Годишнината от смъртта на принцеса Даяна завладя медиите в Европа

Популярността на Чарлз, наследника на британския трон, се понижи

Годишнината от смъртта на принцеса Даяна завладя медиите в Европа
Източник: Reuters

Годишнината от смъртта на принцеса Даяна завладя медиите в Европа

В навечерието на 20-тата годишнина от смъртта на принцеса Даяна, репортажи по събитието изпълниха менюто на всички списания, вестници и телевизионни екрани не само във Великобритания, но и в Европа.

Британската преса предложи специални издания, допълнения и справки с новинарски статии за нейните живот и смърт и връзката й с кралското семейство.

Междувременно популярността на Чарлз, наследника на британския трон, се понижи в резултат на това внимание върху бившата му съпруга и очевидно неуспешния им брак.

В Европа много медийни групи се заеха с документални филми, специални доклади или свои собствени разследвания, две десетилетия след кончината на уелската принцеса в автомобилна катастрофа в Париж на 31 август 1997 г.

В Австрия публичният телевизионен оператор ORF ще излъчи няколко документални филма тази седмица, включително един, озаглавен " Diana - Forever and Ever" - ретроспекция на нейния живот в Бъкингамския дворец. "Той показва живот в златна клетка и многократните опити на Даяна да се измъкне от нея", посочва коментаторът от телевизионния канал Лисбет Бишов.

На 31 август Радио "Виена” ще посвети цялата си програма на принцесата. Тогава в ефир ще води австрийския журналист Евалд Вурцингер, който спомогна за издигането на неин паметник във виенски парк през 2013 г.

Френският канал France 2 ще отбележи тъжната годишнина в неделя с няколко документални филма. "Двадесет години по-късно е време да погледнем отново към онова, което тя донесе на монархията и да си припомним коя беше наистина", каза един от кралските експерти на канала Стефан Берн. Той заяви, че нейната трагична съдба я поставя сред популярните личности, чиито ранни смъртни случаи на практика ги обезсмъртяват - като американските актриси Грейс Кели или Мерилин Монро.

Матиас Гюртлер, управител на седмичното списание "Гала”, заяви, че списанието е планира специално издание в отговор на френския интерес към британската принцеса. "Интересът към нея е свързан с имиджа й на бунтовник и на някой, който нарушава правилата в един строг и закостенял свят", каза той.

В Полша женското списание "Wysokie Obcasy” сложи Дияна на първа страница този месец. "Ние приемаме годишнината много сериозно. Поляците все още са запленени от нея", споделя главният редактор Ева Вицорек. "Разказът за Даяна е съвременна приказка, превърната в легенда."

Българската обществена телевизия БНТ пък ще излъчи документалния филм на ВВС „Даяна: Седем дни, които разтърсиха света“, в който принцовете Уилям и Хари говорят за смъртта на майка си.

 

Етикети: Принцеса Даяна
Европейска централна банка
19:35 | 10 Юли 2020 г.

България официално влезе в механизма ERM II

19:35 | 10 Юли 2020 г.
България официално бе приета в чакалнята за влизане в банковия съюз на Европа. ЕЦБ фиксира курса на българския лев спрямо еврото на 1...
Румен Радев и Илиана Йотова
19:31 | 10 Юли 2020 г.

Президентът отново с призив на протеста: „Мафията,...

19:31 | 10 Юли 2020 г.
За втора поредна вечер президентът Румен Радев оглави протеста пред "Дондуков" 2 в негова защита и призова множеството да сканд...
Джузепе Конте
19:20 | 10 Юли 2020 г.

Италия обмисля удължаване на извънредното положени...

19:20 | 10 Юли 2020 г.
Извънредното положение, въведено през януари във връзка с разпространението на коронавируса, може да бъде удължено в Италия до 31 декемвр...
Пламен Бобоков
18:36 | 10 Юли 2020 г.

1 млн. лева гаранция за Пламен Бобоков, за Узунов ...

18:36 | 10 Юли 2020 г.
Пламен Узунов е предоставял на Пламен Бобоков информация и от Служба "Военна информация", съобщиха от Специализираната прокурат...
Вежди Рашидов
18:27 | 10 Юли 2020 г.

Директорите на БНР и БНТ вече да са с мандат от 5 ...

18:27 | 10 Юли 2020 г.
Председателят на Комисията по култура и медии в парламента - Вежди Рашидов, внесе предложения за промени в Закона за радио и телевизия, к...
Виолета Иванова
18:18 | 10 Юли 2020 г.

Историята на първата българка, обиколила света на ...

18:18 | 10 Юли 2020 г.
Моторите са страст на мнозина, особено когато настъпят летните месеци. Но колко могат да се похвалят с това, че са обиколили света на две...

гледай на живо

10.07.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива