Антония Петрова: В "Четвърта инстанция" показваме как врагове в живота се сдобряват

В нашето предаване няма режисирани конфликти, а реални казуси, каза водещата за читателите на kanal3.bg

Антония Петрова и Пламен Митев
Източник: Канал 3

Антония Петрова и Пламен Митев

Водещите на набиращото сила ново предаване на Канал 3 „Четвърта инстанция” Антония Петрова и Пламен Митев гостуваха на kanal3.bg. Специално за читателите на сайта те разказаха коя е всъщност четвъртата инстанция – медиаторите (посредниците), които съдействат на спорещи страни за разрешаването на тежки проблеми без да стигат до съд.

В разговора бяха засегнати и други теми – от Руската фондова борса, противоположните позиции в бизнеса на рапъра Лео в България и в Италия, през класическия балет до сравнението между Меси и Кристиано.

Предлагаме ви първата част от интервюто с Антония и Пламен.

 

- Бихте ли се представили за нашите читатели?

Антония Петрова: Аз съм Антония Петрова, водеща съм на "Четвърта инстанция” заедно с Пламен Митев, който е автор, продуцент и водещ.

 

- Защо избрахте името "Четвърта инстанция"?

Антония Петрова: Идеята е, че българският съд основно е триинстанционен. Тъй като медиацията е форма на извънсъдебно споразумение, която навлиза с пълна сила в последните години, решихме това предаване да го създадем като Четвърта инстанция.

Тоест нещо като следващ вариант, с който хората да могат да решават споровете си  - извънсъдебно, със споразумение. Това беше  идеята - като четвъртата инстанция на правосъдието. А също така има заигравка и с четвъртата власт - медиите.

Пламен Митев: Медиацията по принцип не е толкова позната в българското общество, а повече на Запад, в чужбина, в Америка. И се използва малко повече в бизнес споровете, корпоративните спорове, не толкова при потребителските и битовите казуси.

А в нашето предаване имаме и такива случаи - делби на апартаменти в семейна среда, също и потребителски казуси. И решихме да покажем на обществото,  че такъв метод съществува, всеки може да се разбере чрез метода на медиацията. Така хората могат да вземат решението доброволно, да присъстват на медиацията.

 

- Какви са реакциите, хората познават ли този метод?

Пламен Митев: При повечето ми разговори, хората са чували за нея, но не я познават в детайли, самия процес. Тъй като процесът на медиация е поверителен, ако не участваш в него много трудно би могъл да видиш какво се случва там. Ти просто трябва да го видиш.

Антония Петрова: Затова ние решихме да го има това предаване, което, освен че е много интересно, има и образователна идея.

За да може хората да разберат какво се случва в медиацията, колко полезно нещо е и колко главоболия си спестяват, прибягвайки до нея, вместо да отидат на съд. Защото съдът, освен много пари, изисква и време, и винаги има губеща страна. А при медиацията няма губеща страна.

Пламен Митев: Двамата ни професионални медиатори - Албена Комитова и Севдалина Александрова в студиото прилагат своите специални техники и умения, за да доведат спорещите страни до решение, което те да вземат самостоятелно.

Те не натискат нито едната,  нито другата страна по някакъв начин, те просто ги водят сами да стигнат до решение, което да е взаимноизгодно за двете страни.

Антония Петрова: Идеята е, че всеки като страна отива с определена позиция за медиация, а в същото време трябва да отстъпи донякъде, да подаде ръка.

Тоест трябва да направиш крачка назад, за да направиш две напред и да стигнете до обща точка на пресичане. И накрая всички си тръгват доволни, никой не е сърдит, както например когато излезеш от съда и си много разочарован.

Пламен Митев: В съда има печеливш и губещ. Тук няма такова нещо, при нас и двете страни печелят.

Антония Петрова: Може да отстъпиш от позициите, с които си дошъл при медиатора, но накрая няма да си загубил.

Пламен Митев: В повечето пъти, когато човек е склонен на медиация, не парите играят – в тези казуси, които показваме, винаги става дума за лични отношения.

В един от казусите между жена и племенника й липсва просто едно уважение, има едни натрупани негативни отношения, тъй като те не са си говорили толкова много, не са общували и всъщност това е основата. И всичко опира до нещо много простичко - уважение, комуникация между двете страни, това е.

