63-годишната Меркел атакува мощно младите избиратели в Германия

Днес срещите с представителите на младежката култура са част от задължителната й програма

63-годишната Меркел атакува мощно младите избиратели в Германия
Източник: EPA/БГНЕС

63-годишната Меркел атакува мощно младите избиратели в Германия

Коментар на Кристоф Щрак, Дойче веле

Човек си пие кафето на терасата на някоя висока сграда в Берлин и току-виж над главата му започва да бръмчи хеликоптер. През последните седмици и дни това е нещо напълно обичайно: Ангела Меркел кръстосва Германия. Тя лети на север, на запад, на юг, а най-често сякаш обикаля източната част на страната. Изисква го предизборната борба.

Над 50 предизборни изяви са записани в календара на председателката на ХДС до 24 септември - денят, в който ще се проведат изборите за нов Бундестаг. Тя винаги говори пред препълнени зали, в които се струпват хиляди слушатели. Понякога единични лица се опитват да нарушат реда. Друг път пък пречещите са малко повече: става дума за десетки организирани екстремисти или десни популисти, дошли да смущават канцлерката и нейната публика.

63-годишната Ангела Меркел играе централна роля във всяка предизборна среща на християндемократите, както и в цялата предизборна кампания на партията. И неизменно – както беше през 2009 и 2013, и още по-силно през 2005 - всички теми са центрирани към личността на канцлерката. Защото предизборната битка на управляващата партия винаги е и битка за канцлерския пост. ХДС често бива сатирично осмиван като клуб за избирането на германския канцлер – това е така още от времената на Конрад Аденауер.

Централата на властта в Берлин е канцлерството. Затова и Меркел понякога прилича на президент на Германия. В тематично отношение тя говори винаги за общото. За Германия. За сигурността на държавата, за ролята на Германия в света, за интеграцията на новите граждани, включително и за това как върви животът в тази страна.

Меркел не винаги засяга темата за бежанците, а когато го прави – разглежда нещата предимно от европейска перспектива. При това приемът на стотици хиляди бежанци през 2015 се превърна в нещо като съдбоносна политическа година за канцлерката.

В предизборната борба тя използва един свой обичаен похват, изпробван още от началото на кариерата ѝ като канцлер - да "превзема" теми на опозицията, превръщайки ги в свои. По време на своите многобройни и често пъти изтощителни пътувания в чужбина Меркел е и дипломат номер едно на Германия. Името ѝ се спрягаше и като евентуален бъдещ Генерален секретар на ООН.

Една от най-модните думи в младежкия жаргон през 2015 беше "меркелн" – глагол, който би трябвало да означава "не правя нищо, не взимам никакво решение" – намек за обичайния ѝ маниер да изчаква и да се ориентира в зависимост от по-нататъшното развитие на ситуацията.

Съвсем изненадващо за мнозина именно през същата година Меркел взе крайно радикално решение – да приеме стотици хиляди бежанци. Така "меркелн" излезе от мода. И с право. Защото с нейното име са свързани ключови моменти в политическото и обществено развитие на Германия – например отмяната на наборната военна служба, отказът от атомна енергетика, а и разрешаването на брака между хомосексуални.

Откакто изникна думичката "меркелн", рекламата за Меркел започна да се прави по различен начин. Канцлерката започна да дава интервюта пред млади, нашумели имена от средите на YouTube – през 2015, както и сега през 2017. Днес срещите с представителите на младежката култура са част от задължителната програма.

ХДС, в която средната възраст на членската маса се движи около 60-те, сега представя предизборната си програма в едно нашумяло място за срещи в квартала Берлин Мите (Berlin Mitte) с най-модерни, интерактивни средства. Меркел, която живее в същия квартал, на няколко пъти беше видяна сред посетителите.

Възрастта и опитът на Меркел ѝ придават някакъв нов, неформален чар в отношенията ѝ с подрастващите. Тя проявява любопитство, изследователски нюх и стремеж към иновации – личи ѝ, че е била научна работничка.

Сега Меркел иска да спечели четвърти мандат като канцлер на Германия. От 2000-та година тя е председател на ХДС, от 2005 – е канцлер на Федералната република.

"Живеем във време, в което много неща се променят", каза тя тези дни в едно интервю. Сега се решавало дали и след 20 години Германия ще стои все така добре на международната сцена, както днес. "С моя опит искам да окажа влияние точно над тази фаза. И то така, че страната ни правилно да постави жалоните на своето бъдещо развитие", казва Меркел.

 

19:09 | 11 Юли 2020 г.

Хиляди отново са на протест в центъра на София (СН...

19:09 | 11 Юли 2020 г.
Няколко хиляди души се събраха на антиправителствен протест в центъра на София. Протестиращите тръгнаха към сградата на Народното събрани...
Ева Майдел
18:47 | 11 Юли 2020 г.

Ева Майдел: В ЕП ме питат защо президентът иска ос...

18:47 | 11 Юли 2020 г.
"Оценката в Европа на това, което се случва у нас няма как да е позитивна. Президентът използва напрежението и недоволството, за да ...
Александър Ваклин
18:30 | 11 Юли 2020 г.

Александър Ваклин: Радвам се, че все още съдебната...

18:30 | 11 Юли 2020 г.
По време на цялото дело беше оказван политически натиск. Опонентите на управляващите шизофренично през съда атакуват изпълнителната власт...
ГКПП „Кулата“
18:24 | 11 Юли 2020 г.

Е-формулярът за влизане в Гърция през ГКПП "Кулата...

18:24 | 11 Юли 2020 г.
Посолството на Република Гърция в България ни информира, че във връзка с предстоящите промени на правилата за влизане в Гърция през ГКПП ...
Цветомир Найденов
17:55 | 11 Юли 2020 г.

Цветомир Найденов: Божков плаща на 20 бивши служит...

17:55 | 11 Юли 2020 г.
"В миналото е плащал на футболни агитки за хореографии и поддържка. Докато беше собственик на "Левски" е правил опит да по...
Нидал Алгафари
17:50 | 11 Юли 2020 г.

Нидал Алгафари: Гражданинът Радев има право да иск...

17:50 | 11 Юли 2020 г.
Кой иска оставката Румен Радев или президентът на България? Президентът Радев няма права да иска оставки. Гражданинът Радев има право...

гледай на живо

11.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 19:45
  Парламентът на фокус
 • 20:00
  Новини
 • 20:20
  Имате думата