Ако образованието е приоритет, държавата да поеме учебниците

Иначе няма смисъл от хвърковати чети за отпаднали ученици

ВЪЛНА ОТ ВЪЗМУЩЕНИЕ! Пуснаха черно-бели учебници за бедни семейства

ВЪЛНА ОТ ВЪЗМУЩЕНИЕ! Пуснаха черно-бели учебници за бедни семейства

Бурната реакция на болшинството възмутени от директната дискриминация на децата с учебници за бедни и за богати предизвика скорострелния ответ на властта. Първоначално МОН си изми ръцете, като пусна позиция с обяснението, че не е отговорно за оформлението на учебниците, които е одобрило. Само два часа по-късно обаче лично министърът зачеркна неутралитета и реагира радикално - забрани черно-белите помагала за малоимотни ученици, вероятно подсетен от най-високо място, откъм "Дондуков" 1.

Скандалът бе потушен на пожар в името на електората, който в най-бедната страна на ЕС няма как да не клони към черно-бялата тарифа. Но споровете останаха. Едни нарекоха иновацията на издателство "Просвета" директна дискриминация на децата, други се зачудиха в какво точно се състои тя - че те поначало си били бедни и богати. За вторите да припомним един конституционен текст, който гласи, че не се допуска ограничение на права според имущественото състояние. Сиреч, бизнес решението на приватизираното по Костово време държавно учебникарско издателство рути основния закон и дискредитира държавата, която пък стои зад одобрените учебници, колкото и да се оправдава, че не отговаря за илюстрациите.

Има и една трета категория реакции, които не влизат в спора черно-бяло или цветно, обидно ли е, или не, и дали ще докара чувство за малоценност на някое по-чувствително дете. Тази трета категория директно си иска дигиталния учебник в унисон с ритъма на 21-ия век и като безплатен вариант. Само че и него си го има, защото той се предлага от въпросното издателство, но срещу абонамент за годината и на цена от 6 лв., вярно два пъти-ниска от онази на цветното хартиено издание.

Най-младите пък, завършили училище през годините след 1989, подсещат, че отдавна са свикнали със скъпите учебници и затова изобщо не си ги купуват. Предпочитат да ги ксерокопират, което им излиза най-евтино. Иначе родителите им трябва да извадят от семейния бюджет по няколко стотачки само за учебници.  Всъщност, въобще не им трябват на гимназистите цветни картинки, понеже не са отишли в училище да разглеждат луксозни списания, а за да им остане нещо в главата. И няма проблем учебниците на големите ученици да са черно-бели, с изключение на тези по предмети като география, история и биология, където цветът е задължителен. Но да са черно-бели за ВСИЧКИ! 

Скандалът за циничното разделение на бедни и богати ученици в държава, която е обявила образованието за приоритет и се пъне да задържи в клас именно отпадащите по социални причини, отново провокира темата за учебникарската манифактура и доходоносния бизнес на гърба на затъващите в неграмотност поколения. Повдига спора за безчетните учебници на безчетни издателства и за шуробаджанащината между издателства и МОН, и за крещящата нужда да бъдат порязани. Впрочем, ако се зарови, новото звено за борба с корупцията ще има много какво да разследва тук.

Иначе скандалът ни даде поредния пример за това колко хаотично, комерсиализирано и нефелно е родното образование в резултат на непрекъснатото му реформиране заради самата реформа, в повечето случаи по чужд модел и тотално откъснала се от родната образователна традиция. Да не говорим пък за съдържанието между учебникарските корици, което неведнъж ни е втрисало.

И всичко това на фона на държавната политика за завръщане и задържане на отпадащите от училище деца. Оказва се, че най-простата работа в днешно време е едно дете да отпадне от училище - причини много, като започнем от скъпия учебник и стигнем до липсата на джобни за транспорт и закуска. И хвърковатите чети, които от утре тръгват из страната да събират отпаднали ученици, няма да го предотвратят.

А ако си е на мястото и наистина иска да вдига грамотността, държавата да застане зад печатането на учебниците и то с мощна дотация, така че за всички ученици помагалата да са безплатни. За много други глупави начинания се харчат пари с лека ръка, така че оправданията за недоимък няма да минат.

Ако разкопаем пък още по-дълбоко в задния двор на МОН, трябва да си кажем, че и в момента просветният закон противоречи на Конституцията, където пише, че образованието до 16 години е задължително и безплатно в общинските и държавните училища. Новият закон за училищното образование обаче пренебрегва този текст, защото осмокласниците отпаднаха от основната образователна степен, преминаха в горния етап и респективно - загубиха привилегията да получават безплатни учебници, която важи само до 7 клас. Нищо, че конституционните 16 години се навършват чак в 9 клас. А неспазването на основния закон е проблем, по-голям от спора цветни или черно-бели да са учебниците.

кукли
12:38 | 10 Юли 2020 г.

По време на изолацията: Учителка изплете кукла-дво...

12:38 | 10 Юли 2020 г.
Докато са извън училище, на учителите наистина им липсват учениците им, а вероятно и някои ученици милеят за училище и техните учители. ...
Централа на БСП
12:36 | 10 Юли 2020 г.

БСП внесе трети вот на недоверие срещу правителств...

12:36 | 10 Юли 2020 г.
БСП внесе трети вот на недоверие срещу правителството. Темата е допълнена и вече освен корупция се споменава и "ескалиране на напреж...
облак
12:35 | 10 Юли 2020 г.

Огромни сърца в небето над Стокхолм в памет на жер...

12:35 | 10 Юли 2020 г.
Огромни сърца, нарисувани с помощта на самолети, се появиха в небето над Стокхолм в памет на жертвите на Ковид-19, предаде АФП.  ...
12:30 | 10 Юли 2020 г.

ПГ на ГЕРБ настоява началникът на НСО незабавно да...

12:30 | 10 Юли 2020 г.
ПГ на ГЕРБ настоява началникът на НСО незабавно да подаде оставка. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков по време на ...
12:25 | 10 Юли 2020 г.

КАТ с нова акция! Проверява за превишена скорост и...

12:25 | 10 Юли 2020 г.
От днес започва операция по установяване на водачи, шофиращи с превишена скорост, както и на такива, които управляват моторни превозни ср...
Кирил Ананиев
12:25 | 10 Юли 2020 г.

Кирил Ананиев: Реагираме съвсем адекватно на ситуа...

12:25 | 10 Юли 2020 г.
Има протокол, по който се лекуват всички български граждани, болни от COVID-19. Всички лечебни заведения са снабдени с необходимите защит...

гледай на живо

10.07.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 13:00
  Новини
 • 13:20
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини