Калоян Желев: Българският автомобилен парк е най-лошият в ЕС (ВИДЕО)

Нито дизелът ще изчезне днес, нито утре ще дойдат електромобилите, категоричен бе експертът в Денят на живо

Калоян Желев: Българският автомобилен парк е най-лошият в Европа (ВИДЕО)
Източник: Канал 3

Калоян Желев: Българският автомобилен парк е най-лошият в Европа (ВИДЕО)

Нито трябва да забравим дизеловите коли, нито те ще изчезнат толкова бързо, както се говори това лято, нито  пък електромобилите ще дойдат още утре, заяви автомобилният експерт Калоян Желев в "Денят на живо".
 
"Един  от големите проблеми на дизеловия разговор това лято, е че ситуацията се представя така, че изчезването на  дизеловите автомобили предстои днес, а нашествието на електрическите предстои утре. Това няма нищо общо с истината, процесите са много бавни, много дълги,изключително сложни и скъпи от всяка една гледна точка", добави Калоян Желев.
 
 
"Да не забравяме, че вече 130 години автомобилът е в основата на обществените отношения, заел е толкова дълбоко място в тях, толкова сложно и комплексно е мястото на автомобила в света, че резките движения са невъзможни по дефиниция.
 
Така че цялата тази буря в чаша вода, тази тема за отстъплението на дизелите и настъплението на алтернативните задвижващи системи е чудесен разговор, но трябва значително да намалим темпото и да свалим розовите очила."
 
Калоян Желев заяви,че всички автомобили в България са заплаха заради високата си възраст и техническото си състояние
 
"Любим ми е и разговорът за качеството и  структурата на българския автомобилен парк, който е най-лошият в ЕС. Така че у нас всички автомобили са заплаха поради много високата си средна възраст и поради техническото си състояние, което разбираемо е много лошо.
 
Така че у нас няма особено значение какъв е типът на задвижващата система, опасното е във възрастта на превозните средства и тяхното техническо състояние.
 
По традиция в България за състоянието на автомобилния парк не се говори, това е проблем, който сякаш не съществува, ние не го третираме."
 
Масовото настъпление на електромобила у нас не бива да се очаква скоро, смята Калоян Желев. 
 
"Бедността е незаобиколим фактор в този процес, защото в последните месеци четох изследвания по повод транспортната работна група на ЕК, които правеха един изключително прост извод: миграцията към електромобилите ще бъде още един разлом по линия на делението между бедни и богати общества.
 
Благоденстващите ще могат да си го позволят, бедните ще имат това, което имаме ние в момента. На електромобилите трябва да гледаме реалистично, като факт от бъдещето, под бъдеще обикновено разбирам между едно и две поколения.
 
Това са бавни процеси, които ще бъдат управдлявани внимателно. А когато мащабът нарасне значително, тогава проблематиката става не само регулаторна, не само обществена, тя става и геополитически проблем."
 
Цялото интервю с автомобилния експерт - във видеото:
 
 
 
 

Етикети: Денят на живо
07:52 | 09 Юли 2020 г.

Захариева се среща с чешкия си колега Томаш Петрич...

07:52 | 09 Юли 2020 г.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е на официално посещение в Чехия до 10 юли по покана на министъра на външ...
07:43 | 09 Юли 2020 г.

Слънчево и по-топло време ни чака днес

07:43 | 09 Юли 2020 г.
В четвъртък над страната ще бъде слънчево, разкъсана облачност ще има над североизточните.   Валежи не се очакват. Ще духа с...
07:33 | 09 Юли 2020 г.

Разширяват обхвата на предучилищното образование

07:33 | 09 Юли 2020 г.
Задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца, контролът и функционирането на настоятелствата към детските градини и училищ...
COVID-19
07:20 | 09 Юли 2020 г.

Нов антирекорд: 240 нови случая на коронавирус в Б...

07:20 | 09 Юли 2020 г.
Новите случаи на коронавирус в страната ни са 240 – най-много до момента за ден. Резултатът е отчетен при направени 4 286 PCR теста...
Амаду Гон Кулибали
21:52 | 08 Юли 2020 г.

Почина премиерът на Кот д‘Ивоар Амаду Гон Кулибали

21:52 | 08 Юли 2020 г.
Премиерът на Кот д'Ивоар Амаду Гон Кулибали почина на 61-годишна възраст. Както Ройтерс съобщи, това заяви президентът Аласейн Уатара...
Янко Янков
21:36 | 08 Юли 2020 г.

Янко Янков: Стига с този популизъм - президентът з...

21:36 | 08 Юли 2020 г.
Охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски е назначена по закона за НСО, а президентът е ръководител на службата. Той трябва да е абсолютно ...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо
 • 10:00
  Новини