Бойко Борисов: Радев в 9 часа сутринта ми обяви война в СУ, а в 12 не ми го каза лично

Премиерът за отношенията с президента, опозицията, медиите

Борисов в Евксиноград

Борисов в Евксиноград

Интервю на Илиана Беновска с премиера Бойко Борисов. Ето какво каза премиерът в края на разговора за това дали Радев му е казал лично, че му обявява война:

Илиана Беновска: Първо президентът направи изказването и след това си говорихте, кое от двете?

Бойко Борисов: Президентът в колко часа е говорил сутринта в университета?

 Илиана Беновска: В 9 сутринта.

Бойко Борисов: В 9 часа беше Американската търговска камара от Брюксел. Веднага след това бяха двата синдиката с европейския синдикат час и половина и в момента в който си тръгнаха му се обадих. Значи това е било в 12 да речем, там някъде. Прекрасно знам, защото от пресцентъра веднага такива неща ми излизат на телефона. Но аз затова му се обадих, за да му покажа, че мен това не ме интересува.

Илиана Беновска: Той каза ли Ви, че ще Ви обяви война, на Вас в очите?

Бойко Борисов: В очите не, защото по телефона не се гледаме. Но моето впечатление и моето усещане беше за един държавнически, приятелски, разбиращ по всички теми разговор. Нито аз съм се обадил да му кажа – ще воюваме ли и как, аз съм сухопътен офицер. Напротив, казах най-приятелски и то не е нужно дори да сме приятели. В случая имаме важни теми. Когато тук идват 4 от водещите фигури на Балканите аз съм длъжен да го информирам, длъжен съм да кажа. На Вучич съм предал поздрави от нашия президент.

Илиана Беновска: Г-н Борисов, в този човешки тон, в който тук ни обяснявате тук нещата, като политик с много по-голям, несравнимо по-голям опит от Радев, мислил ли сте да го извикате на един мъжки разговор, след като той отказа това?

Бойко Борисов: Мъжките разговори ги оставям за г-жа Нинова. Казах, ние си говорихме във вторник и той знае. По една тема съм му казал и то в очите – със самолетите парламентът ще търси друго решение. Защото искаме и влакове, искаме и пенсии, искаме и много други неща да се направят и ще се пазарим по-нататък. Но аз съм му го казал, не е някаква завера зад гърба му.

Илиана Беновска: В понеделник той вече Ви се беше заканил за война в СУ, когато Вие следобеда сте разговарял с него. Сега Ви предстои да се срещнете на КСНС, да се обсъжда антикорупционния закон. Вие ще имате ли неговата подкрепа, първи въпрос, по геополитиката за обединение на Балканите? И втори въпрос, който косвено е свързан с Радев, защото БСП така панически, като дявол от тамян, бягат от хипотезата, че могат да намерят общи цели, общи идеи държавнически с Вас, което те наричат обикновено „не искаме коалиция с ГЕРБ“. Какъв е този страх?

Бойко Борисов: Кога ГЕРБ е искал с тях? В тяхната партия винаги може да има хора, в моята няма. Ние публично, ясно за председателството, тъй като освен премиерските има президентски срещи, има парламентарни или пленарни заседания, искахме да е що-годе спокойна държавата. Така че от моя страна не само, че няма нападение, дадох достатъчно силни аргументи, не само че няма провокация, но бих отговорил веднага и бих се извинил, ако член на кабинета му е нанесъл обида.

Ама подали сигнал за началника на кабинета му. Ами факт е, че една година е без достъп до класифицирана информация. Ние не можем да спрем депутатите какво трябва да направят.

БСП казват, че президентът е от БСП и те си го атакуват, ама и неговите хора също ме атакуват. Това не трябва да ни повлиява на отношенията. И ние сме демонстрирали и тук във Варна, и с Макрон и на много други места, че можем да създаваме стабилност и да водим такава политика. Имаме между мен и него, от моя страна, а това съм усетил и от него, има и уважение, и респект, и зачитане от двете посоки. Това твърдя. Винаги съм считал, че лошият мир е по-добър и от най-хубавата война.

А и на война като на война, не е сигурно, че ще я спечелиш. Нито за него, нито за когото и да било. Минали сме през това, с много по-опасни противници сме се сбивали през годините.

ГЕРБ е мачкана по начин, по който, ако ние бяхме подходили към тях, каквото на нас ни правеха, от „Костинброд“ нататък, ако си спомняте, какво щеше да донесе, спокойствие? Не! Още по-зловеща война.

Ние в момента сме остров на стабилност и факт е, виждате, когато дойдат премиери, президенти тук какво говорят за държавата. Няма показател, по който държавата да не е в по-добро състояние, и увеличаване на доходите, пенсиите, заплатите. Смятаме всеки иден с колко да увеличим на армията и МВР, за да не нарушим баланса. И ще го сметнем, не е това приказката ежедневната. Самолети та самолети! А влакове не са ли нужни? Това, което се направи по програмата за селските райони – 760 милиона. За училищната инфраструктура – 640 милиона. Това никога няма да се случи пак. Просто уцелихме момента с европейските средства. Вярно, поработили сме за това, вярно, навремето изместихме програмата, за да има и в образованието такива пари. Но дават резултат и днес. А истинските резултати са след една година, когато си заведете децата на детска градина или училище и то е ремонтирано, осветено, направено. Сега трябва максимално бързо да се помисли как иновациите в училище, самата програма, самият начин на обучение. Вече децата, всяко е с телефон, всяко има фейсбук или е в мрежата. И ние трябва в училищата да отговорим на това предизвикателство.

Възложил съм на Горанов да ми смята, ако за всяко дете, или за тези, които нямат, или за тези, които са по-социално слаби, да им се вземат съответните такива, дали са айпади, ще се работи по тази тема, защото това е предизвикателството.

Вие виждате как се променихте вие. Само преди 2 години си спомням – ходихме в едно студио в Брюксел, излъчваха, свиваха сигнала, след това излиза. Сега по интернет, докато говоря, едни ме гледат, други пишат, просто вие се променихте в пъти и това е света! И ние трябва да отговорим и да учим децата по този начин, за да не ни се смеят! Да, трябва да четат книги, да трябва да го има, защото достъпът до книгата да прелистиш, това трябва да запазим да го има. И в същото време да им дадем такава квалификация, че да могат утре да си намерят работа. Навсякъде вече работата с компютър не е дори плюс в сивито, тя е необходимост!

Така че истински се надявам, сега и той е човек, аз сутринта знаех, че има участие по телевизиите и не пуснах нито една програма. Защото знам, че ако ги погледам и ги послушам, съвсем няма да е такава пресконференцията.

Кой ще пострада? Ще пострадаме ние, ще пострадат хората. Варна иска булеварди, Варна иска обходи, Пловдив иска, всички искат. На Бургас правим Ахелой-Поморие знаете. И успяваме нещо, което дори румънската страна никога не е искала. Да, говорим го и ще видите, че ще успеем да направим още един мост до Русе, да облекчим максимално трафика и ще направим и на Никопол. Защото досега сме създали достатъчно добри работни отношения.

Това трябва да са ни перспективите. Какво ще стане в обратния вариант? Добре, ГЕРБ пада, падал е много пъти. Ще дойде пак г-н Герджиков, ще дойде Орешарски точно за председателството, това ли ни предлагате? Или мислят, че ние седим да ни бият и то кой, тези, които са толкова уязвими, ако тръгнем в същата посока. И аз действително в един момент ще загубя контрол върху партита да се брани.

Защото брутално говорят, а виждате, че са много уязвими. Слушах и онзи ден един човек, който говори как са източвани пари от фирми от Националната телевизия, сиреч от държавния бюджет. Това какво ще донесе? Надявам се оставки в БСП, така, както при нас. Надявам се! Ако продължат да си говорят – когато съдът ги осъди тогава. С почуда видях, действително с почуда, и г-жа Масларова в Хасково, г-жа Масларова беше на трибуната. Това е крахът на моето разбиране за правосъдие! Масларова до Йончева! Вие сте писали и сте правили репортажи и знаете какво са направили. Кога се е оправила, как се е оправила и седи и вече дава тя оценки – Боже Господи!

Илиана Беновска: Закон за амнистията!

Бойко Борисов: Да, когато са на власт те си приемат Закон за амнистията! За да няма наказания, но както и да е! Апелирам към всички за повече такт и внимание. Много е крехко всичко и може лесно да се счупи. И ще се счупи непоправимо. Европа и света имат толкова по-тежки проблеми, че сега са доволни, че на Балканите не само не ги тормозим, не само не им създаваме проблеми, а демонстрираме точно обратното, на което са свикнали – такт, дипломация, разбиране, стъпка по стъпка напред със спокоен тон.

И искаме да си развалим това. При положение, че гониш ръст на икономиката с 4%, 100 милиарда евро БВП, с 11% са се вдигнали доходите от началото на годината, милиарди са повече приходите в бюджета от битката с контрабандата. Безработицата е 5%, няма работници за бизнеса, всички го казват. И това сме го направили за 1-2 години. Строи се навсякъде, отделят се пари. Да, със сигурност, пак повтарям, има зрънца навсякъде и като ги покажат ГЕРБ действа по начина, по който показа.

