Седмицата на българското задкулисие

Или как Прокопиев, неговите политически клонинги и медии направиха класическо активно мероприятие

Христо Иванов, Иво Прокопиев
Източник: Канал 3

Христо Иванов, Иво Прокопиев

Коментар: Иван Иванов, "Хипотези"

Група политици, журналисти, фейсбук коментатори и нещо като общественици са се събрали на килимчето при началника си. Името му е Иво Прокопиев – успелият млад мъж на българския Преход, често наричан и дете на политическата корупция у нас.

Действието на описаната случка се развиваше непосредствено след втория тур на президентските избори през миналата година. Тогава стана ясно, че в държавата ще се проведе предсрочен парламентарен вот. И Прокопиев събра подчинената си гвардия, за да я инструктира относно начините, по които олигархичният кръг ще участва в надпреварата за 44-ия парламент.

Причините да го стори са две:

1. Олигархът изгуби почва под краката след фиаското на Трайчо Трайков – личната му кандидат-президентска номинация;

2. Кръгът „Капитал“ се нуждаеше спешно от добър състезателен кон, на когото да заложи, тъй като проектът „Реформаторски блок“ вече бе почти окончателно разбит.

Така се създаде партия „Да, България“ – неуспялата да премине четирипроцентовата бариера формация на проваления правосъден министър Христо Иванов.

Днес въпросният политически субект е основно оръжие в ръцете на олигархията и задкулисието. А конкретно през изминалата седмица кафявата Прокопиева фабрика за фалшиви новини отново нагледно ни демонстрира как действа системата.

Посредством безукорно смазаната медийна машина, която работи съгласно принципите на Гьобелсовата пропаганда, изданията-бухалки на кръга „Капитал“ пак успяха да облъчат народа с помощта на телевизии, сайтове и социални мрежи.

Защо започнах с връщане към стенограмите „Арго“? Защото на тази сбирка, освен създаването на ГМО-то „Да, България“, израз на висша проба политическо инженерство на кукловодите, бяха описани ясно методите, по които функционира Прокопиевата шпицкоманда. Повтарям отново мъдрите напътствия на олигарха: 1. Определяте тема; 2. В играта включваме приятелите от формално несвързани с нас структури – например Съюзът на съдиите; 3. Вдигаме темата на европейски терен; 4. Медиите я завъртат. Помагам с целия ми ресурс за това – сайтове, радиа, телевизии; 5. Фейсбук коментира оживено; 6. Вкарвам наши говорители по темата в телевизионните студия; 7. И отначало.

Простичка схема, но позволяваща с минимум усилия да се постигне максимум ефект и резултат. Особено когато детайлите са внимателно изпипани.

Какво се случи през изминалата седмица?

1.Кръгът „Капитал“ издаде дългоочакваната книга за „КТБ“. На представянето присъстваха всички структури на олигарха Прокопиев, там беше и неговата съпруга. Книгата-бухалка е с автор Зорница Маркова, а като нейни помощници са изписани почти цялата редакция на „Капитал“.

В над 400 страници изданието представя гледната точка на Иво Прокопиев за събитията в страната през последните 10-15 години. Напоително са критикувани основните политически и бизнес конкуренти на Добрия олигарх. Изданието е финансирано със солидна сума от фондация „Америка за България“.

Галя Прокопиева следи внимателно събитията по време на премиерата на книгата за КТБ.

2.Прокопитата обявиха създаването на петорна коалиция. За основна мишена на групата е посочен главният прокурор Сотир Цацаров. Нищо неочаквано – зад маргиналните партийки стоят подсъдими и обвиняеми олигарси, които никога няма да простят на Цацаров, че имаше смелостта да се разрови в сделките и схемите на безбожно забогателите през годините на крадливия Преход и бандитската Костова приватизация.

3.Овладяният от „Съюза на съдиите“ СГС пуска в медиите компромат насочен срещу българската прокуратура. Припомням, че горепосоченото НПО е финансирано с крупни суми от „Америка за България“. А знаем добре, че порциите във финансирането на фондацията се разпределят от олигарха Прокопиев. Следователно магистратската организация е изцяло под негов контрол. И следва опорките и разпорежданията на кръга „Капитал“.

4.Близки до Прокопиев в представителството на ЕК у нас правят всичко възможно пасквилът на СГС да стигне до правосъдния еврокомисар Вера Юрова, която е на официално посещение в България. И не само това. Медиите на олигархията изпращат няколко свои представители на официалната дискусия с участието на комисар Юрова, за да са сигурни, че тя ще трябва да отговори на повдигнатата от Прокопитата тема. И тя отговаря. Казва, че все още не вижда резултати по антикорупционните дела, следователно има проблем в системата. Изречение, което мигновено обикаля медиите-бухалки на подсъдимите издатели (Прокопиев и Донев) под формата на яростна критика срещу Сотир Цацаров. След което кресчендото се мултиплицира под формата на десетки гневни фейсбук статуси, автори на които са псевдо обществениците на заплата при Прокопиев.

5.Говорителите на „Да, България“ вече са в телевизиите, за да коментират измислената атака на Брюксел срещу българския главен прокурор. Пред камерите е Христо Иванов, там са сламените хора от „Правосъдие за всеки“, на линия са всички пионки и марионетки на задкулисието.

Христо Иванов е чест гост в БТВ.

6.Изфабрикуваното в Прокопиевата лаборатория активно мероприятие няма да има сполучлив завършек ако не постигне силен политически резултат. Той пристига под формата на поръчково и фалшиво социологическо изследване, според което „Да, България“ към момента би постигнала сходен резултат с ДПС на парламентарни избори, при положение, че вотът се проведе утре.

Изнесените от „Маркет Линкс“ данни намериха място в праймтайма на БТВ – централната емисия новини. Нищо учудващо, нали помните какво каза Добрия олигарх в стенограмите – определяме темата, определяме говорителите и те тръгват по телевизиите. Аз ще помогна с целия си ресурс за изпълнение на тази цел. Оставям настрана абсурда на допускането, че би могло да се постигне равенство между две формации след като само преди 7 месеца едната имаше над три пъти повече гласове от другата. Да речем, че това се обяснява с някаква фантасмагорична активност на „Да, България“ в последните дни. Да речем и, че „Алфа Рисърч“ вече не е любимата агенция на Прокопиев. Припомням, че според Боряна Димитрова Христо Иванов и компания се радват на около 1,6% от общественото доверие. 

Но как да коментираме факта, че в ръководството на агенция „Маркет Линкс“ присъства Зорница Маркова, авторът на пропагандната книга „Държавата КТБ“, издадена на практика от Иво Прокопиев и неговите служители? Книгата е написана със съдействието на всички журналисти от "Капитал". Цялата редакция участва. Финансирането отново е уредено от Прокопиев през фондация "Америка за България'. Рекламата на фундаменталния труд също минава през успелия млад мъж и лостовете му за влияние в медиите.

Нали помните, че в началото на текста споменах изданието-бухалка като начало на активното мероприятие. Ето, че то всъщност го и затваря.

Отново повтарям – човек на Иво Прокопиев пише книга за омаскаряване на политици, магистрати и общественици, които имат смелостта да кажат истината за безобразията на Добрия олигарх. Оттам насетне протича активно мероприятие за удар по споменатите неудобни. В него участват политици, магистрати, висши чиновници и медии. А после социологическата агенция на авторката на Прокопиевата книга пуска в БТВ изследване, според което партията на Прокопиев регистрира грамаден ръст в общественото си одобрение.

Прави са Прокопитата. Но донякъде. Държавата не е захваната. А пленена. От самите тях.

 

 

 

12:25 | 10 Юли 2020 г.

КАТ с нова акция! Проверява за превишена скорост и...

12:25 | 10 Юли 2020 г.
От днес започва операция по установяване на водачи, шофиращи с превишена скорост, както и на такива, които управляват моторни превозни ср...
Кирил Ананиев
12:25 | 10 Юли 2020 г.

Кирил Ананиев: Реагираме съвсем адекватно на ситуа...

12:25 | 10 Юли 2020 г.
Има протокол, по който се лекуват всички български граждани, болни от COVID-19. Всички лечебни заведения са снабдени с необходимите защит...
Министерството на труда с проекти за достъпна жилищна среда и лична мобилност
12:23 | 10 Юли 2020 г.

Затварят социалните услуги от резидентен тип

12:23 | 10 Юли 2020 г.
Социалните услуги от резидентен тип в страната ще бъдат затворени до 15 юли. Това са центровете за настаняване от семеен тип, защитените ...
Емилия Недева
12:18 | 10 Юли 2020 г.

Узунов и Бобоков са задържани за 72 часа по обвине...

12:18 | 10 Юли 2020 г.
Пламен Узунов е с повдигнато обвинение за сговор с бизнесмена Пламен Бобоков, с цел извършване на престъпление по служба, Бобоков се счит...
12:16 | 10 Юли 2020 г.

Столичната полиция търси съдействие: Познавате ли ...

12:16 | 10 Юли 2020 г.
СДВР търси съдействие за установяване на самоличността на мъжа от снимките. Поводът е изясняване на обстоятелствата около извършени крими...
12:15 | 10 Юли 2020 г.

Катастрофа на пътя Плевен - Бяла, движението е в е...

12:15 | 10 Юли 2020 г.
Временно движението по път I-3 Плевен - Бяла в района на с. Масларево се осъществява двупосочно в една лента поради пътнотранспортно прои...

гледай на живо

10.07.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 13:00
  Новини
 • 13:20
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини