Канцлерът Меркел омеква за санкциите по отношение на Русия

Ако Москва и Киев се споразумеят за „сини каски“, Берлин е готов да разгледа въпроса за частичната им отмяна

Канцлерът Меркел омеква за санкциите по отношение на Русия
Източник: ЕПА/БГНЕС

Канцлерът Меркел омеква за санкциите по отношение на Русия

Още по темата

 

По въпроса за санкциите, въведени от Европейския съюз по отношение на Русия, между консервативната канцлерка Ангела Меркел и нейния социалдемократически министър на външните работи Зигмар Габриел, има отдавна, ако не принципни, то поне видими различия.

Двамата смятат присъединяването на Крим към Русия за анексия и нарушение на международното право. Двамата обвиняват Москва за подкрепата на сепаратистите в Източна Украйна и дестабилизацията на този регион. Но Меркел винаги е настоявала за строга последователност: първоначално трябва да бъдат осъществени всички точки на Минските споразумения, след това може да се говори за смекчаване или премахване на санкциите.

А Габриел, както и неговият предшественик на поста външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, не изключва и варианта за поетапна отмяна на ограничителните мерки при положително развитие в урегулирането на конфликта в Източна Украйна. Сега за такъв вариант заговориха и във ведомството на федералния канцлер. Дали това е смяна на курса?

Габриел и „сините каски“

Зигмар Габриел еднозначно положително коментира предложението на руския президент Владимир Путин за изпращането на „сини каски“ на ООН в Източна Украйна. Според него „в руския подход е настъпил прелом“, Москва изпраща на Запада „сигнал“, който не трябва да бъде игнориран „лекомислено“.

По думите на Габриел, няма смисъл да се чака, кога ще бъдат изпълнени Минските споразумения, и едва след това да се отменят санкциите. „Нека поне да постигнем прекратяване на огъня и оттегляне на тежките оръжия, а след това като награда да отменим санкциите и да помогнем за възстановяването на Източна Украйна“, подчертава германският външен министър.

Германската преса реагира на руското предложение далеч по-сдържано. Вестник „Ди Велт“ даже заподозря Габриел, че той смята да застане на страната на руснаците и недвусмислено посъветва канцлера да уволни министъра.

Разделяне на Украйна под флага на ООН?

Вероятно, подобна реакция на пресата подбуди говорителя на германското МВнР Мартин Шефер с удоволствие да разясни позицията на външнополитическото ведомство пред Дойче Веле. Оказва се, че проектът за резолюция на ООН, внесен от Русия за обсъждане в Съвета за сигурност, въобще не отговаря на германските представи.

Шефер разясни, че е неприемливо руското искане да се ограничи сферата на отговорност на „сините каски“ до линията на съприкосновение и да не се разполагат миротворци в района на руско-украинската граница. В това германското МВнР вижда заплаха за фактическо отделяне на Донбас от останалата територия на Украйна под знамето на ООН. „Нямаме интерес конфликтът в Украйна да се превърне в един от „замразените“ на територията на бившия Съветски съюз, подобен на тези в Грузия и Приднестровието“, уточни Шефер. „Нашата цел е колкото е възможно по-скоро да се осъществят Минските споразумения“, добави той.

За Берлин е неприемливо и – както това предлага Москва – участието на самите сепаратисти в изработването на мандат за „сините каски“. Шефер не може да си спомни за нито един случай в света, когато бунтовници и сепаратисти, поставящи под съмнение териториалната цялост на държавата, са получавали право на глас при решаването на въпроса каква трябва да бъде миротворческата мисия на ООН. Така оценяват руското предложение и съветниците на канцлерката.

Два проекта за резолюция на СС на ООН – два подхода

Заедно с това и във външното министерство, и във ведомството на канцлера Ангела Меркел изрично напомнят, че самата идея за изпращането на „сини каски“ в Донбас е украинска, че президентът Петро Порошенко е направил подобно предложение още през 2015 г. „Добре, че Русия днес се присъединява към подобна инициатива“, заяви говорителят на канцлерката.

