Дора Янкова пред Канал 3: Председателят на партията не бива да се страхува от членовете й

Прибързаното свикване на конгреса не даде възможност БСП да мобилизира потенциала си, смята депутатката

Дора Янкова
Източник: Канал 3

Дора Янкова

- Кървав конгрес ли да очакваме, макар че официално темата е бюджет?

- Не очаквам кървав конгрес. Очаквам дискусия за България, възгледа на БСП за бъдещето! Документите са налице, бюджетът е само първата стъпка, краткосрочната за една година занапред. Искам политиката на БСП да е дългосрочна, ясна и разбираема за българските граждани! Нашата партия претендира да управлява България, промяна е наложителна, затова трябва да дадем посоката за модерното развитие на страната, в която да се видят активните хора, за един по-дълъг период.

Така че, приемам конгреса само като началото на разговора в партията за посоката и бъдещето през призмата на социалистите. Необходим е още по-дълбок разговор за бъдещето, мобилизиране потенциала на БСП и лявомислещите хора. Сега всичко стана набързо ! Конгресът ще се произнесе по това, което е подготвено като документи, за бюджет 2018 година. Ще номинираме Сергей  Станишев за лидер на ПЕС, ще поговорим за Председателството на Съвета на ЕС и очаквам конгресът да приключи.

- А има ли опасност посоката и първоначалната тема на конгреса да бъдат изместени от разправии между различни партийни групи, както ги нарича вашият лидер?

- Учудвам се, че повече от месец се говори в партията за опозиция. Има хора, които мислят различно за това как се ръководи БСП.

- Но не се ли отразява вече на цялостната кондиция на партията?

- Кондицията на БСП ще я видим утре на конгреса! Надявам се конгресът да бъде мъдър. Виждам мястото си и ще участвам в правенето на сериозна политика, като разглеждаме в дълбочина проблемите на България. Искам ние от БСП да предложим възгледа си за модерна България, защото се е формирала общността на нов вид хора, покрай новите технологии последните двайсет и пет години. Цели области от икономическия живот започват да възприемат различен ритъм, имаме нови форми на собственост, появи се "споделената икономика".

Това на свой ред трябва да се насочва от промяна в нашето мислене за технологиите, собствеността и самия труд.
Това вече не е мисленето за оцеляването само, а новия начин на живот, който ние социалистите трябва да го видим .
На този нов терен старият път изчезва. Но се разкрива нов?
Тук ние всички сме в дълг. Затова казвам, че искам и ще участвам и утре, и занапред в правенето на сериозна политика за съвременна модерна България. Ние не можем да се връщаме и да циклим в старо статукво, да претопляме манджата. Конгресът ще даде позицията за новия бюджет за 2018 година. Но това не е достатъчно.

Ние трябва да продължим разговора, отваряйки се за обществото, да убедим хората къде искаме да ги заведем като перспектива. И те да кажат:"Браво, социалистите мислят като нас, ние можем да се хванем за тяхната ръка. Нашата съдба, на семействата ни, на бизнеса ни съвпада с възгледа им и ние трябва да ги подкрепим и те трябва да дойдат в управлението на страната." Другото е някакво страхуване?

- Кой от кого се страхува, Нинова ли я е страх от опозицията?

- Председателят на партията не бива да се страхува от членовете й!

- Да, но партията не си мълчи и се въвлече сама в това и в публичното пространство се говори повече за вътрешнопартийната опозиция, отколкото за идеите ви.

- Партията не се е въвлякла, виждате дискусията как се води. Партията е много мъдра. Тя има рефлекси, тя има  сетива. БСП никога не бива да се подценява!

- Овчаров каза, че Корнелия Нинова е отворила много фронтове и се съветва с двама-трима души, които невинаги й дават правилните съвети.

- Сподели го с тревога пред Националния съвет на БСП. Мисля, че колективното ръководство е важно и необходимо.