Искаме да го кажем това на хората и да го покажем.

Антония Петрова: Хубавото на "Четвърта инстанция” е, че всъщност всичките ни казуси са така подбрани, че всеки един от зрителите, докато гледа, да може да припознае себе си или свой близък. И това може да се е случвало на мен, на теб, на някой от семейството, било то в бизнес, било в лични отношения, в търговски отношения - обхващаме всякакви дялове на правото и на живота. И то наистина е полезно. Да речем този конкретен случай на делбата - на всеки може да му се е налагало или ще му се наложи да дели имот...

Пламен Митев: ... Особено в България, където 90% от хората притежават по няколко апартамента.

Антония Петрова: Искаме да покажем какво трябва да се направи, за да не се стигне до съдебна делба. Да решат хората мирно, доволно, да има накрая добър изход за всички.

 

- Откога датира проектът?

Пламен Митев: Пилотното предаване на проекта го записах преди година и половина. Така се роди този проект, Антония тогава беше в качеството си на коментатор.

Антония Петрова: Така се запознахме!

Пламен Митев: Така й допадна идеята за предаването - това, че помирява хората. Тя беше коментатор, после, когато се развиха нещата, тя влезе като водещ, стана много подходяща, като човек с опит в сферата като юрисконсулт, като познато лице от екрана от други предавания, изобщо тя има съвкупност от качества и е много подходяща за "Четвърта инстанция”.

Антония Петрова: Всъщност ние с Пламен така се запознахме, когато бях коментатор на пилотния брой. След това, когато ме покани, не мислих дълго, защото ми хареса самата идея.

Като човек, който е бил в телевизия вече доста години, ми прави лошо впечатление как в българския ефир всички искат да създават изкуствени конфликти в предаванията - хората да се карат, да има проблеми.

Да речем реалити форматите, където на хора, които нямат никакъв конфликт, по сценарий се измисля нещо, за да може те да имат проблеми, да имат конфликт, за да е предаването рейтингово.

При нас е точно обратното: имаме реални хора от реалния живот с реални казуси, които имат проблем, защото животът така се е стекъл, а не защото изкуствено го създаваме ние. И ги помиряваме. Ето в крайна сметка ще издадем нещо - винаги се стига до щастлив край и развръзка в предаването, по един или друг начин.

Това е идеята на медиацията - хората да се сдобрят. И да имат пресечни точки на вижданията си за конкретни казуси. При нас всичко е обратно от другите предавания в ефира: хората идват скарани, а си тръгват сдобрени.

 

„Четвърта инстанция” ще потушава лични битки и бизнес-скандали по Канал 3

 

Пламен Митев: Хората си говорят много остро по време на предаването, но действително така разговарят хората, ние не можем да ограничим това. Не подкрепяме груб език в „Четвърта инстанция”, но показваме хората как идват, през какво преминават с нашите медиатори и как стигат до положителен финал.

Тоест ние показваме конфликта такъв, какъвто е, без много голяма редакторска намеса, и след това показваме как те се сдобряват. Тук положителният финал е много важен.

 

- Казусите  реални ли са?

Антония Петрова: Това са реални казуси с реални хора.

Пламен Митев: Медиаторите са Албена Комитова и Севдалина Александрова, едни от най-добрите в България. С над 10 г. опит в сферата. Малко след като са станали адвокати, те решават, че медиацията за тях е по-подходяща, защото така правят хората щастливи. А не да доказват в съда, че единият е по-прав от другия.

Антония Петрова: Те са с нас през цялото време, двете медиаторки са неизменни. И са наистина изключително квалифицирани и професионални. С техните умения и опит, на стратегиите и тактиките, които ползват на моменти, на цялостното им поведение, което се ръководи от това хората накрая да се сдобрят.

Дори и ние понякога не вярваме първоначално какво се случва, че е възможно. Но те така насочват целия конфликт и разговор, че в крайна сметка спорещите страни се сдобряват.

Имаме случаи, в които идват невероятно скарани хора, като врагове, и накрая се прегръщат. И това е само и единствено благодарение на медиаторите, които изследват проблема,  насочват страните как сами да стигнат до развръзката.

Пламен Митев: Медиаторите изваждат исканията на двете страни, зад едно искане винаги има и второ, и трето. Те помагат на участниците да формулират най-доброто за тях и да ги срещнат в исканията си.

