Нинова и пленумът - бламирането силно преувеличено или зле прикрит факт

Соцлидерката посъветвана да хвърли оставка на конгреса, за да я преизбере цялата партия в пряк вот

Пленум на БСП
Източник: БГНЕС

Пленум на БСП

Отношенията лидер-Национален съвет на БСП заприличват все повече на съпрузи, които вече не се понасят, но теглят хомота на един уморен брак. На днешното заседание соцлидерката на косъм се измъкна от бламирането само с няколко гласа в своя полза - за това да има ли конгрес в края на месеца, или да няма. Сходни са ситуациите обаче на последните три заседания на пленума, твърдят негови членове. За тях обаче медиите не разбрали много-много, защото едва днес разделението лъсна в тяхно присъствие.

В същото време Корнелия Нинова няма как да се отърве от тези няколко десетки членове на Националния съвет, които й правят сечено на решенията напоследък, тъй като няма инструмента да ги подмени със свои поддръжници - това може да стане чак след две години, на редовен отчетно-изборен конгрес, за разлика от прекия избор на лидер от партията.

Така че, засега се очертава трудно съжителство между НС и лидер, което означава и трудно, почти невъзможно взимане на решения.

"Влизаме в пълен блокаж, тотален цайтнот", коментираха участници в днешното инфарктно заседание.

Според червените Нинова държи коза, че е харесвана от редовите социалисти в страната, макар и не от червения елит. И на това се уповава. Именно затова е била посъветвана да свика конгрес, да хвърли оставка на него, да се яви на пряк общопартиен избор и с твърдо преизбиране да натрие носа на вътрешната опозиция, като демонстрира, че тя е лидерът на масите в партията, колкото и да се опитва да я бламира основният политически орган - Националният съвет на БСП.

За да парират този план, опонентите й настояли в дневния ред на конгреса да бъдат включени и уставни промени с идеята БСП да отмени избора на лидер пряко от партията и да върне старото положение, когато това решаваше конгресът. Предложението на Ваня Добрева обаче е било парирано с аргумента, че такива промени се готвят и приемат поне три месеца по-рано, а до форума има само две седмици.

Дали соцлидерът ще изпълни съвета докрай - да поиска вот на доверие на конгреса, предстои да видим, но засега тръгва по този сценарий. Дори и да бъде бетонирана на поста с гласовете на цялата партия,  тя ще трябва да продължи да работи със същия този състав на пленума. Засега в него превес имат поддръжниците й, но отборът на вътрешната опозиция очевидно расте. С днешна дата се очертава, че към него май ще се присъедини и Румен Овчаров, който до момента стоеше плътно до Корнелия Нинова и я подкрепяше. Знакът за подобен развой дойде отново днес, когато между нея и човека, когото наричат неин ментор, лъсна раздор. Именно Овчаров е направил най-критичното изказване на пленума, разказаха социалисти. Директно заявил, че за да ги харесат хората и да дойдат младите в БСП, социалистите трябва да са на власт, а това минава само през свалянето на ГЕРБ и Бойко Борисов. Овчаров натъртил още, че именно тази трябва да бъде единствената точка на конгреса и всички други въпроси са дребнотемие.

Не мисли, че си най-умната. Не можеш да вървиш напред, като отваряш непрекъснато фронтове. Не можеш да вървиш и на инат, предупредил Нинова той пред целия пленум. Има и много други хора, с които да се съветваш, обаче и да ги слушаш, а тези двама-трима около теб не са от тях, продължил Овчаров,

визирайки Кирил Добрев и Драгомир Стойнев. Той напуснал пленума, когато Нинова му опонирала, а свидетели разказаха, че в кулоарите им признал: "Аз бях дотук". Последва и снимката му с Цветан Цветанов пред парк-хотел "Москва", която, говори се, тутакси вбесила ръководството на БСП.

