Янко Янков: Не беше правилно служебното правителство да взима решение за изтребителите (Видео)

Смятам, че нашият председател поиска аргументирано оставката на Красимир Велчев, каза той

Янко Янков: Не беше правилно служебното правителство да взима решение за изтребителите
Източник: Канал 3

Янко Янков: Не беше правилно служебното правителство да взима решение за изтребителите

”Едно от основните условия, за да има качествена икономика България, е да е държава с гарантирана сигурност. Ако не бяхме станали членове на НАТО, нямаше да станем и членове на Европейския съюз. Ако не бяхме членове на НАТО, сериозният ръст на преките чуждестранни инвестиции, от които пряко зависи икономиката на България, нямаше да ги има. Подценявайки темата за сигурността, действайки популистки с имитация на други потребности, ние всъщност основно подронваме възможностите и за социална политика, чрез сериозен ръст на БВП на заетостта в България”.

Това коментира зам.-председателят на ДПС Янко Янков в студиото на предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3.

”В Народното събрание съм от 2005 година, бил съм винаги или председател или заместник председател на комисията по отбрана. От 2005 година се каним да купим изтребители и постоянно отлагаме. Считам, че това вече граничи с предателство към Националната сигурност на страната. Трябва да знаем, че нашата пълноценна, качествена и ефективна интеграция в НАТО като страна зависи от справянето с демографската криза, справянето с битовата престъпност, зависи от ръста на работните заплати, ръста на заетостта и всичко, което е характерно за една качествена държава. Така, че ние считаме, че това, което се вземе като решение от Народното събрание, презентира се като стратегия, като политика, трябва да бъде изпълнявано своевременно и то така, че да гарантира интересите на държавата”, коментира Янков.  

”Въпросът с изтребителите има две страни – едната е експертната страна, другата е политическата страна. Експертите трябва да се произнесат, те правят анализи и дават конкретно предложение и според мен тези предложения на експертите трябва да бъдат изключително добре обосновани. Политическата страна на въпроса е извършването на определен ход сега, закупувайки конкретна техника, как стратегически се отразява на България, на нейната териториална цялост, заплахите, справянето с всички проблеми, които в съвременните условия стават все по-сериозни и все по-опасни. Освен това има други елементи, които са изключително важни”, каза още той.  

"Не беше правилно служебното правителство да взима решение за изтребителите. Неговата основна функция по Конституция е провеждането на предсрочни избори. Такова решение трябваше да вземе легитимно правителство, което има сериозна парламентарна подкрепа, за да може това решение на правителството да се придвижва напред и да се реализира като конкретни действия", уточни зам.-председателят на ДПС и добави, че има органи, които трябва да се произнесат има ли нарушения или няма в процедурата по избор на изтребители.

”Ролята на президента е да сформира правителство, когато някой назначава някого, се счита, че той е зависим. Създава се потенциал да се мисли, че той може да е упражнил влияние, защото това е правителство, което е назначено, а всеки който е назначен трябва да изпълнява задачите от работодателя. Когато правителството е избрано, когато има парламентарна подкрепа, нещата стоят по друг начин. Затова се породи този дебат. Защо трябваше да се бърза толкова. Трябваше да се изчака новото правителство”, коментира още Янко Янков.

”Смятам, че нашият председател поиска аргументирано оставката на Красимир Велчев като председател на Комисията по вероизповеданията и правата на човека. Запознах се със стенограмата от изказването на г-н Велчев от заседанието на Народното събрание. Трябва да ви кажа, че един такъв подход, такъв стил, една такава риторика, не подхожда по никакъв начин на сериозен депутат, да не говорим за председател на комисията по правата на човека. Такова емоционално изказване, такова тенденциозно изказване не може по никакъв начин да бъде подминато”, заяви Янков. 

”Какво значи шепа хора? Един човек да има нужда от подкрепа, председателят трябва да му обърне внимание и да направи необходимото този човек да бъде подкрепен от държавата. Къде е държавността? Каква е ролята на държавата? Къде е ролята на държавата?”, попита той.

”Навремето преди много години, д-р Ахмед Доган каза, че трябва да се закрие тази страница и да се приключи. После изкараха досиета на хора от ДПС, което целеше да ги унижи, а те са работили за Държавната сигурност”, коментира Янков темата с Комисията по досиетата.  

”Не сме обсъждали кандидатурата на Антон Тодоров за шеф на Комисията по досиетата. Мое мнение е, че този човек е изключително агресивен, речникът му не ми харесва. Информацията може да бъде манипулирана и когато сложиш там човек с агресивно поведение има опасност някои хора да пострадат. Не знам дали това не е ход на ГЕРБ да го извади от парламента”, каза той.

”Това е имитация на правителство, много пъти сме го казвали”, заключи Янко Янков. 

19:24 | 05 Юли 2020 г.

Постоянен арест за приближените до Божков, следили...

19:24 | 05 Юли 2020 г.
Най-тежката мярка „задържане под стража“ постанови Специализираният наказателен съд спрямо приближените до бизнесмена Васил Б...
Борисов к
19:19 | 05 Юли 2020 г.

Началникът на НСО: Приближено до Борисов лице е на...

19:19 | 05 Юли 2020 г.
"Нашето професионално становище по въпроса за това как ще се структурират тези служби в Закона за МВР изобщо не беше търсено. Със съ...
19:01 | 05 Юли 2020 г.

Д-р Иван Минчев: Четири часа след като сме си изми...

19:01 | 05 Юли 2020 г.
С една усмивка може да се изразят много неща, дори агресивност, само от формата на зъбитие. Дори една загуба от 1-2 млм. се отразяват.&nb...
18:37 | 05 Юли 2020 г.

Константин Марков, "Тангра": Песента "Денят" пости...

18:37 | 05 Юли 2020 г.
Този момент с пандемията от COVID-19 ни даде възможност за равносметка да се върнем назад и да преосмислим живота си. Това съобщи в ефира...
\
18:24 | 05 Юли 2020 г.

Димитър Главчев: Закачките между институциите руша...

18:24 | 05 Юли 2020 г.
„Когато се встъпи в длъжност с един подход, така се продължава”, каза експредседателят на 44 НС Димитър Главчев относно ...
Искрен Веселинов
18:10 | 05 Юли 2020 г.

Искрен Веселинов: Институциите са създадени, за да...

18:10 | 05 Юли 2020 г.
"Институциите са създадени, за да работят помежду си, а не постоянно да са в някакво единоборство", категоричен бе Искрен Весел...

гледай на живо

05.07.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 19:45
  Парчета от реалността
 • 20:00
  Новини
 • 20:20
  Имате думата