен арест Иванчева и Петрова
07:20 | 06 Юли 2020 г.

Днес съдът решава какви ще са присъдите на Десисла...

07:20 | 06 Юли 2020 г.
Днес съдът ще реши каква ще е съдбата на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.   На предишното заседание на 3 юли прокуратура...
07:15 | 06 Юли 2020 г.

Започват разкопките на Хераклея Синтика край Рупит...

07:15 | 06 Юли 2020 г.
Днес започват дългоочакваните разкопки в Хераклея Синтика. Екипът на доц. д-р Людмил Вагалински възобновява работата си на обекта край с....
Маказа
07:10 | 06 Юли 2020 г.

Затвориха ГКПП "Маказа" за туристи към Гърция

07:10 | 06 Юли 2020 г.
От днес Гърция е затворена за сръбски граждани. Забраната за влизане ще важи до 15-ти юли и е наложена заради тревожната ситуация с корон...
07:02 | 06 Юли 2020 г.

Само 63 новозаразени с COVID-19 у нас, още 17 са и...

07:02 | 06 Юли 2020 г.
Само 63 са регистрираните нови случаи на коронавирус у нас през последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал, публ...
06:57 | 06 Юли 2020 г.

Седмицата започва със слънчево време с валежи над ...

06:57 | 06 Юли 2020 г.
В понеделник ще бъде ясно и предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 28°...
Милош Крушчич
01:30 | 06 Юли 2020 г.

Милош Крушчич пред Канал 3: Футболистите плакаха з...

01:30 | 06 Юли 2020 г.
В ексклузивно интервю за Канал 3, бившият треньор на ЦСКА Милош Крушчич опроверга слуховете, че е щял да бъде заменен на поста си от Стам...

гледай на живо

06.07.2020
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс
 • 09:45
  Телемаркет