Овчаров не останал сам в критиките, подкрепил го и друг бивш министър от кабинета Станишев - Петър Мутафчиев, твърдят членове на пленума. Още в началото на заседанието и пред медиите атаката срещу Нинова пък подеха Георги Божинов и Димитър Дъбов, а на закритата за медии част срещу соцлидерката скочил и Атанас Мерджанов. Той попитал Нинова, след като БСП е алтернатива на ГЕРБ и опозиция, къде са били нейните предложения за шеф на НОИ, на НЗОК, за зам.-председатели на КФН, атакувал я и за членовете на ВСС. "Каква е тази лексика - "политическа класа", избухнал още бившият депутат по повод твърдението на соцлидера, че политическата класа не желае антикорупционния закон. "Ние, ПГ и НС на БСП политическа класа ли сме? Тази терминология ни е чужда", отправил критика Мерджанов.

На фона на разправиите за конгреса решението за вот на недоверие изпадна от дневния му ред.

Социалистите останали безкрайно учудени, че въпросът въобще не бил обсъден, въпреки че бе предложен от Стефан Мурджев, а соцлидерката обеща да включи решението за вот на недоверие към предложението в точка "Разни".

През това време в кулоарите, покрай цялата пушилка срещу соцлидерката, ръце потриваше, доволен, и низвергнатият от нея Георги Гергов, който иначе запази мълчание пред медиите. Всички обаче останали изненадани от изказването на дъщерята на Георги Пирински. Ани Пиринска с треперещ глас се обърнала към ръководството, че не желае повече да носи отговорност за неговите решения.

Вие сте тези, които цепите партията, не зачитате чуждото мнение и се държите арогантно, обвинила тя. Репликата й била директно към зам.-шефа на БСП Кирил Добрев, когото обвинила, че търси обединение и подкрепа от Националния съвет само когато той му трябва, за да гласува, а иначе решенията за партията се вземат в тесен кръг извън нея.

"Станишев се опитваха да го бламират чак на 11-та година и то в най-лошия случай гласовете са били 60 на 40, а тук това се случва на втората година и то, само с няколко гласа разлика", спомниха си дългогодишни членове на Националния съвет на БСП, принадлежали към бивши ръководства.

Корнелия Нинова обаче разчита на любовта на партията - по вътрешно проучване 91 на сто от членовете на БСП харесвали най-много нея за лидер. Именно с тази увереност тя тръгва към конгрес - с идеята да бетонира лидерската си позиция, като покаже на вътрешнопартийните опоненти, че соцпартията не са те. Кой-кого, чакаме да видим.

Етикети: БСП , пленум , конгрес
21:01 | 25 Ноември 2020 г.

Бизнесът реагира, след като обявиха затварянето на...

21:01 | 25 Ноември 2020 г.
Собствениците на много магазини въздъхнаха с облекчение, след като стана ясно, че със заповедта на здравния министър вратите затварят сам...
Димитър Манолов
21:00 | 25 Ноември 2020 г.

Димитър Манолов: Предвидените за работниците средс...

21:00 | 25 Ноември 2020 г.
Компенсациите за затворените сектори в следствие на новия национален локдаун трябва да бъдат насочени директно към засегнатите работници,...
Мария Минчева
20:45 | 25 Ноември 2020 г.

Мария Минчева, БСК: Както държавата има механизми,...

20:45 | 25 Ноември 2020 г.
Бизнесът води разпалени разговори с държавните власти, за да се подсигури оцеляването, както на работниците, така и на работодателите, сл...
Румен Томов
20:38 | 25 Ноември 2020 г.

Румен Томов: Бизнесът е твърдо против затварянето ...

20:38 | 25 Ноември 2020 г.
Представителите на строителния, ресторантьорския и търговския бранш са твърдо против затварянето на Благоевград във връзка с пандемията о...
Пеле и Диего Марадона
20:34 | 25 Ноември 2020 г.

Пеле за Марадона: Един ден отново ще ритаме топка ...

20:34 | 25 Ноември 2020 г.
Трикратният световен шампион Пеле бе един от първите, които отдадоха почит на легендата на световния футбол Диего Марадона, който внезапн...
дезинфекция
20:31 | 25 Ноември 2020 г.

Дежурна детска градина ще има и в Стара Загора

20:31 | 25 Ноември 2020 г.
Община Стара Загора организира дежурството на една детска градина в областния град за времето от 30 ноември до 21 декември 2020 г., преда...

гледай на живо

25.11.2020
 • в момента
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:20
  Патарински LIVE