Фронтекс: ТРАФИКАНТИТЕ НА МИГРАНТИ ПЕЧЕЛЯТ ПО 6 МЛРД. ЕВРО на година

Само глобално решение може да спре бежанските потоци към Европа

Фронтекс: ТРАФИКАНТИТЕ НА МИГРАНТИ ПЕЧЕЛЯТ ПО 6 МЛРД. ЕВРО на година
Източник: EPA/БГНЕС

Фронтекс: ТРАФИКАНТИТЕ НА МИГРАНТИ ПЕЧЕЛЯТ ПО 6 МЛРД. ЕВРО на година

 

Подсигуряването на външните граници на ЕС няма да спре миграцията. Нужни са повече легални пътища за подаване на молби за убежище.

Това отбелязва ръководителят на Фронтекс Фабрис Лежери.

"Фронтекс оказва помощ на страни, подложени на силен миграционен натиск. Ние сме предоставили на Италия 13 кораба, три хеликоптера, два самолета и 450 гранични полицаи. Подпомагаме италианските власти при наблюдението на външните граници, при спасяването на изпаднали в беда, както и при идентифицирането и регистрацията на мигрантите в няколко сборни пункта в Сицилия.

Освен това помагаме за разкриването на каналджийски мрежи в страните, от които произхождат мигрантите, и в транзитните страни. Спасяването на изпаднали в беда е задължение на всички, които се намират в открито море. Само през миналата година Фронтекс е участвал в спасяването на 90 000 души в Италия и Гърция.

Наблюдението и охраната на границите обаче, не е панацея. Само едно глобално решение може да овладее бежанските потоци", казва Фабрис Лежери.

На въпроса "трябва ли хуманитарните организации да се ангажират повече в кризисните региони като Йемен, Уганда, Южен Судан и по-малко в Средиземно море" той казва следното: "Нека да повторя още веднъж. Спасяването на хора, изпаднали в беда, е дълг за всички намиращи се в открито море кораби.

Няма съмнение, че каналджиите използват трагедията и отчаянието на бежанците и мигрантите и се обогатяват значително. По наши изчисления, каналджиите са спечелили от мръсния си бизнес само през 2015 година между 4 и 6 милиарда евро. Ситуацията по всички външни граници на ЕС е много напрегната.

Не само в Италия, но вече в значителна степен и в Испания и Гърция. Въпреки че каналджиите в Мароко, Алжир, Либия, Египет и Турция не са обединени в някаква организация, те имат нещо общо помежду си: те не се грижат за сигурността на мигрантите.

Те натоварват 150 души на надуваема лодка за десет души и ги пускат в морето при лоши метеорологични условия. Много често лодките потъват малко след като са напуснали крайбрежието на тези страни. И това води до ужасни трагедии. Решението на този въпрос трябва да съдържа много различни елементи.

Първо трябва да бъдат премахнати причините за миграцията, тоест войната, конфликтите, бедността и глада. И след това трябва да бъдат създадени легални пътища, по които бежанците да подават молби за предоставяне на убежище, за да не попадат в престъпните мрежи на търговците на хора.

Всички знаем, че тези цели са свързани с големи предизвикателства. Фронтекс помогна за арестуването на 600 души, обвинени в търговия с хора. И нашата служба няма да прекрати борбата срещу този вид престъпност".

Фабрис Лежери подчертава, че "сътрудничеството със страни извън ЕС е неотменна съставна част от дейността на Фронтекс". "Ние имаме споразумения с общо 18 държави. Целта ни е да споделяме натрупания положителен опит от успешните проекти, да обучаваме силите за сигурност в охраната на границите и за спазване на основните човешки права.

Концентрираме се върху това, което може да бъде подобрено. Поставили сме си за цел да разширим сътрудничеството, както със страните извън ЕС, така и с транзитните държави. През миналата година Фронтекс командирова офицери за свръзка в трети страни, сред които са Турция, Сърбия и Нигер", казва още ръководителят на Фронтекс.

На въпроса "получава ли Фронтекс достатъчно средства от страните-членки на ЕС, за да изпълнява мисията си" Лежери отговаря по следния начин: На 15 декември 2015 година ЕК представи законопроект за създаването на европейска брегова и гранична охрана. Предложението беше одобрено от Европейския парламент и от Съвета на Европа за рекордно краткото време от девет месеца.

"Новата европейска брегова охрана, която разширява правомощията на Фронтекс, беше създадена на 6 октомври 2016 година. Това е еднозначен сигнал за подкрепата от страна на европейските политици и за разширяването на нашите задачи.

Сега по външните граници на ЕС са разположени 1800 гранични полицаи, които са командировани от 28-те страни-членки на ЕС и от четири асоциирани в Шенгенското пространство държави. Зад гърба ни е не само Брюксел. Ние работим в тясно сътрудничество с много европейски столици", казва в заключение ръководителят на Фронтекс Фабрис Лежери.

Етикети: каналджийство
16:40 | 12 Юли 2020 г.

Трагедия във Врачанско! Две момчета загинаха при п...

16:40 | 12 Юли 2020 г.
Страшна трагедия е станала преди минути във врачанското село Алтимир, предава BulNews. При почистването на басейн са загинали две ...
Катастрофирала цистерна спря движението на Хемус и в двете посоки
16:31 | 12 Юли 2020 г.

Променят движението заради ремонт на естакадата на...

16:31 | 12 Юли 2020 г.
Във връзка с ремонтни работи на дилатационни фуги на естакадата при ул. „Бистришко шосе“ се въвеждат промени в организацията ...
Рила
16:26 | 12 Юли 2020 г.

Нагъл турист се изкъпа в езерото „Бъбрека”

16:26 | 12 Юли 2020 г.
Чуждестранен турист се изкъпа в езерото „Бъбрека”. Поредното нарушение на Седемте Рилски езера е от събота. От снимки, разпро...
Нощен клуб
16:00 | 12 Юли 2020 г.

Отварят нощните заведения и разрешават семейните с...

16:00 | 12 Юли 2020 г.
На брифинг на Министерството на здравеопазването бяха съобщени нови промени в заповедта за противоепидемичните мерки по време на извънред...
Тежка катастрофа в Тополовец, пътят между Монтана и Видин е затворен
15:36 | 12 Юли 2020 г.

Тежка катастрофа в Тополовец, пътят между Монтана ...

15:36 | 12 Юли 2020 г.
Тежка катастрофа е станала пред минути между Монтана и Видин, предаде BulNews.   Инцидентът е на кръстовището на село Тополо...
covid-19
15:26 | 12 Юли 2020 г.

Португалски вратар бе отстранен на полувремето, за...

15:26 | 12 Юли 2020 г.
Вратарят на португалския "Беленензес" Андре Морейра бе принуден да напусне терена на полувремето на мача между своя отбор и &qu...

гледай на живо

12.07.2020
 • в момента
  Беновска пита
 • 19:00
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 19:45
  Парчета от реалността
 • 20:00
  Новини