Антоанета Христова: Между Борисов и Радев има лидерска конкуренция, и тя ще се изостря (ВИДЕО)

За България е много важно двамата да не влязат в конфликт, изтъкна професорът в Денят на живо

Антоанета Христова: Между Борисов и Радев има лидерска конкуренция, и тя ще се изостря (ВИДЕО)
Източник: Канал 3

Антоанета Христова: Между Борисов и Радев има лидерска конкуренция, и тя ще се изостря (ВИДЕО)

Между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев има очевидна лидерска конкуренция, която тепърва ще се развива, заяви в "Денят на живо" професор Антоанета Христова. Повод бяха задочните послания между двамата чрез медиите, продължили и днес.
 
"Единият е опитен политик, с много силна интуиция, другият е нов политик,  на когото не му тръгна лесно и опитва да се позиционира. Така че тази борба  на лидери тепърва ще се развива, според мен", каза политическият психолог.
 
"Проблемът е, че се намираме в етап на развитието, в който конкуренцията не е добра новина, а имаме нужда от синхрон в страната, особено между силните лидери. Борисов заема мястото където би трябвало да бъде Радев - мостът между доволните и недоволните, опитва да е наднационален, на ниво Балкани. Това е видимо, а тогава не може другият лидер да не се усеща застрашен. Много е важно тези двама души да не влязат в конфликт".
 
Според проф. Христова битките между ГЕРБ и БСП, разгорещили се покрай скандала с роднинските назначения в Хасково, облагодетелстват социалистите и нейния лидер Корнелия Нинова.
 
"В момента наистина се вади горещ картоф, и този, който започна пръв да говори, ще събира позитивите - започна БСП и то по правилен начин. Те извадиха сигнала, те направиха темата публична", посочи проф. Христова.
 
"Виждаме ясно кой е лявото и кой е дясното, които започват сериозна политическа битка. Искаме отдавна да видим по-силно ляво. Сега топката е много силно в полето на ГЕРБ. Проблемът трудно може да бъде управляван - не случайно Борисов каза "всички да излязат от утре, който напуска, да напуска". Той заяви именно днес, че тръгва към решения и действия, но днес това са само думи, важните са действията".
 
Сегашната битка е само подготовка за следващите избори - местните, които са през 2019 г., смята Антоанета Христова. 
 
"Напрежението ще продължва да расте, защото подготовката за местни избори е в своя ход, а БСП с Корнелия Нинова има изключителна потребност да е силна опозиция, така че няма да остави на мира ГЕРБ", прогнозира  проф. Христова.
 
За политолога Кольо Колев днешната новина е, че Бойко Борисов бламира ГЕРБ, и ГЕРБ бламира Бойко Борисов.
 
"В изказването му (на Борисов) недвусмислено се видя: "Аз не съм ГЕРБ",тоест това не са негови битки, а на Цветан Цветанов с Радев. Господин Борисов каза "Аз не съм ГЕРБ",  значи ГЕРБ са си някъде там, имат си свой вътрешно- политичеси живот, гласуват си.
 
От друга страна ГЕРБ с гласуването в подкрепа на Делян Добрев каза "няма да се съобразим с вашите призиви, морален акт". Те му казаха "гледай си работата".
 
Според него става дума за много тежък трус за ГЕРБ, като Борисов засега съумява да стои встрани.
 
"За разлика от Борисов, който успя да бутне встрани топката, да не го удари по челото, останалите в ГЕРБ, начело с Цветанов, като матросовци застанаха "няма да дадем наш", защото така всички правели.
 
Борисов изключително добре разчита нещата, има политически инстинкт, усеща кога ще се яви някакво застрашаващо цунами. Интуитивно казва, че ще стоя национално, балкански отговорно, при Меркел, за да се измъкне от това блато.

 

Гледайте интересния дебат между проф. Антоанета Христова и Кольо Колев в "Денят на живо":

Етикети: Денят на живо
Коледа
21:52 | 23 Ноември 2020 г.

Поетапно отваряне на Европа преди Коледа

21:52 | 23 Ноември 2020 г.
Животът отново тече в „Растро“, най-емблематичният пазар в Мадрид, след осеммесечно затваряне поради COVID-19. Прави го бавно...
Шоколадов Дядо Коледа с маска
21:41 | 23 Ноември 2020 г.

Унгарски шоколатиер сложи маска на шоколадовия Дяд...

21:41 | 23 Ноември 2020 г.
Маската се превърна в най-продавания артикул в света през 2020 г. и макар все още да нямаме официални данни за това, спокойно можем да за...
Хартиена чаша
21:19 | 23 Ноември 2020 г.

Пиенето на кафе или чай от картонени чаши сериозно...

21:19 | 23 Ноември 2020 г.
За много хора денят не започва, докато не изпият първата си чаша горещо кафе. Без значение какво пиете, за да се стоплите в студена сутри...
Доц. Владимир Григоров
21:00 | 23 Ноември 2020 г.

Доц. Григоров: В разгара на пандемията в ЮАР имахм...

21:00 | 23 Ноември 2020 г.
Южна Африка е една от най-засегнатите от пандемията африкански държави, но въпреки това страната показва завидни резултати в справянето с...
Красен Кралев
20:56 | 23 Ноември 2020 г.

Кралев за Covid-мерките: Ще стигнем до справедливо...

20:56 | 23 Ноември 2020 г.
С колегите и със здравните власти ще стигнем до разумно и справедливо решение за всеки ресор! Това обяви във Facebook спортният министър ...
Ресторант
20:52 | 23 Ноември 2020 г.

Сдружението на заведението плаши с протести, ако в...

20:52 | 23 Ноември 2020 г.
Сдружението на заведенията е поредната браншова организация, която настоява за отговори на редица въпроси около предвиждания национален л...

гледай на живо

24.11.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 07:35
  Социална мрежа
 • 08:30
  Другото лице