"Всеки следобед с Криси" 04.09.2017, Антония Петрова и Пламен Митев за "Четвърта инстанция"

 

- Накрая сякаш всичко отива и към някаква форма на прошка.

Пламен Митев: Прошката, разкаянието, осъзнаването  на грешките в един такъв процес, през който преминаваш, и показваш, изваждаш всичко от тебе. Какво си таил в себе си, понеже си нямал възможност да говориш с другия човек и това се получава на медиацията.

Сядаш и поставяш всички карти на масата. И може би причината за казусите е, че няма комуникация между страните.

Антония Петрова: Точно това е проблемът - няма комуникация, няма общуване. Дори при бизнес-казуси има хора, търговци и дружества, които по 5, по 10 години са заедно, и накрая проблемът идва от едно пропуснато обаждане  по телефона. Много често нещата се свеждат до липса на комуникация и разбиране, никой не иска да влезе в обувките на другия.

Пламен Митев: Хората не се поставят на мястото на другия човек, не си представят, че другия може да има моменти, в които не може да им обърне внимание, или нещо по-важно. Така става като няма контакт. Човекът вижда само финала - онзи не е направил това, ще го съдя. И проблемът не е само в единия човек, той е в двамата. Те така се раздалечават един от друг, за да могат да се срещнат в медиацията.

Антония Петрова: В конкретния пример с телефонното обаждане се получава лавинообразният ефект от натрупване  на негативни емоции един към друг, като накрая се стига до нотариална покана за 50 000 лева - само защото някой не ти е вдигнал телефона.

Пламен Митев: И за да натриеш носа на другия, оттам се обръщаш към съда.

Антония Петрова: Винаги става въпрос за нещо лично. В крайна сметка сме хора и нищо човешко не ни е чуждо, всеки се обижда, смята, че е направил нещо, а другият не го е разбрал...

Пламен Митев:  …В началото е много важно двете страни да имат желание да седнат да говорят. Защото когато няма такова желание, ти не можеш да разговаряш с някого и да стигнеш до проблема.

Антония Петрова: А идвайки на медиация вече първата крачка е направена. Все пак имаш доброто желание да се разбереш с този човек. Не е като да отидеш в съд - „аз не искам да го виждам този човек”. И като пратиш адвокат да не искаш повече дори да знаеш, че този човек  съществува.

Пламен Митев: Предимството на медиацията е, че много бързо се случват нещата и страните се разбират. Докато в съда, особено при бизнес казусите, нещата се точат с години. А ние доказваме, че можем да спестим средства на хората в съда. Повечето от случаите са такива, че могат да се разрешат с медиация - договорни отношения, устни договорки, бизнес казуси, имотни, семейни проблеми.

Антония Петрова: В България още не е въведена задължителна медиация. За съжаление засега медиацията в България е само доброволна. Може съдът, например при разводи, да предложи насочване към медиация.

 

- Имали ли сте случай, в който и медиатор не може да помогне?

Пламен Митев: Слава Богу, не сме имали. Ако има по-сложен казус, той пак може да се разреши, но в малко по-дълъг период - съвсем малко по-дълъг,  в никакъв случай не толкова дълъг, колкото в съда.

Пак става по-бързо, отколкото в съда, с повече срещи - две или три. И тогава се случват нещата. Всичко зависи доколко си благоразположен да стигнеш до финала. Бързината пак зависи от страните в спора.

- Какви са реакциите за предаването в социалните мрежи?

Антония Петрова: Моето впечатление е, че има изключително положително отношение отвсякъде, един негативен коментар не съм чула. И в социалните мрежи, и като цяло – обявили  сме и Фейсбук-страницата, и мейла на предаването  - "Четвърта инстанция", изписано на кирилица във Фейсбук, а имейлът е 4444@urban.bg.

Хората могат да ни пишат, вече имаме и писма от хора, които желаят да се обърнат към нас за медиация за решаване на спорове.

Може да използваме и вашата платформа (kanal3.bg), така че който иска да може да ни пише, нашите медиатори да разгледат казусите, за да преценят как може да се случи това.

А после, не знам, може дори да го включим в предаването някой от тези казуси! Отзивите са много положителни, аз съм изненадана - много голям интерес има към "Четвърта  инстанция” и то навсякъде, без да сме правили някакъв специален PR за него.

Още интервюта и коментари в сайта - четете тук

 

- Как привличате коментатори за различните казуси?

Антония Петрова: Много лесно се случва това, повечето са мои познати, подбираме хората за коментатори по това да бъдат популярни личности, защото практиката ни показва, че зрителят обича да гледа популярни хора, които да изкажат мнението си. Има някакво доверие към популярния човек.

Пламен Митев: Коментаторите подбираме така, за да са до някаква степен близки до нашия конкретен спор.

Антония Петрова: Ако е бизнес спор, каним известни лица от бизнеса.

Имахме много интересен казус с ресторант под наем, и ние поканихме шеф Петров, който сега е много популярен, а също Лео и Мира Радева, социолог, на която хобито й е ресторантьорството, да готви, и която си е отворила собствена пицария. Лео всички го познаваме - рапър, неговият бизнес са ресторантите. Три много популярни личности, които имат ресторанти, и се получи много хубаво коментарно студио - те коментираха казуса „ресторант под наем”.

 

Много интересна беше гледната точка на Лео, защото  се оказа, че в Италия той има помещения, които отдава под наем за ресторанти - тоест той е като наемодател там. А пък в България е наемател. И така той успя да влезе в позицията и на двете страни, като се получи много интересно коментарно студио.

Тъй като нашето предаване е много динамично и се развива, и ние гледаме да е още по-интересно на зрителите, които са най-важните, от няколко броя насам решихме да въведем юридическо лице като отделен коментатор. Който да дава образователната гледна  точка, защото всеки един от нас може да попадне в подобни ситуации и гледайки "Четвърта инстанция" да си каже - "аха, ето така трябва да постъпя".

И адвокатът, без това да звучи тежко, без да обяснява сухо, юридически - все пак не сме на лекция по право, да успява да каже как трябва да се подходи, какво трябва да се направи, как да се постъпи, ако попаднете в тази ситуация. Така че коментаторите ни са и много интересни и популярни личности, и специалисти. За да е полезна "Четвърта инстанция", такъв е смисълът на едно предаване - освен да се забавляваш, и да научиш нещо все пак.


Утре в kanal3.bg очаквайте втората част от разговора с Антония Петрова  и Пламен Митев.

 

Гледайте шеф Петров, Лео и Мира Радева във видеото от част 1 от казуса "Ресторант под наем" (останалите записи от архива на "Четвърта инстанция" - гледайте тук):

21:52 | 05 Юли 2020 г.

Отложиха отварянето на Тадж Махал заради огромния ...

21:52 | 05 Юли 2020 г.
Откриването на индийския паметник на културата Тадж Махал беше отложено поради нарастване на случаите на коронавирус в района.  ...
21:25 | 05 Юли 2020 г.

Расте броят на починалите в Италия

21:25 | 05 Юли 2020 г.
Броят на починалите от последствията от COVID-19 в Италия се увеличи за едно денонощие със 7 души. Това е една от най-ниските стойности н...
21:05 | 05 Юли 2020 г.

Д-р Мартин Табаков: Спецификата при Тръмп е, че то...

21:05 | 05 Юли 2020 г.
Интересът, който го има по отношение на изборите за президент на САЩ не е аналогичен с изборите в Китай и Русия, тъй като там ние знаем к...
20:56 | 05 Юли 2020 г.

Болният от COVID-19 абитуриент в Търново заразил б...

20:56 | 05 Юли 2020 г.
В Американския колеж „Аркус“ във Велико Търново има епидемично огнище на Covid-19, съобщиха от Регионалната здравна инспекция...
COVID-19
20:51 | 05 Юли 2020 г.

СЗО: Заразените с COVID-19 в света повече от 11 ми...

20:51 | 05 Юли 2020 г.
Броят на регистрираните случаи на коронавирус в света се увеличиха с повече от 203 000 през последното денонощие, с което общата численос...
проф. Асен Балтов
20:45 | 05 Юли 2020 г.

Проф. Балтов: Има пик на заразени с коронавирус мл...

20:45 | 05 Юли 2020 г.
„За последните две седмици в „Пирогов” се забелязва увеличаване на броя на по-младите пациенти, заразени с коронавирус....

гледай на живо

05.07.2020
  • в момента
    Новини
  • 23:20
    Беновска пита