Илиана Беновска VS Румен Петков - за Борисов и „Емко“

Политикът от АБВ изненадващо се превърна в защитник на оръжейния аферист Емилиян Гебрев

Румен Петков и Илиана Беновска
Източник: Канал 3

Румен Петков и Илиана Беновска

Неочаквано в защита на оръжейното дружество с отнет лиценз „Емко“ и псевдособственика му Емилян Гебрев се включи ексвътрешният министър Румен Петков от АБВ с нарочна пресконференция.

Румен Петков прати Бойко Борисов да си ходи „смело с куфара на село“, „да освободи не само сградата на Министерски съвет, трябва да освободи площада, територията около жълтите павета“, препоръча на Борисов „освен заниманията с футбол с „Бистришките тигри” и белот с отбрана компания, той не би трябвало да има други ангажименти в България“. И обвини Борисов: „Това е престъпление, да унищожиш и да ставаш съучастник в унищожаването на комплекс като този с аргументи, които са нелепи“.

Час по-рано работниците от ВМЗ-Сопот излязоха на митинг в защита на държавата, която иска да премахне посредниците като "Емко". 

Водещата Илиана Беновска разпъна на кръст Петков с въпросите си. Петков заяви със сълзи и хлипания в гласа театрално:“Чувствам вина, отнесете въпроса до прокуратурата, аз съм тук!“

Ето пълна стенограма на диалога Беновска - Петков:

Илиана Беновска: Г-н Петков, отговорете ясно и честно, какво всъщност дава повод на партия АБВ така пламенно да защитава „Емко”? Имате ли някакъв политически, финансов или бизнес интерес в оръжейната промишленост? Това е първият отключващ въпрос - Вие като лице или партията АБВ? Второ, за политик с Вашия опит и огромно умение да бъдете дипломат изглежда малко странно, че молите медиите ние да станем проводник на Вашите тези. Информирал ли сте министър-председателя Борисов, въобще партията информирала ли е министър-председателя за това каква е Вашата позиция и ако имате наистина достоверни факти, запознали ли сте ги? Ще потърсите ли вие, като партия, парламентарен досег с парламентарно представените партии, защо не и с министъра на икономиката Караниколов, към когото така хубаво упражнявате остроумието си, но ако пък той Ви зададе обратно въпроса: „Вие откъде имате толкова сведения?“, какво ще му отговорите? И третият ми въпрос е, като отговорен политик, Вие защитавате ли каузата, че държавата не трябва да защити своя интерес и интереса на своята промишленост, оръжейната в случая, а трябва всичко това да остане в ръцете на посредници и псевдособственици, на дружества, които всъщност представляват Цветан Василев, който фалира КТБ с огромен масив от пари? И последно, адвокат ли ставате на Красимир Каракачанов? Той малък ли е, та не може да излезе и да каже, че трябва да се проведе Междуведомствен съвет за „Емко“, „Дунарит“ и КИНТЕКС в негово присъствие, а не в негово отсъствие?

Румен Петков: О, Красимир Каракачанов не е малък! Всички сте го вижали! Може да бъде упрекнат в много неща , но не че е малък! На живо тегло тук никой от нас не може да се изправи срещу него! Битката ще бъде неравна….Първо: за интереси в оръжейния бизнес. Ние защитаваме военно-промишления комплекс на България и това е политика на АБВ от самото ни създаване. Кабинетът „Борисов 2” по същия безпардонен начин се опита да удари „Дунарит” преди две години и половина. И тогава смея да твърдя, че на първо място Кирил Цочев и нашата парламентарна група спасихме „Дунарит” Русе. Кабинетът „Борисов 2” се опита да извади ВМЗ „Сопот” от забранителния списък и да го пусне за приватизация или грабеж, който както иска така да го казва. След много силна, много авторитетна и обоснована намеса на г-н Кирил Цочев ВМЗ „Сопот” беше върнато в забранителния списък. Така че стремежът да бъдем полезни, да съхраним военно-промишления комплекс нито е възникнал миналата седмица, нито е въпрос на отношение към една или друга фирма. Аз затова подкрепям позицията, която председателят Проданов заяви, на първо място „Кинтекс”, държавната фирма, държавата съсипва държавната фирма „Кинтекс”.