За съжаление нямаме реципрочност от другата страна. Чудовищното купуване на гласове за изборите, този човек твори закони в парламента. Това морално ли е? Аз ако съм на ваше място всеки ден ще го питам – днес като знаете, че сте купили от затворниците гласове как така гласувате, не Ви ли е неудобно? Ако беше от ГЕРБ, щяхте да го преследвате всеки миг, но все едно там си е така, даденост. И тук моята партия се подвежда. Казват – и те така са правили. Да, но ние казахме, че ще правим друго. И когато капе действително живо месо от нас, от най-доброто, което имаме, партията се съпротивлява. Това е единственият начин и тя да оцелее, и хората да й вярват, убеден съм в това!

Илиана Беновска: По закона за антикорупцията как ще се разберете с Радев?

Бойко Борисов: Аз се надявам и неговият екип да ме слуша. Зависи как се развият нещата, иначе ние имаме два варианта. Единият вариант е отиваме и работим така, както винаги сме работили в синхрон. Другият вариант – не виждам смисъл от такъв съвет без да участват всички медии в него, тогава той губи смисъл. След като ще се разсекретяват стенограмите какво да говорим там?

Аз ще забраня на службите, които контролирам, на базата на закона, да дават публична информация. Нали от КСНС при президента той разсекрети стенограмите. Дали ще ги разсекретят на мига, аз предпочитам медиите да са там и да снимат.

Или след една година вече всички трябва да имаме наум, че трябва да можем да кажем всичко, което мислим по темата, кои са външните заплахи, защото утре ще излезе по вестниците и ще се скараме с половината държави покрай нас. Така че те могат да избират. Това са много теми, ние ще говорим и за престъпност, много неща знаем и работим в момента по тях. Ако утре ще излязат във вестника, каква е гаранцията?

Така че се надявам моята ръка, моето разбиране към президента, е че трябва да работим в мир и синхрон. Ако избира друго, ще се защитаваме, в крайна сметка каквото такова. Може да ме обвинят в много грехове, но страх нямам. Имам уважение, имам желание, имам воля, имам разбиране, имам диалогичност, уважение към него. Ако не му стига, негова работа. Аз съм имал рейтинг и 90% по „Галъп“ като главен секретар. Рейтингът е най-мимолетното нещо, съветвам го да не го чете. И аз ако чета проучванията, знаете ли какво четох, какво най-много е възмутило българите, това ме впечатлява, кое най-много им е харесало, това е най-важното.

Защото днес те има, утре те няма като политик. Аз му пожелавам и втори мандат, пожелавам България да е стабилна. И съм му го казвал в очите – не ме интересува, не съм се кандидатирал, не ме интересува тази институция като цел на партията.

В очите съм го гледал и оттук му го казвам. Какви са тези приказки – ГЕРБ искали импийчмънт? Намерете български думи за това. Считаме, че колкото опасно е да падне премиер, толкова опасно е и да падне президент. Не е плюс за държавата, това е ужасен акт за държавата, това е отвън страхотна нестабилност, катаклизъм. Аз целя точно обратното и затова и затова виждате, аз поне така се усещам, че съм добронамерен. Дано и така да изглеждам.

Гърция
14:03 | 08 Юли 2020 г.

Шест положителни на коронавирус туристи регистрира...

14:03 | 08 Юли 2020 г.
На остров Тасос и в Пангео са регистрирани 6 случая на COVID-19 при туристи, за които се предполага, че са от България и Сърбия. Четирима...
14:00 | 08 Юли 2020 г.

87-годишна баба завърши гимназия в Гърция

14:00 | 08 Юли 2020 г.
87-годишна гъркиня е завършила гимназия в град Козани, Северна Гърция, съобщи телевизия Скай, като се позовава на АНА-МПА. Султана Гесиу ...
коронавирус
13:52 | 08 Юли 2020 г.

Затвориха детска градина в Белица заради учителка ...

13:52 | 08 Юли 2020 г.
Учителка от детска градина в Белица е с положителна проба за коронавирус. Това съобщи за NOVA кметът на града Радослав Ревански. &nbs...
13:43 | 08 Юли 2020 г.

Държавата предприема мерки за насърчаване на ражда...

13:43 | 08 Юли 2020 г.
Министерският съвет одобри План за 2020 г. за изпълнението на Актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението...
Скъсана дига на хвостохранилище в Перник 5
13:33 | 08 Юли 2020 г.

Обявяват частично бедствено положение в пазарджишк...

13:33 | 08 Юли 2020 г.
Вследствие на паднали интензивни валежи през последното денонощие, значително се е повишило нивото на отводнителен канал "Дели арк&q...
Полиция
13:28 | 08 Юли 2020 г.

Задържаха основен свидетел по делото срещу Митьо О...

13:28 | 08 Юли 2020 г.
39-годишен криминално проявен бургазлия е задържан от служители на отдел "Криминална полиция" и Специализираните полицейски сил...

гледай на живо

08.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 14:30
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини
 • 15:20
  Изкуство по време на пандемия