Украйна е представила свой проект на резолюция за „сини каски“. Следователно в СС на ООН в момента има два документа. „Ако ги сравним, между тях почти няма нищо общо“, признава Мартин Шефер. Самият факт, че Кремъл въобще се е съгласил да обсъжда една изначално украинска идея, трябва да се разглежда като шанс да се задвижат нещата от мъртвата точка на „тотално блокираната политическа ситуация в Източна Украйна“, смята той.

Ако руското предложение не е блъф, тогава руският президент Владимир Путин трябва да бъде готов да преговаря и да направи компромиси, смятат в МВнР. Перспективата за либерализирането на режима на санкции може да го накара да бъде по-сговорчив. Към този подход в момента клонят и в канцлерството. Санкциите не са самоцел, многократно е повтарял правителственият говорител Щефен Зайберт. Те са реакция на присъединяването на Крим и дестабилизацията на Източна Украйна. Санкциите ще бъдат отменени, когато изчезнат причините, които са принудили ЕС да ги приеме.

Сигналът на Берлин към Москва

По-рано предварително условие за отмяната или либерализирането на режима на санкции Зайберт назоваваше пълното прилагане на Минските споразумения. Сега той използва друга формулировка: „Цялостна отмяна на санкциите е възможна в случай на цялостно осъществяване на Минските споразумения“. Означава ли това, че е възможна частична отмяна и по-рано? Щефен Зайберт фактически потвърди пред ДВ, че канцлерката се е отказала от предишната си позиция за санкциите.

Той припомни за отчаяното положение на хората в зоната на конфликта в Източна Украйна, за катастрофалната хуманитарна ситуация. „Всички се съгласни, че към момента е постигнат твърде малък напредък или по-скоро никакъв при осъществяването на Минските споразумения“, оплака се Зайберт и добави: „Става дума за това най-накрая нещо там да се промени“.

Очевидно е, че канцлерката, смекчавайки позицията си, изпраща на Кремъл сигнал: отстъпките за „сините каски“ могат да доведат до либерализирането на режима на санкции. А Мартин Шефер от германското външно министерство заяви това открито. „Ако ние отбележим напредък при преодоляването на тази криза, тогава има смисъл да помислим как да се отплатим за конструктивния принос на Русия, и това може да бъде отмяна или частична, поетапна отмяна на санкциите на ЕС“, заяви пред ДВ Шефер.

20:49 | 04 Юли 2020 г.

Тежка катастрофа с автобус отне живота на мъж на м...

20:49 | 04 Юли 2020 г.
42-годишен мъж е загинал при катастрофа между лек автомобил и автобус с румънска регистрация на автомагистрала „Хемус“ край п...
Левски Славия
19:49 | 04 Юли 2020 г.

Славия отново шокира Левски на Герена

19:49 | 04 Юли 2020 г.
Славия постигна втора поредна победа срещу Левски на стадион „Георги Аспарухов”, след като надигра „сините” отнов...
18:49 | 04 Юли 2020 г.

Ангелкова: България не е уведомена от Гърция, че щ...

18:49 | 04 Юли 2020 г.
 България не е уведомена от Гърция, че ще затворят граници. Това каза в предаването на Канал 3 "Офанзива с Любо Огнянов&qu...
\
18:36 | 04 Юли 2020 г.

Калоян Паргов : Когато се стигне до личностни конф...

18:36 | 04 Юли 2020 г.
В БСП вътрешно-партийната дискусия не е спирала близо 130 години. Тя се води около идеи, принципи, ценности. Коагто обаче се стигне до ли...
18:35 | 04 Юли 2020 г.

С дарението от Делян Пеевски: Финализираха проекта...

18:35 | 04 Юли 2020 г.
Проектът, с който гората на Црънча ще се превърне в парк благодарение на дарението на Делян Пеевски вече е готов. Още в понеделник главни...
\
18:14 | 04 Юли 2020 г.

Иван Хиновски: Проектът АЕЦ „Белене” не може да се...

18:14 | 04 Юли 2020 г.
"За мен става все по-ясно, че проектът АЕЦ „Белене” не може да се реализира. Това е един много сложен проект, който изис...

гледай на живо

04.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:20
  Парламентът на фокус