Аз нямам абсолютно никакъв интерес в оръжейния бизнес, никакъв, ама дълбоко никакъв! Партия АБВ няма интерес в бизнеса! Това не е бизнес сдружение, това не е формация, която зад гърба си има аптеки, или бензиностанции, магазини плод-зеленчук, или магазини за конфекция. Това е сериозна политическа партия, която се бори за интересите на България.

Информиран ли е министър-председателят? Ако министър-председателят го е докарал извън парламентарна партия да го информира – смело с куфара за село! Трябва да освободи не само сградата на Министерски съвет, трябва да освободи площада, територията около жълтите павета. Аз обаче, съгласувано с нашия председател, съм информирал министър Каракачанов и съм го информирал детайлно за всичко, което ние знаем. И съм му заявил и нашата позиция, детайлно. И съм настоявал пред него да се заеме от Министерството на отбраната една важна позиция.

Разговарял съм по въпроса със секретаря на междуведомствения съвет ген. Аню Ангелов. И смея да твърдя, с риск да ме обвинят, че ставам негов адвокат, че ген. Ангелов е на дълбоко принципна позиция. Той има убеждението какво е военно-промишления комплекс за интереса на България и се е стремял да го защити. И аз съм уверен в това. Ген. Ангелов по същество беше ключовият фактор за спасяването на „Дунарит”, имам предвид от администрацията преди две години и половина.

Държавата не трябва ли да защити интересите си? Трябва! За да защити интересите си трябва да изгони, изрита, изпъди това явление министъра на икономиката. Той е съучастник в съсипването на държавната фирма „Кинтекс”. Държавата трябва, за да запази себе си, да хигиенизира своите структури. Казвам още веднъж, има приемо-предавателни протоколи, с които „Кинтекс” е собственик на определена продукция. Частната фирма „Армако” изнася стока, произведена онзи ден от същата фирма „Емко”. Държавната фирма „Кинтекс” не изнася. Ние искаме да защитим държавния интерес. Всички действия на държавата в защита на държавния интерес ще бъдат подкрепени.

Да се борим с посредниците? Борбата от страна на държавата с посредниците е факт, за съжаление. Унищожават „Кинтекс”. „Кинтекс” е посредник, „Емко” е производителят, „Кинтекс” е посредникът. „Кинтекс” реализира близо 40 милиона печалба тази година от производства в частния сектор. „Аркус”, „Емко”, държавната ВМЗ „Сопот”. „Кинтекс” е посредник, ако някой не знае, „Кинтекс” е една сграда и 36 декара на морето. Това е „Кинтекс”. И служители в тази сграда с повече или по-малко опит, които вършат този строго специфичен вид бизнес в интерес на България. Сега, ако премиерът е разбрал борбата с последниците като унищожаване на „Кинтекс”, този икономически министър е неговият министър. Ненадминат ще остане за десетилетия напред в това, което направи.

Не виждам защо трябва да коментирам г-н Цветан Василев, собственик ли е, не е ли собственик. Не е наша работа. Но за си мисля, че опитите в момента да се внуши на българското общество, че проблемът във военно-промишления комплекс е резултат от сблъсък между Цветан Василев и Делян Пеевски не са много близо до истината. В разговорите, които съм имал, поради дългия си живот познавам немалко хора, у мен остава впечатление, че има други играчи или най-малкото друг играч.

Илиана Беновска: Как се казва?

Румен Петков: Добрин Иванов, фирма ДИПИ ЕООД или нещо от сорта. Аз не го познавам човека. Но ако за всички тези неща министър-председателят ще разбира от дейци на свободна практика, значи пак казвам, освен заниманията с футбол с „Бистришките тигри” и белот с отбрана компания, той не би трябвало да има други ангажименти в България. Това е престъпление, да унищожиш и да ставаш съучастник в унищожаването на комплекс като този с аргументи, които са нелепи. Ще унищожава посредниците! Как ще унищожиш „Кинтекс” бе, колега, това е фабрика на 60 години!

Илиана Беновска: Г-н Петков, Вие като нападате така министър-председателя Борисов, няма нужда да го коментирам, може би с точни за Вас, но подигравателни квалификации

Румен Петков: Кое от това, което казах, не е вярно?

Илиана Беновска: „Да си хваща куфара”, „да ходи на село”, какво казахте там?

Румен Петков: Добре, нека да остане в Банкя! Даже и в Бояна! Аз така, малко иносказателно го казвам. Не нападам, аз констатирам. Той отговаря за двамата министри, които удариха, тримата министри, в това число министъра на вътрешните работи, военно-промишления комплекс по безпардонен начин. Държавната фирма „Кинтекс” е посредникът, това е единственият официален посредник в България, държавната фирма „Кинтекс”. Той е флагманът на битката с посредниците, тоест той официализира похода на държавата срещу „Кинтекс”, като казва, че се бие с посредниците. „Кинтекс” от какво живее? „Кинтекс” живее от това, че продава произведеното във ВМЗ, в „Аркус”, това е „Кинтекс”! Ами като ще се бием с посредниците, резултатът е налице. „Кинтекс” ще го фалират сега. Дано да греша, но ще е необходима изключително сложна дипломация на най-високо ниво, за да бъде невкаран „Кинтекс” в черния списък на Индия. Казвам го с болка, аз не нападам! Кажете ми кое от това, което съм казал, не е вярно?

Илиана Беновска: Но само да довърша въпроса наистина, искам да Ви попитам всъщност какво искате да направите? Да предизвикате оставка на Борисов, да има нови избори, да има протести?

Румен Петков: Да спасим военно-промишления комплекс! Аз мисля, че председателят Проданов го каза много ясно в началото. Потретям – нашата идея е да спасим военно-промишления комплекс, да спасим „Кинтекс”, да спасим производителите на тази много специфична продукция с трудно реализируем пазар поради спецификите си.

Илиана Беновска: И може ли да вдигнете малко завесата за това име, което казахте - Добрин Иванов ,фирма ДИПИ ЕООД , така ли беше ?

Румен Петков: Не мога, казах, че не познавам човека!

Илиана Беновска: Защо го споменавате тогава?

Илиана Беновска: Защо го споменавате тогава?

Румен Петков: Защото медиите са го споменали и аз съм го прочел.

Илиана Беновска: Как се казваше?

Румен Петков: Добрин Иванов или нещо от сорта.

Илиана Беновска: Защо цитирате нещо, в което не сте сигурен?

Румен Петков: Чувствам вина, отнесете въпроса до прокуратурата, аз съм тук!

Илиана Беновска: Чакайте сега, Румен Петков не е малък, за да прецени дали да отговори!

Румен Петков: Чувствам вина!

Илиана Беновска: Няма да го говорите повече? Горкото момче!

Румен Петков: Да, няма (с разплакан глас и хлипания ), аз съм Ви задължен, извадихте ме от това недоразумение!

Плюшено мече
21:42 | 04 Юли 2020 г.

Дете на 4 години с COVID-19 в с. Голямо Ново

21:42 | 04 Юли 2020 г.
Направени са PCR тестове на контактните със семейството, заразено с коронавирус в търговищкото село Голямо Ново. Сред новозаразените ...
21:37 | 04 Юли 2020 г.

Мащабна операция срещу детската порнография в Итал...

21:37 | 04 Юли 2020 г.
Италианската полиция извърши мащабна операция в 15 региона срещу лица, заподозрени, че са замесени в детска порнография, предаде ДПА. ...
21:33 | 04 Юли 2020 г.

Иззеха над 2 тона нелегална ракия в Пловдив

21:33 | 04 Юли 2020 г.
Полицията е иззела над 2 тона нелегален алкохол от избените помещения на 62-годишен мъж в Пловдив, съобщиха от ОД на МВР Пловдив.  ...
Проф. Тодор Кантарджиев
21:26 | 04 Юли 2020 г.

Проф. Кантарджиев: Изпуснахме инфекцията от COVID-...

21:26 | 04 Юли 2020 г.
У нас циркулират 35 щама на COVID-19, обяви пред БТВ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Оперативни...
21:22 | 04 Юли 2020 г.

Прокуратурата изелезе с още данни за акцията срещу...

21:22 | 04 Юли 2020 г.
„Профилите на магистратите, които са ангажирани с разследванията срещу обвиняемия Васил Божков, съдържат освен техни лични данни ка...
21:08 | 04 Юли 2020 г.

Д-р Борислав Цеков: Причините за профанизацията на...

21:08 | 04 Юли 2020 г.
Една от основните причини за профанизацията на политическото, която наблюдаваме от много години е синдрома на социалната мрежа. Това съоб...

гледай на живо

04.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 22:20
  Парламентът на фокус
 • 22:30
  Изкуство по време на пандемия
 • 23:00
  Новини