Отчаян ход! С крадените от КТБ пари, Цветан Василев наел за защитници и американски лобисти!

Какво е важно да се знае и защо наглостта на Василев вече минава всякакви граници

Отчаян ход! С крадените от КТБ пари, Цветан Василев наел за защитници и американски лобисти!
Източник: Канал 3

Отчаян ход! С крадените от КТБ пари, Цветан Василев наел за защитници и американски лобисти!

Стратегията на банкера-беглец Цветан Василев по представянето му на жертва заради банкрута на четвъртата по големина българска банка КТБ взима все по-колосални размери. В петък сутринта стана ясно, формално чрез преводен текст от държавната Българска телеграфна агенция, но на практика от сайта "Дневник“ на обвиняемия олигарх Иво Прокопиев, че Василев е наел американски лобисти, в опит да се спаси от търсенето на отговорност за грабежа на 3,5 млрд. лв. и нанасяне на щети на бюджета в общ размер на над 5 млрд. лв.

ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ И ИВО ПРОКОПИЕВ АТАКУВАТ В ТАНДЕМ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА

За никого не е изненада, че укриващият се в Белград фараон, предприема този пореден и изключително отчаян ход да се спаси от правосъдието. Просто всичките досегашни опити за “спасение” претърпяха логичен провал. Първо беше обвързването му с руския олигарх Малофеев, като на подставеното му лице Пиер Луврие, Василев прехвърли за 1 евро активи за 1 милиард, включващи „БТК“, „Дунарит“, „Авионамс“, „НУРТС, ТВ7“ и др. След последвалото фиаско, нае друг руснак – Дмитрий Косарев, който пък му обеща закрила, срещу „делба“ на откраднатото от вложителите.

След като и тази схема се провали, поръчковите „журналисти“ на Василев, като Мирослав Иванов, изведнъж започнаха да пишат, че „групата на Малофеев“ била „мутренска“, и логично последва поредния план на фараона за „защита“ на себе си и на заграбеното от КТБ. За първи път обаче, Цветан Василев открито се опитва да намеси името на Държавния департамент на Съединените американски щати, като в публикация в американско издание, се твърди, че срещу хонорар от 50 000 долара месечно, беглецът от българското правосъдие е наел двама лобисти. Тяхната задача била да съберат доказателства, които да поставят Василев под закрилата на т.нар. Закон “Магнитски”, който позволява защита на лица, които са обект на репресии.  

Какво е важно да се знае и защо наглостта на Василев вече минава всякакви граници?

1. Наемането на двама лобисти, пък били те – бивш служител на ЦРУ със завидния 30-годишен опит и на бивш губернатор на Щата Ню Мексико, по никакъв начин не ангажира американската държава, още по-малко Посолството на Съединените американски щати в София, Белград и където и да е по света, както и най-вече Държавния департамент. Анализ на решенията на Държавния департамент по прилагане на Закона “Магнитски” показва, че шансовете на Василев да получи “закрила” са абсолютно нулеви. Всъщност публикацията в The Hill, представена от „Дневник“ като такава в „авторитетно“ издание, стъпва изцяло върху сведенията, предоставени на изданието от същите тези лобисти, наети от Василев, които са цитирани там. Т.е. със завлечените пари от „Дунарит“, „Петрол“, „Сана Спейс Хотел Хисаря“ и „Хелт енд Уелнес“, които предприятия Василев продължава нагло да източва, сега се опитва отново да хибридства, вече в американски издания, във войната си срещу българската държава и българската прокуратура.  

2. Законът “Магнитски” има поле на действия предимно в държави, които нямат тези задълбочени и трайно установени контакти, каквито са междудържавните и междуинституционалните отношения между България и САЩ, както и между институциите на двете страни. Най-малкото, България е стратегически партньор на Съединените щати на Балканите, член на НАТО и не по-малко важно – на Европейския съюз. България не е Русия и този закон няма нищо общо с целта, за която се опитва да го употреби Василев. Този закон изобщо не може да бъде приложен в случая и да „оневини“ Василев, както се опитват да представят ситуацията поръчковите медии-бухалки на Иво Прокопиев, защото е свързан с налагането на санкции именно на лица, уличени в корупция, но не и да осигури „закрила“ на подобни крадци като Василев.

3. Цветан Василев има качеството на обвиняем за ръководител на организирана престъпна група, както и още над дузина и половина обвинения. Неговата виновност или невинност подлежи на установяване, единствено и само по правовия ред и от съда на една държава-член на Европейския съюз, гарантираща правото на защита на своите и чуждите граждани. Абсолютна наглост е крадец на милиарди, създател на най-голямата финансова пирамида в българската история – нещо потвърдено освен от българската прокуратура, така също и от доклада на независимата международна разследваща фирма “Аликс Партнърс“, да иска закрила по този закон, изкарвайки се жертва и борец срещу корупцията, след като самият той е неин символ!

4. Фалитът на КТБ доведе до сериозни загуби за бюджета на Република България. А за предотвратяването на по-големи последици и невъзникването на банкова криза у нас, България получи подкрепа от европейските институции.

