Ангел Найденов: Стимулираната миграция инфилтрира терористични групи в Европа (ВИДЕО)

От Близкия и Средния Изток се прехвърля напрежение на нашия континент, отбеляза в Денят на живо бившият военен министър

Ангел Найденов: Стимулираната миграция инфилтрира терористични групи в Европа
Източник: Канал 3

Ангел Найденов: Стимулираната миграция инфилтрира терористични групи в Европа

Още по темата
Изглежда много далечно бъдещето, в което да видим всички европейски войници в една и съща униформа, заяви в "Денят на живо" Ангел Найденов, бивш военен министър. Той обаче подчерта, че завършилата днес дискусия „Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска отбрана” е надхвърлила очакванията му.
 
"Моите очаквания за тази конференция бяха надминати - и като участие, и като тези, и като послания. Имаме всички основания да кажем, че конференцията  беше  успешна", каза Ангел Найденов.
 
Бившият военен министър наблегна специално на още една заплаха за сигурността на страните от ЕС - стимулираната миграция, прибавена към терористичната заплаха, хибридните заплахи и кибер атаките.
 
"Стимулираната миграция като възможност за инфилтриране на терористични групи, като инструмент за прехвърляне на напрежение от Близкия и Средния Изток към европейскитие държави, този фактор си позволих да прибавя към останалите", каза той, без да посочва кои страни или сили плащат за стимулирана миграция от Близкия и Средния Изток именно към Европа.
 
Ангел Найденов посочи варианта, около който се обединиха участниците в дискусията - за споделената отбрана и сигурност на страните-членки на ЕС, който отговаря на потребностите на България. 
 
"Затова беше много важно участието и на президента, и на министър-председателя, и на министъра на отбраната, както и на други експерти", продължи Ангел Найденов.
 
Другият гост - експертът по международна сигурност Димитър Гърдев, уточни: 
"При споделена отбрана вече имаме възможност не само за мониторинг на границите, но и за действия с общи европейски структури по границите на ЕС, по морската акватория, да имаме по-голямо сътрудничество и споделяне на информация, възможност за създаване на сили за бързо реагиране. Точно този сценарий дава възможност за много по-голяма сигурност, да има координация."
 
За готовността на България да се включи в този сценари, Ангел Найденов посочи, че всяка държава трябва да е постигнала определено ниво на силите си за сигурност, докато разликата между България и някои от нейните европейски партньори по този показател той обобщи с думите "бездна, пропаст".
 
"Но тук имаме сценарии, които очертават една перспектива. Ако първият сценарий предполага участие на доброволна основа, без обвързаност - политическа или юридичеста, то във втория имаме вече солидарно и съвместно възприемане на заплахите и подходите към тях.
 
Във втория сценарий вече имаме синхронизиране на отбранителното планиране, реализация на общи програми, вкл. за общи отбранителни способности. При този сценарий имаме много по-голяма роля на ЕС по отношение на вътрешната сигурност. Способности, които се развиват срещу заплахи като тероризъм, кибер атаки, хибридни заплахи", изброи Ангел Найденов.
 
Димитър Гърдев пък посочи конкретни цифри, доказващи прахосването на ресурси за отбрана в страните от ЕС, които се грижат индивидуално, а не синхронизирано, за своята сигурност.
 
"ЕС като цяло е на второ място по разходи на отбрана в света - 200-300 милиарда  годишно, след САЩ. Това обаче не удовлетворява изискванията на европейското население. Още статистика: на въпроса нужна ли е общоевропейска отбрана, над 70% от европейските граждани казват катеторично "да".
 
Виждаме как европейските страни отделят най-много след САЩ като ресурс за отбрана, но не получават съответната сигурност", подчерта Димитър Гърдев, като посочи и съответните примери.
 
"Никой не е очаквал, че в центъра на европейските столици - Париж, Брюксел, че страните-основателки на ЕС, ще бъдат подложени на такъв жесток тероризъм, на бомбени атаки, на нападения с огнестрелно оръжие.
 
Това е наш, европейски дебат. И България трябва да участва в него. Защото нашите граждани загиват - 400% е увеличаването на терористичните атаки в Европа за 2 години.
 
Ето в Сирия не участва НАТО, участват различни държави - Русия, Иран, Турция. Всеки гледа как на най-болезненото си място да си гарантира сигурност. А къде е ЕС там?
 
Друг един регион - Северна Африка, откъдето идва и ще продължава да пристига огромен поток от бежанци. Ако не осигурим брега на Северна Африка, за да бъде прекратена тази търговия, Европа ще продължи да бъде уязвима в това отношение. И това засяга пряко всички нас като европейци. 
 
Така че пари има - Европа е на второ място в света, и трябва да  бъдат ефективно управлявани тези ресурси."

Накрая Ангел Найденов цитира френския президент Макрон, чиито думи най-лаконично обобщиха огромната нужда от оптимизиране на възможностите на страните от ЕС за гарантиране на общата сигурност:
 
"Макрон казва така: "Европа е твърде слаба, твърде бавна и неефикасна. Европа трябва да има собствен капацитет, допълващ капацитета на НАТО". 

Целият разговор с Ангел Найденов и Димитър Гърдев - във видеото:

Етикети: Денят на живо
Диего Армандо Марадона
22:10 | 29 Ноември 2020 г.

Лекарят на Марадона отрече да е отговорен за смърт...

22:10 | 29 Ноември 2020 г.
Лекарят на Диего Марадона Леополдо Луке заяви, че не се смята за виновен за смъртта на спортиста, предаде БГНЕС.   "Нап...
COVID-19
22:00 | 29 Ноември 2020 г.

Какви са методите за превенция на коронавируса?

22:00 | 29 Ноември 2020 г.
Доктор Елена Малишева обясни пред Първи канал на руската телевизия как да се минимизират рисковете от коронавирусна инфекция.   ...
разкопки
21:52 | 29 Ноември 2020 г.

Археологическа находка-уникат откриха в Силистра

21:52 | 29 Ноември 2020 г.
Пещ за строителна керамика от първата половина на VI век, която няма аналог в България, е открита в Силистра при строителни работи, съобщ...
21:46 | 29 Ноември 2020 г.

Жители на русенско село събраха над 40 тона отпадъ...

21:46 | 29 Ноември 2020 г.
Жителите на русенското село Николово събраха повече от 40 тона отпадъци при екоакцията "Да изчистим дробовете на региона". Това...
21:32 | 29 Ноември 2020 г.

Франция спечели конкурса "Детска Евровизия" 2020 (...

21:32 | 29 Ноември 2020 г.
Представителката на Франция Валентина Тронел с песента J'imagine ("Представям си"), стана победител в международния конкурс...
21:23 | 29 Ноември 2020 г.

93-годишна жена изплете 100 кукли за 100 момиченца...

21:23 | 29 Ноември 2020 г.
На 4 август в столицата на Ливан - Бейрут избухна адски взрив. Експлозията  разтърси жилищните райони на ливанската столица и жилища...

гледай на живо

30.11.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 07:35
  Социална мрежа
 • 08:30
  Другото лице