Шефът на еврокомисията Юнкер: Турция напуска Европа с „гигантски стъпки“

Ролята на ЕС на световната сцена ще продължи да намалява заради застаряващото население

Източник: EPA/БГНЕС

Още по темата
17:03 | 26 Февруари 2015 г.

 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Турция е изцяло виновна за лошото състояние на присъединителните й преговори с ЕС и с действията си страната се отдръпва от Европа много бързо.

„Турция се отдръпва от Европа с гигантски стъпки“, каза Юнкер по време на годишна конференция с европейските посланици в Брюксел. По време на изказването си председателят на ЕК заяви също, че решението за окончателното прекратяване на опитите на Анкара за влизане в ЕС зависи изцяло от турския президент Реджеп Ердоган.

В материал за германското издание „Бил дам Зонтаг“ миналия месец Юнкер написа, че ръката на Европа остава протегната към Турция, но страната също трябва да покаже желание и да приеме основните европейски ценности.

Отношенията между Анкара и Брюксел станаха особено обтегнати след масовите чистки в турските медии, образователната система, администрацията и полицията след неуспешния опит за преврат от лятото на миналата година. Допълнително влошаване настъпи и след референдума за разширяване на президентските правомощия в страната през април.

На същата среща с ръководителите на дипломатически мисии  на ЕС  в Брюксел Юнгер заяви, че сигурността на евросъюза не може да бъде гарантирана без Русия, затова Брюксел и Москва трябва да работят за подобряване на двустранните отношения.

"Подобряването на отношенията зависи и от Русия, и от нас. Невъзможно е да се изгради европейска сигурност през следващите години без Русия", предупреди той.

Дипломатът призова посланиците на ЕС да "формулират реалистична реторика в отношенията с Руската федерация, без да компрометират основните принципи на Европейския съюз".

По неговите думи, ролята на ЕС на световната сцена намалява и това ще продължава. Една от причините е намаляващото и застаряващо европейско население и отслабената икономика.

„В момента нашият брутен вътрешен продукт възлиза на 24-25% от глобалния, а за 10 години ще падне до 20%”, каза Юнкер.

Той апелира страните от блока да се стремят към за съвместна защита на техните интереси в света. Председателят на ЕК също така посочи, че общата икономическа ситуация на Стария континент бавно, но постоянно се подобрява, включително ръстът на заетостта и спадът на държавния дълг. Според него, миграционната ситуация също започва да се стабилизира постепенно.

Жан-Клод Юнкер каза още, че Великобритания първо трябва да се съгласи с условията по развода си с Брюксел, а след това да преговаря за отношенията след Брекзит.

"Трябва да е съвсем ясно, че няма да започнем преговори за бъдещите отношения, преди да се разрешат всички отделни въпроси", предупреди той.

Дългогодишният поддръжник на по-тясната интеграция в ЕС посочи, че е разочарован от подхода на британското правителство към преговорите .

"Прочетох с необходимото внимание всички документи за позицията на Обединеното кралство, но никой от тях не ме удовлетворява. Има голям брой въпроси, които трябва да бъдат решени", заяви политикът.

Етикети: Жан-Клод Юнкер
Милош Крушчич
01:30 | 06 Юли 2020 г.

Милош Крушчич пред Канал 3: Футболистите плакаха з...

01:30 | 06 Юли 2020 г.
В ексклузивно интервю за Канал 3, бившият треньор на ЦСКА Милош Крушчич опроверга слуховете, че е щял да бъде заменен на поста си от Стам...
21:52 | 05 Юли 2020 г.

Отложиха отварянето на Тадж Махал заради огромния ...

21:52 | 05 Юли 2020 г.
Откриването на индийския паметник на културата Тадж Махал беше отложено поради нарастване на случаите на коронавирус в района.  ...
21:25 | 05 Юли 2020 г.

Расте броят на починалите в Италия

21:25 | 05 Юли 2020 г.
Броят на починалите от последствията от COVID-19 в Италия се увеличи за едно денонощие със 7 души. Това е една от най-ниските стойности н...
21:05 | 05 Юли 2020 г.

Д-р Мартин Табаков: Спецификата при Тръмп е, че то...

21:05 | 05 Юли 2020 г.
Интересът, който го има по отношение на изборите за президент на САЩ не е аналогичен с изборите в Китай и Русия, тъй като там ние знаем к...
20:56 | 05 Юли 2020 г.

Болният от COVID-19 абитуриент в Търново заразил б...

20:56 | 05 Юли 2020 г.
В Американския колеж „Аркус“ във Велико Търново има епидемично огнище на Covid-19, съобщиха от Регионалната здравна инспекция...
COVID-19
20:51 | 05 Юли 2020 г.

СЗО: Заразените с COVID-19 в света повече от 11 ми...

20:51 | 05 Юли 2020 г.
Броят на регистрираните случаи на коронавирус в света се увеличиха с повече от 203 000 през последното денонощие, с което общата численос...

гледай на живо

06.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс