Беновска: Президент Радев, гние ли ябълката Ви? И уплашихте ли се на Борисов, в очите да обявите война – учете се от Путин! (Видео)

Не Ви ли беше срам да използвате Алма Матер, Софийския университет, да обявите война на премиера Борисов?!

Беновска: Президент Радев, гние ли ябълката Ви? И уплашихте ли се на Борисов, в очите да обявите война – учете се от Путин!
Източник: Канал 3

Беновска: Президент Радев, гние ли ябълката Ви? И уплашихте ли се на Борисов, в очите да обявите война – учете се от Путин!

Президент Радев, не Ви ли беше срам да използвате Алма Матер, Софийския университет, да обявите война на премиера Борисов?!

На 2.10.17 г., на откриването на академичната година в СУ, си позволихте да заявите следното:

Румен Радев: Аз очаквах премиерът да озапти беквокалите си в парламента, но това не се случи. Те пеят все по-високо и все по-фалшиво. Освен това наблюдавам от всички действия на ПП ГЕРБ, че или премиерът губи контрол върху партията си, или я насърчава в битката срещу мен.

Така че не виждам вече смисъл от такава среща. Решението и за самолетите, и за цялостната модернизация на въоръжените сили е в ръцете на премиера, както казах негова е и отговорността.

Медия: Има ли напрежение между ГЕРБ и Вас?

Румен Радев: Води се тази битка, макар че не смеят официално да я обявят. Но считайте, че щом като я търсят ще я получат. Това, което ме смущава повече, не е тази битка. Това са всичките процеси, които стават в страната, и то на фона на предстоящото европредседателство.

Не заради това дали то ще бъде успешно или не. Считайте, че накрая ще бъдем потупани по гърба, такава е практиката в Европа. Мен ме притеснява начинът, по който гледаме на това европейско председателство и това, което искаме да извлечем от него.

Мисля, че управляващите гледат на това председателство като на някаква омерта, която да гарантира спокойствие отвътре и легитимация отвън. Рискуваме точно то да се превърне в една витрина на „гейтове”, които започнаха да гърмят навсякъде в страната.

Защо избрахте това място ,този тържествен момент за младите– защото Сорос е завзел не само юриспруденцията, но и науката в България ли ? И ,Вие, президентът, сте на уютно, където „Америка за България“ подкупва, с дребни пари децата ни ,за да ги прокуди от родината им?!

На 4.10.17 г. премиерът Борисов Ви постави на мястото Ви… За съжаление на избирателите Ви …Ето какво каза премиерът за това дали,вие, президент Радев сте му казал лично, че му обявявате война:

Илиана Беновска: Първо президентът направи изказването и след това си говорихте, кое от двете?

Бойко Борисов: Президентът в колко часа е говорил сутринта в университета?

Илиана Беновска: В 9 сутринта.

Бойко Борисов: В 9 часа беше Американската търговска камара от Брюксел. Веднага след това бяха двата синдиката с европейския синдикат час и половина и в момента в който си тръгнаха му се обадих. Значи това е било в 12 да речем, там някъде.

Прекрасно знам, защото от пресцентъра веднага такива неща ми излизат на телефона. Но аз затова му се обадих, за да му покажа, че мен това не ме интересува.

Илиана Беновска: Той каза ли Ви, че ще Ви обяви война, на Вас в очите?

Бойко Борисов: В очите не, защото по телефона не се гледаме. Но моето впечатление и моето усещане беше за един държавнически, приятелски, разбиращ по всички теми разговор. Нито аз съм се обадил да му кажа – ще воюваме ли и как, аз съм сухопътен офицер.

Напротив, казах най-приятелски и то не е нужно дори да сме приятели. В случая имаме важни теми. Когато тук идват 4 от водещите фигури на Балканите аз съм длъжен да го информирам, длъжен съм да кажа. На Вучич съм предал поздрави от нашия президент.

Илиана Беновска: Г-н Борисов, в този човешки тон, в който тук ни обяснявате тук нещата, като политик с много по-голям, несравнимо по-голям опит от Радев, мислил ли сте да го извикате на един мъжки разговор, след като той отказа това?

Бойко Борисов: Мъжките разговори ги оставям за г-жа Нинова. Казах, ние си говорихме във вторник и той знае. По една тема съм му казал и то в очите – със самолетите парламентът ще търси друго решение. Защото искаме и влакове, искаме и пенсии, искаме и много други неща да се направят и ще се пазарим по-нататък. Но аз съм му го казал, не е някаква завера зад гърба му.

Илиана Беновска: В понеделник той вече Ви се беше заканил за война в СУ, когато Вие следобеда сте разговарял с него. Сега Ви предстои да се срещнете на КСНС, да се обсъжда антикорупционния закон. Вие ще имате ли неговата подкрепа, първи въпрос, по геополитиката за обединение на Балканите? И втори въпрос, който косвено е свързан с Радев, защото БСП така панически, като дявол от тамян, бягат от хипотезата, че могат да намерят общи цели, общи идеи държавнически с Вас, което те наричат обикновено „не искаме коалиция с ГЕРБ“. Какъв е този страх?

Бойко Борисов: Кога ГЕРБ е искал коалиция с тях? В тяхната партия винаги може да има хора, в моята няма. Ние публично, ясно за председателството, тъй като освен премиерските има президентски срещи, има парламентарни или пленарни заседания, искахме да е що-годе спокойна държавата.

Така че от моя страна не само, че няма нападение, дадох достатъчно силни аргументи, не само че няма провокация, но бих отговорил веднага и бих се извинил, ако член на кабинета му е нанесъл обида. Ама подали сигнал за началника на кабинета му. Ами факт е, че една година е без достъп до класифицирана информация.

Ние не можем да спрем депутатите какво трябва да направят. БСП казват, че президентът е от БСП и те си го атакуват, ама и неговите хора също ме атакуват. Това не трябва да ни повлиява на отношенията. И ние сме демонстрирали и тук във Варна, и с Макрон и на много други места, че можем да създаваме стабилност и да водим такава политика.

Имаме между мен и него, от моя страна, а това съм усетил и от него, има и уважение, и респект, и зачитане от двете посоки. Това твърдя. Винаги съм считал, че лошият мир е по-добър и от най-хубавата война. А и на война като на война, не е сигурно, че ще я спечелиш. Нито за него, нито за когото и да било.

Минали сме през това, с много по-опасни противници сме се сбивали през годините. ГЕРБ е мачкана по начин, по който, ако ние бяхме подходили към тях, каквото на нас ни правеха, от „Костинброд“ нататък, ако си спомняте, какво щеше да донесе, спокойствие? Не! Още по-зловеща война.

Около час по-късно , повикани от незнайно кого и защо точно тези, на правителствения ВИП „отбрани“ медии ви зададоха, президент Радев, „отбрани“ въпроси и Вие им дадохте „отбрани“-те си отговори:

Медия: Г-н президент, все още ли смятате, че ГЕРБ води битка срещу Вас след тона, който чухме днес от Евксиноград на Бойко Борисов?

Румен Радев: Аз оценявам усилията на премиера Борисов да поддържа диалога в момент, в който неговата партия води институционална и медийна война срещу президентството. Както виждате пред камерите премиерът подава ръка над масата и има моята ръка.

Но неговите съпартийци не вадят ръцете си изпод масата и продължават да безчинстват. Трябва да е ясно едно – не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт на управляващите, които и да са те. Оставките на депутати, на кметове, на общински съветници са авариен изход, който доскоро потушаваше проблемите. Този изход вече не работи.

Трябва дълбоко, сериозно разследване и то от независим разследващ орган, който да стигне до дъното на схемите и на моделите. Освен това в цялата тази ситуация парламентът не контролира правителството, каквото е неговото призвание, а по-скоро се използва като трибунал срещу президента. Това е недопустимо!

Предстои историята да анализира Вашите „мъдри“ действия , г-н Радев…Ще си позволя , обаче, един иносказателен пример за президентско поведение от класа на един велик държавник – президента Путин. На неуместен въпрос кой са противниците му и следвайки - самостоятелно и уверено - своя генерален държавнически и голям геостратегически план Путин отговори с един висок анекдот:

"Питат млад войник от израелската армия: - Ако те нападнат 20 терориста, какво ще правиш? - Ще взема автомата "Узи" и ще ги разстрелям всички". - А ако те нападнат няколко танка? - Ще взема противотанковия гранатомет и ще ги унищожа. - А, ако едновременно те нападнат рота терористи, дузина танкове и ескадрила самолети? - Е, какво, аз да не би да съм единственият войник в армията на Израел?"

Трябва ли да Ви се напомня през пет минути , че държава и родина не се управлява еднолично?!

И – ще покажете ли ябълката си на КСНС на 9.10.17-та , за да видим загнила ли е вече или е все още здрава? И – дойде ли време да Ви подаря ,вече, малинки, вместо ябълка?

Аз съм Беновска. И питам.

Етикети: Беновска пита
Диего Армандо Марадона
22:10 | 29 Ноември 2020 г.

Лекарят на Марадона отрече да е отговорен за смърт...

22:10 | 29 Ноември 2020 г.
Лекарят на Диего Марадона Леополдо Луке заяви, че не се смята за виновен за смъртта на спортиста, предаде БГНЕС.   "Нап...
COVID-19
22:00 | 29 Ноември 2020 г.

Какви са методите за превенция на коронавируса?

22:00 | 29 Ноември 2020 г.
Доктор Елена Малишева обясни пред Първи канал на руската телевизия как да се минимизират рисковете от коронавирусна инфекция.   ...
разкопки
21:52 | 29 Ноември 2020 г.

Археологическа находка-уникат откриха в Силистра

21:52 | 29 Ноември 2020 г.
Пещ за строителна керамика от първата половина на VI век, която няма аналог в България, е открита в Силистра при строителни работи, съобщ...
21:46 | 29 Ноември 2020 г.

Жители на русенско село събраха над 40 тона отпадъ...

21:46 | 29 Ноември 2020 г.
Жителите на русенското село Николово събраха повече от 40 тона отпадъци при екоакцията "Да изчистим дробовете на региона". Това...
21:32 | 29 Ноември 2020 г.

Франция спечели конкурса "Детска Евровизия" 2020 (...

21:32 | 29 Ноември 2020 г.
Представителката на Франция Валентина Тронел с песента J'imagine ("Представям си"), стана победител в международния конкурс...
21:23 | 29 Ноември 2020 г.

93-годишна жена изплете 100 кукли за 100 момиченца...

21:23 | 29 Ноември 2020 г.
На 4 август в столицата на Ливан - Бейрут избухна адски взрив. Експлозията  разтърси жилищните райони на ливанската столица и жилища...

гледай на живо

30.11.2020
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 01:00
  Повторения
 • 07:00
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 07:35
  Социална мрежа