- Понеже все по-ясно се оформя намерението да се иска по време на конгреса промяна в устава, такава, че лидерът отново да се избира от конгреса, а не да бъде пряк, общопартиен изборът. Вие ще подкрепите ли такава промяна?

- В дневния ред няма такава тема.

- Няма, но ще бъде поискана.

- След промяната в устава се дискутират тези въпроси. Дали това бе правилно, може да има такива настроения, които могат да прозвучат.

- Не може сега да се променя уставът?

- Аз смятам, че председателят трябва да се успокои, да види по същество и в дълбочина проблемите, в краткосрочен и дългосрочен план, да намери сили да мобилизира целия потенциал на партията, да го сплоти и да вървим напред. А вторачването и страховете са вредни!

- Председателят на БСП обаче не може да работи с този Национален съвет, който го бламира, защото само по себе си това е тупик.

- А какъв е Националният съвет? Той е такъв, какъвто го е избрал конгресът. Може би ни е необходим искрен другарски разговор между нас - кой къде греши, какво ни пречи да се сплотим. Стига разделителни линии кой какъв е. Ние сме социалисти! Ако съм на мястото на Корнелия, бих направила един такъв другарски разговор.

- Вас досрамя ли Ви от това, което видяхте на последния пленум?

- Неприятно ми беше. И имах желание да изляза по някое време и да им ги кажа всичките тези неща, които сега ги казвам на Вас.

- Кое Ви накара да се въздържите?

- Атмосферата беше неприятна! Предлагаше се нещо прибързано и нямаше аргументи и хора, които да го защитят, но аз съм  партиен човек. Има решение на пленума, отиваме утре на конгрес и ще дебатираме. Не очаквам кървав конгрес, очаквам конгрес на БСП, а те винаги са интересни.

- Да го наречем конгрес на истината?

- Дай, Боже! Това е ще е полезно за партията!

Етикети: БСП , конгрес
16:32 | 05 Юли 2020 г.

Проф. Михаил Мирчев: Радев и Борисов играят една к...

16:32 | 05 Юли 2020 г.
Радев и Борисов играят една контра игра от няколко месеца. Бойко Борисов е по-активен, Радев е по лежерен, гледам разхожда се по планинит...
11 загинали и над 120 ранени при силно земетресение в Китай
16:08 | 05 Юли 2020 г.

Земетресение край бреговете на Аляска

16:08 | 05 Юли 2020 г.
Земетресение с магнитуд 5,5 степен развълнува тихоокеанското крайбрежие на Аляска, съобщи геоложката служба на Съединените щати. &nbs...
COVID-19
15:55 | 05 Юли 2020 г.

Български моряци карантинираха кораб

15:55 | 05 Юли 2020 г.
Български бизнесмен, собственик на шипинг агенция, разказва за ситуацията с двама български моряци, които не вярвали, че има Covid -19, р...
Шави
15:46 | 05 Юли 2020 г.

Барселона ще чака: Шави преподписа с Ал-Сад

15:46 | 05 Юли 2020 г.
Шави Ернандез официално преподписа договора си с Ал-Сад, въпреки всички слухове, че се е споразумял с Барселона, за да поеме клуба веднаг...
Том Круз
15:33 | 05 Юли 2020 г.

Домашно кино: Том Круз подновява снимките за „Миси...

15:33 | 05 Юли 2020 г.
Поредната добра новина за киноманите по цял свят идва от Великобритания, където се очаква съвсем скоро да бъдат подновени снимките на нов...
Иван Гешев
15:33 | 05 Юли 2020 г.

Иван Гешев: Законът е един за всички. Още повече, ...

15:33 | 05 Юли 2020 г.
Главният прокурор Иван Гешев осъди остро в социалните мрежи висш прокурор, извършил хулигански действия в болница „Георги Странски&...

гледай на живо

05.07.2020
 • в момента
  Беновска пита
 • 19:00
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 19:45
  Парчета от реалността
 • 20:00
  Новини