Владимир Чуков: Мълчанието на Европа за независим Кюрдистан е мълчаливо съгласие (ВИДЕО)

Проблемът на кюрдите е, че не са единни и че нямат излаз на море, посочи професорът в Денят на живо

Владимир Чуков: Мълчанието на Европа за Кюрдистан е мълчаливо съгласие
Източник: Канал 3

Владимир Чуков: Мълчанието на Европа за Кюрдистан е мълчаливо съгласие

Мълчанието на Европа за референдума в Иракски Кюрдистан, е мълчаливо съгласие, каза в "Денят на живо" по Канал 3 арабистът професор Владимир Чуков.
 
Срещу референдума за отделяне в независима от Ирак държава, в който бе обявено участие над 90%, твърдо се обявиха четирите гранични държави - Ирак, Иран, Турция и Сирия. 
 
 
 
"Израел е единствената държава, която официално подкрепи Кюрдистан", припомни проф. Чуков, който посочи, че няма място за сравнение между двете страни при обявяването на тяхната независимост.
 
"Израел през 1948 г. направи политическа независимост. Пет минути след обявяването й Сталин каза: "Признаваме държавата Израел". След него - САЩ", каза Владимир Чуков. "Но Израел е на море, няма как да бъдат обградени, икономически са независими. Докато тук (Иракски Кюрдистан) имаме икономическа зависимост и то не само от Ирак.
 
Проблемът на кюрдите е, че техните прадеди са намерили точно тези територии, които не граничат с море. И те са много силно зависими от четирите държави около тях. А всички те - Ирак, Иран, Турция и Сирия, обявиха: ние сме против."
 
Липсата на единство сред кюрдите в Турция, Сирия, Иран и Ирак, също играят срещу сбъдването на дългогодишната им мечта за отделна държава.
"Още един негатив - самите кюрди не са единни", посочи проф. Чуков. "Това е референдум на Барзани. Някои дори наричат Иракски Кюрдистан - Барзанистан, защото там начело са все негови роднини.
 
Това е една много силна мечта за кюрдите - 1922 г. е първият опит да обявят независимост. Сега това е осмият им опит. Три от тях са в Северен Ирак, останалите в Иран, Турция, Армения и Азербайджан.
Ако кюрдите имаха територия в рамките на бившия СССР, както арменците, сега щяха да имат независима държава. За съжаление, четирите държави, в които имат хора, не са приятели на демокрацията", каза професорът.
 
Той подчерта, че кюрдите не са хомогенни - и като език, и като писменост.
"Кюрдите сами по себе си не са монолитни - говорят на различни диалекти, пишат на различни азбуки. Дори в Иракски Кюрдистан кюрдите на Барзани и тези на Талабани говорят на различни диалекти. Те самите не са единни".
 
 
Единственият шанс за успех в борбата за независимост на Иракски Кюрдистан е да издържат икономически, смята проф. Чуков. 
"Всичко опира до икономически интереси. Кюрдите добре си оплетоха кошницата, кюрдите на Барзани. Там е "Шеврон", петрол, там са "Тотал", там са колкото искате английски фирми.
Буквално преди 10 дни - "Роснефт" подписа споразумение с кюрдската страна. Преди месец-два договор за нефт за повече от милиард. Откъде ще минат тези енергоресурси? 
В момента през Джейхан, пристанище в Турция. Ако Турция врътне шалтера, какво ще стане? Алтернативен тръбопровод - през Северна Сирия, където са техните сънародници, но те не подкрепиха референдума.
 
В крайна сметка големите държави ще решат. Когато има много пари, те ще ги подкрепят. Тръбопровод през Северна Сирия е вариант, но тук трябва да има съгласие както от САЩ, така и от Русия", обясни проф. Чуков.
Той сподели, че към днешна дата Турция е спряла полетите от Ербил на турските превозвачи, както и Иран. "Но КПП-та са отворени, тръбата не е затворена", изтъкна Владимир Чуков.
 
"Едно е какво се вижда по медиите, с гръмки декларации, а друго - какво става долу, на терен. Икономиката ще го реши - Ако Кюрдистан издържи на икономическия натиск, тогава един ден ще седнат на преговори и ще се разберат."
Що се отнася до заплахата от военна намеса от Турция, професор Чуков изрази силен скептицизъм за подобен вариант на територията на Иракски Кюрдистан, където има военни бази на САЩ.
 
Обстойният анализ на професор Чуков - във видеото:

Етикети: Денят на живо
Румен Радев
13:29 | 05 Юли 2020 г.

Държавният глава: Да служиш на обществото не е сам...

13:29 | 05 Юли 2020 г.
Държавният глава Румен Радев поздрави служителите на Министерството на вътрешните работи по случай техния професионален празник -  5...
COVID-19
13:25 | 05 Юли 2020 г.

15 съученици и учители на абитуриента във Велико Т...

13:25 | 05 Юли 2020 г.
Увеличават се случаите на COVID-19 сред участниците в абитуриентския бал във Велико Търново на 27 юни. За последното денонощие 15 от ново...
Дилиан Уайт и Робърт Хелениус
13:06 | 05 Юли 2020 г.

Фюри и Уайт могат да се бият до края на годината

13:06 | 05 Юли 2020 г.
Световният боксов съвет (WBC) потвърди, че двубоят на световния шампион в тежка категория на организацията Тайсън Фюри с Дилиън Уайт &bdq...
Илиана Беновска
12:58 | 05 Юли 2020 г.

Кои ще са гостите в „Беновска пита“ на 5 юли

12:58 | 05 Юли 2020 г.
Беновска ще пита в неделя, 5 юли 2020 г., от 16:16 часа след обед.: Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България? ...
Илиана Беновска
12:51 | 05 Юли 2020 г.

Беновска: Главен прокурор Гешев, вие ли ще сте „ле...

12:51 | 05 Юли 2020 г.
Главният прокурор Иван Гешев всеки ден се показва като „голмайстор“ в мача „Добрите VS Лошите“. Гешев се опитва д...
НДК
12:43 | 05 Юли 2020 г.

НДК съкращава 30 на 100 от персонала си заради огр...

12:43 | 05 Юли 2020 г.
Театър Азарян, ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс, Литературен клуб „Перото“ и кино „Люмиер Лидл“ з...

гледай на живо

05.07.2020
 • в момента
  Кухнята на Звездев
 • 14:00
  Новини
 • 14:15
  Изкуство по време на пандемия
 • 14:45
  Телемаркет