Защо българите от Западните покрайнини няма да празнуват открито Съединението

Честването му в Босилеград и Цариброд в Сърбия е все едно да честваш поражението на сърбите при Сливница

Защо българите от Западните покрайнини не празнуват открито Съединението
Източник: БГНЕС

Защо българите от Западните покрайнини не празнуват открито Съединението

Коментар на председателя на Културно-информационния център на българското национално малцинство „Босилеград“ Иван Николов в Западните покрайнини 

 

Днес празнуваме Съединението на Княжество България и Източна Румелия от 6 септември 1885 г. Събитието е осъществено със силата и волята на българския народ въпреки съпротивата на великите сили и на съседните държави. 

Само един месец по-късно, Сърбия обявява война на България именно за да предотврати българското Съединение и да разшири държавата си върху български територии. На 5-7 ноември Българската армия прави истински подвиг на Сливница и преминава в контранастъпление.

Българската победа в тази кратка война, наричана още „победа на капитаните над генералите“, е предпоставка за международното признаване на Съединението на Княжеството с Източна Румелия. Сама по себе си, победата в тази война е велико историческо събитие и си заслужава празнуването.

Но място за триумф няма.

Днес трябва да си спомним за несъстоялото се съединение на българския народ. Или по-точно за разделението му. За престъпната намеса на тогавашните велики сили в преначертаването на границите на Балканите. Това преначертаване доведе до Първата и Втората световна война, и превърна Балканите в трайна арена на бойни действия.

Дори и последната гражданска война в бивша Югославия е резултат от мирните договори в европейските столици. Договори, в които по правило бяха залагани предпоставките за следващите войни.

Днес в Босилеград и Цариброд, с малки изключения, никой няма да отбележи Съединението. Не само защото ние сме извън Съединението, а защото да честваш Съединението на територията на Р Сърбия, е все едно да честваш сръбското поражение на Сливница. Дежурните свръхсръбски патриоти това неизбежно ще го разкодират като атака на териториалната цялост и суверенитета на Р Сърбия.

Дори и честването на 3 март на Освобождението от Турско робство в Белград се чете като честване на Санстефанска България, която била захванала сръбски територии!

Тази пролет на приема, организиран от българското посолство в Белград по повод 3 март, присъстваше почти целият дипломатически корпус в Сърбия с изключение на сръбските държавни представители! Посланието беше повече от ясно.

Един опит за отбелязване на паметта на цивилните жертви от едно престъпно мародерство на четниците на Коста Печанац на територията на България на 17 май 1917 г. в Босилеград, приключи с арестуването на паметната плоча с имената на жертвите. Арестуване, в което пряко беше замесен кметът на града, полицията, прокуратурата и може би най-високите държавни органи на Р Сърбия.

Сръбската Православна църква с канонизирането на т.н. „Сурдулишки мъченици“ превърна една историческа лъжа в църковен канон!

Сръбските доктори на историческите науки все още се упражняват да прекрояват българската история, да оправдават завоюването на български територии и да замазват собствените си престъпления срещу поробения български народ на окупираните български територии.

На този фон изказванията на сръбските държавници и политици за членството на Сърбия в Европейския съюз звучат цинично и смешно. Безотговорни са и изказванията за „безусловната и безрезервната“ подкрепа за това членство от страна на България.

Безотговорно и престъпно е глухото мълчание от българска страна за арестуването на паметната плоча с имената на жертвите от Босилеградския погром.

Именно затова в Босилеград все още никой няма куража на 6 септември да отбележи Съединението.

Затова пък босилеградските свръхсръбски патриоти след два дена на партизанската чешма в центъра на града, само на три крачки вдясно от паметника на Левски, ще отбележат 8 септември „Деня на освобождението на Босилеград от българската фашистка окупация“!?

В Белград разчитат на помощта и подкрепата на България за членството на Сърбия в Европейския съюз. Има един малък проблем - тази подкрепа очевидно трябва да мине през погазването на всички ценности и принципи, върху които е построен Европейският съюз.

Не че няма български политици, които не биха го направили. Проблемът е, че българският народ, въпреки любовта към сръбската скара и сръбската чалга, няма да им позволи това". 

Иван Николов, председател на КИЦ „Босилеград“.

паметник
22:15 | 02 Юли 2020 г.

Възстановиха паметника на Христо Ботев в Одеса (СН...

22:15 | 02 Юли 2020 г.
Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" възстанови бюст-паметника на Христо Ботев, който беше от...
22:00 | 02 Юли 2020 г.

Проф. Николай Витанов: Случаите на COVID-19 у нас ...

22:00 | 02 Юли 2020 г.
Благоприятният сценарий за развитието на COVID-19 у нас отдавна не е факт. Това обяви математикът от БАН проф. Николай Витанов пред бТВ. ...
21:48 | 02 Юли 2020 г.

Разбиха тайна схема със стотици трафиканти на дрог...

21:48 | 02 Юли 2020 г.
Полицията във Великобритания разби топ секретна комуникационна система, използвана от престъпници и трафиканти на дрога и оръжие. &n...
Великобритания, флаг, знаме
21:33 | 02 Юли 2020 г.

Великобритания премахва карантината за граждани на...

21:33 | 02 Юли 2020 г.
Британското правителство премахва задължителната карантина за пътници от 75 държави, съобщи "Телеграф"   Великобри...
ЕЦБ не повиши финансирането на гръцките банки
21:21 | 02 Юли 2020 г.

16 европейски банки създават нова платежна система

21:21 | 02 Юли 2020 г.
Нова система за незабавни плащания ще бъде създадена в Европа под егидата на 16 финансови институции от пет страни на ЕС. Това се съобщав...
По аптеките липсва безплатно лекарство за болните от рак на гърдата
21:09 | 02 Юли 2020 г.

Създават карта на аптеките в България

21:09 | 02 Юли 2020 г.
Националната аптечната карта ще определя нуждите на населението в страната. Създаването на документа бе прието по време на днешното засед...

гледай на живо

03.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 00:25
  Спорт в обектива
 • 01:00
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин