"Гардиън": Мъжът на Ирина Бокова - Калин Митрев, е в корупционната схема Азербайджанска пералня

Той е получил в свои швейцарски и български сметки най-малко 425 000 евро

Източник: EPA/БГНЕС

"Гардиън": Мъжът на Ирина Бокова - Калин Митрев, участва в корупционната схема Азербайджанска пералня

 

Съвместно разследване на вестник „Монд“ и десет други авторитетни европейски издания разкрива скритата страна на „дипломацията на хайвера“, провеждана от Азербайджан в Европа.

От няколко години изразът „дипломация на хайвера“, се шушне в европейските канцеларии. Зад този екзотичен израз се крие намек за склонността азербайджанския режим да си осигурява чрез доставки на това луксозно ястие от Каспийско море, благоразположението на западни ръководители.

Разследването по Проекта за докладване на организираната престъпност и корупция, наречено "Азербайджанската перачница", се провежда съвместно от „Монд“ и още десет европейски печатни издания, сред които „Зюддойче Цайтунг” и „Гардиън”, информира БГНЕС.

Един от тези вестници - Berlingske danois, е имал достъп до разпечатки на банкови сметки на четири компании със седалище във Великобритания, които са тайно свързани с азербайджанския режим - това са Polux Management, Metastar Invest, LCM Alliance и Hilux Services .

Проучването на повече от 16 000 банкови транзакции на обща стойност 2.5 млрд. евро, показва съществуването на сложна и непрозрачна система за пране на пари със съмнителен произход /явно откраднати от държавния бюджет/, които служат за финансиране на начина на живот на галениците на режима и за закупуване посредством пари в брой на приятелства в чужбина.

За тази богата на петрол кавказка държава, залогът е двоен: първо, да получава подкрепа при териториалните конфликти с Армения от 25 години насам, и по-важно – да затвори устите за критики относно политическите репресии, ръководени от клана на президента Илхан Алиев (на снимката със съпругата си).

Изтеклата финансова документация сочи множество плащания, извършени към членове на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Едно от тях е към Едуард Линтнер - бивш министър на Германия и член на Християн-социалистическия съюз (баварската сестринска партия на ХДС, ръководен от Меркел).

През 2010 година депутатът създава „Общество за поощряване на германо-азербайджанските взаимоотношения” в Берлин, за което е получил близо 850 000 евро. Линтнер е получил и допълнителни 61 000 евро две седмици, след като се е завърнал в Германия от пътуване в Баку през 2013 година, където е бил изпратен да наблюдава провеждането на президентските избори.

Бившият ръководител на дясно-центристката група в ПАСЕ Лука Волонте също е замесен, като в неговата фондация са били наляти още по-мащабните 2 млн. евро.

В. „Гардиън” изтъква, че има и сериозно българско участие в скандалната корупционна схема. То включва съпруга на директора на ЮНЕСКО Ирина Бокова и български представител в Европейската банка за възстановяване и развитие – Калин Митрев.

Той е получил в свои швейцарски и български сметки най-малко 425 000 евро. През 2013 година на Митрев е преведена и най-голямата еднократна сума – 225 000 евро. По данни на „Гардиън” Митрев признава за наличието на парите, но твърди, че те са придобити посредством легитимните му консултантски услуги преди заминаването му в Лондон и отрича да е знаел за първоначалния източник на финансовите дарения.

Пред изданието Бокова категорично отхвърля да има конфликт на интереси между служебните дела на мъжа й и позицията й в ООН, като твърди и че не е знаела за бизнес сделките на съпруга си.

Медията подчертава, че голяма част от плащанията до политиците са направени по времето, когато Азербайджан е обект на критики заради арестуването на правозащитници и журналисти, опониращи на управляващата власт.

Етикети: разследване
Борислав Борисов
14:47 | 11 Юли 2020 г.

Проф. Борислав Борисов: Имаме високи оценки в стра...

14:47 | 11 Юли 2020 г.
"Лечебните заведения не бяха оборудвани с консумативи, специализирани стаи и лекари, коментира Борислав Борисов", преподавател ...
Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?
14:45 | 11 Юли 2020 г.

Любо Огнянов: Венсеремос! "Революцията" започва

14:45 | 11 Юли 2020 г.
През 1970 година малко преди президентските избори в Чили е създадена песента „Венсеремос”, което в превод означава „Ще...
Иван Петрински
14:35 | 11 Юли 2020 г.

Иван Петрински: Гръцките власти гледат на България...

14:35 | 11 Юли 2020 г.
"Гръцките власти гледат на България като на страна извън риск. Но при повишението в последните дни говорим за сериозно нарастване. Г...
Николай Михайлов, Петър Хубчев
14:29 | 11 Юли 2020 г.

Тази вечер в „Спорт в обектива”: Ники Михайлов пос...

14:29 | 11 Юли 2020 г.
Тази вечер в „Спорт в обектива” от 21:20 часа Николай Михайлов е ексклузивен събеседник. Вратарят на Левски даде откровено ин...
14:28 | 11 Юли 2020 г.

Доган и Пеевски се отказаха от охраната на НСО

14:28 | 11 Юли 2020 г.
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът от движението Делян Пеевски се отказват от държавната охрана на НСО, предаде Darikne...
симпатизант
14:20 | 11 Юли 2020 г.

Симпатизант на ДПС: Делян Пеевски помогна за лечен...

14:20 | 11 Юли 2020 г.
Млади симпатизанти на ДПС се събраха на плажа "Росенец" тази сутрин. Хора с кауза, които са имали допир до лидера на Движението...

гледай на живо

11.07.2020
 • в момента
  Телемаркет
 • 15:00
  Новини
 • 15:15
  "Патарински LIVE" - избрано
 • 16:00
  Новини