5. Раздухването на наемането на американски лобисти от Цветан Василев, по никакъв начин няма и не може да има отражение във външнополитически план. Целта на Василев, а и на неговите съучастници от плащането на минимум 50 000 долара месечн,о е предизвикването основно на медиен шум в страната и напълно логичен опит за неглижиране на огромния по мащаб обвинителен акт за източването на КТБ. Нещо за което и ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев изрично предупреди, че се очаква като защитна стратегия от фараона Василев.  

Извън тези важни подробности, фактът, че публикацията за поредния опит за бягство от правосъдието на Цветан Василев излиза именно в поръчково издание на олигарха Иво Прокопиев, окончателно разкрива пълен синхрон в действията на двамата клиенти на прокуратурата. Нещо повече, това обяснява и особената активност на зависимите от Прокопиев негови проксита – Росен Плевнелиев, Христо Иванов, Николай Стайков и т.н., които упорито са се заели със защитата на Цветан Василев от внасянето н съда на обвинителния акт срещу него преди две седмици.

Вече за никого не е тайна, че фалиралата телевизия бТВ също е станала част от стратегията на Цветан Василев, да си осигури защита от правосъдието. Нещо повече, оперативната информация сочи, че български бизнесмен, който има и швейцарско гражданство, активно е посредничил за преговори по закупуването на бТВ от фирма-фантом, която има подсигурен бюджет от няколкостотин милиона долара, откраднати от КТБ, с които телевизията да стане скрита собственост на Цветан Василев.

Същото лице, което преговаря за покупката на бТВ, активно е работил и по наемането на двамата американски лобисти, които ще представляват банкера-беглец в опита му да се изкара “жертва” на собствения си фалит. Плановете са, при скорошно финализиране на сделката, контролът над бТВ да се поеме от работещите в момента в друга телевизия, която получава скрито финансиране от Цветан Василев – банкрутиралата кабелна програма BiT.

И още една подробност, която показва, че Цветан Василев упорито продължава да използва откраднатите от КТБ милиарди, за да си осигурява алиби и бягство от затвора. Американското издание The Hill, разбира се, пропуска да напомни, че не за първи път Василев наема американски лобисти за реализирането на собствени проекти.

В опита си да овладее цялата власт в държавата, само преди пет години, Цветан Василев беше наел бивш американски военен, а също с пари на пирамидата КТБ, фараонът бе платил колосални суми, за да закупи лиценз за излъчването на Си Ен Ен на български език, както и за изпращането на скъпоплатени обучения в централата на медията в Атланта на журналисти от банкрутиралата телевизия ТВ7. Част от въпросните “журналисти” днес са назначени, именно с протекцията на Цветан Василев, в летящата към фалит нова негова медия-бухалка – телевизия бТВ.

Плановете в стратегията на банкера-беглец да се спаси от възмездието на закона, разбира се, далеч не спират дотук. Сред ресурсите, които ще бъдат употребени за манипулиране на общественото мнение и превръщането на Цветан Василев в образа на “жертвата”, са включени и опити за дестабилизация и безредици. Фараонът от КТБ, обаче, пропуска една съществена подробност – всичките му проекти, преди, а и след бягството му се провалиха. Законът “Магнитски” няма да спаси Василев, но българският закон – рано или късно ще го накаже.

Източник: Блиц 

Етикети: Цветан Василев
Йордан Апостолов
18:08 | 10 Юли 2020 г.

Йордан Апостолов: Световната икономика до сега се ...

18:08 | 10 Юли 2020 г.
Тежките икономически последствия от здравната криза тепърва предстоят. Това мнение сподели депутатът от НФСБ Йордан Апостолов в предаване...
горски пожар
17:46 | 10 Юли 2020 г.

Силни ветрове разпалват горски пожари в Гърция

17:46 | 10 Юли 2020 г.
Поредицата дни без дъжд и с температури около 36 градуса по Целзий допринесоха за разрастването на няколко горски пожара в Гърция, съобщи...
Гонзо
17:33 | 10 Юли 2020 г.

Гонзо пред Канал 3: Левски можеше да надмине Лудог...

17:33 | 10 Юли 2020 г.
Левски е щял да надмине Лудугорец, ако предишният собственик на тима – Васил Божков, е останал в клуба. Това мнение изрази специалн...
17:30 | 10 Юли 2020 г.

Преди оставката: Шефът на НСО отменил искането си ...

17:30 | 10 Юли 2020 г.
Точно преди да подаде оставка като шеф на НСО, Красимир Станчев е отменил писмото си, с което иска от другите институции съдействие за за...
\
17:19 | 10 Юли 2020 г.

Официално: Музеят "Света София" става джамия

17:19 | 10 Юли 2020 г.
Турският Държавен съвет (Висшият административен съд на Турция) днес реши, че музеят "Света София" отново може да стане джамия,...
Парите носят щастие
17:15 | 10 Юли 2020 г.

Да, парите могат да ви купят щастие

17:15 | 10 Юли 2020 г.
Рефренът, че „парите не могат да ви купят щастие“ с днешна дата звучи все по-невярно и затова свидетелства едно проучване про...

гледай на живо

10.07.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива